Κοσμος

Σαν σήμερα 29 Δεκεμβρίου τραυματίζεται σοβαρά ο Μίκαελ Σουμάχερ

Τα σημαντικότερα γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
schumacher234234.jpg
©EPA/DIEGO AZUBEL

Ό,τι σημαντικό συνέβη σαν σήμερα, 29 Δεκεμβρίου - O τραυματισμός του Μίκαελ Σουμάχερ

Σαν σήμερα, στις 29 Δεκεμβρίου 2013 ο Μίκαελ Σουμάχερ τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι, καθώς κάνει σκι στις γαλλικές Άλπεις, στο θέρετρο του Μεριμπέλ. Ο επτά φορές πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 διακομίζεται σε νοσοκομείο της περιοχής.

Το ατύχημα, έγινε σε σημείο που βρίσκεται εκτός της πίστας που έκανε σκι. Η βοήθεια που του παρασχέθηκε ήταν άμεση. Οι τραυματιοφορείς έφτασαν κοντά του σε διάστημα οκτώ λεπτών. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στο Μουτιέ (στις 11:53 τοπική ώρα) και ενώ ο Σουμάχερ είχε ακόμη τις αισθήσεις του. Το νοσοκομείο στο Μουτιέ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το συμβάν και ο Σουμάχερ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στη γειτονική Γκρενόμπλ (στις 12:45 τοπική).

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν τα γαλλικά ΜΜΕ, τα τραύματα που εφέρε ο Σουμάχερ ήταν πιο σοβαρά απ' ό,τι αρχικά έδειχναν. Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί και οι γιατροί τον υπέβαλαν σε τεχνητό κώμα. Ο Σουμάχερ υποβλήθηκε σε δύο νευροχειρουργικές επεμβάσεις, καθώς είχε εγκεφαλική αιμορραγία.

Στις 16 Ιουνίου του 2014, η μάνατζερ του Σουμάχερ, Σαμπίνε Κεμ, προχώρησε σε ανακοίνωση όπου ενημέρωσε πως ο Σουμάχερ βγήκε από το κώμα, ενώ μεταφέρθηκε και από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ όπου νοσηλεύονταν για 6 μήνες σε άγνωστο μέρος, ώστε να ξεκινήσει την αποθεραπεία του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Τα τελευταία νέα της υγείας του Γερμανού πιλότου

Ο Νικόλα Ατσιάρι, νευροχειρουργός σε νοσοκομείο στη Μπολόνια, εκτίμησε ότι έπειτα από ένα μακροχρόνιο κώμα ο Σουμάχερ είναι «ένα πρόσωπο πολύ διαφορετικό από αυτό που θυμόμαστε στις πίστες της Formula 1». Και διευκρίνισε: «Χρειάζεται φροντίδα 24 ώρες το 24ωρο από ομάδα ιατρών και φυσικοθεραπευτών. Ο τραυματισμός που υπέστη έχει επιπτώσεις όπως μυική ατροφία, πρόβλημα στους τένοντες και οστεοπόρωση».

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η σύζυγός του Κορίνα έκανε μια δήλωση με αφορμή το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Σουμάχερ, που ανέβηκε στην πλατφόρμα του Netflix, δήλωση που ο καθένας την ερμηνεύει κατά το δοκούν: «Μου λείπει κάθε μέρα. Όχι μόνο σε μένα αλλά και στα παιδιά, την οικογένεια, τον πατέρα του, όλους γύρω του. Σε όλους λείπει ο Μάικλ. Αλλά αυτός είναι εκεί, αν και με διαφορετικό τρόπο»…

Ο εμπνευστής του φαν κλαμπ Ράινερ Φέρλινγκ εκφράζει την αισιοδοξία του ότι ο Σουμάχερ θα ξεπεράσει το ατύχημά του και θα εμφανιστεί δημόσια. «Ξέρουμε ότι βρίσκεται σε καλά χέρια, ότι παίρνει αγάπη, ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Ο Μίκαελ μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που έχει μια τόσο δυνατή οικογένεια στο πλευρό του. Εμείς, ως φαν κλαμπ, θα προσφέρουμε όποιο είδος υποστήριξης μπορούμε».

Σαν σήμερα 29 Δεκεμβρίου

Γεγονότα

1890: Κατά την τελευταία μάχη μεταξύ των αυτοχθόνων Ινδιάνων και των αμερικανικών δυνάμεων η 7η ίλη ιππικού των ΗΠΑ σκοτώνει 400 άνδρες και γυναικόπαιδα στην τοποθεσία Γούντεντ Νι Κρικ. Σε αυτή τη μάχη σκοτώνεται και ο αρχηγός των Σιού «Μεγάλο Πόδι».

1914: Το πρώτο μυθιστόρημα του Τζέιμς Τζόι «Πορτραίτο του καλλιτέχνη σε νεαρή ηλικία» παρουσιάζεται από το πρωτοποριακό λογοτεχνικό περιοδικό της εποχής «Ο Εγωιστής».

1924: Ο Πίτερ Παν εμφανίζεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, στην ομώνυμη βουβή ταινία του Χέρμπερτ Μπρένον.

1940: Η γερμανική ναζιστική αεροπορία Λουφτβάφε βομβαρδίζει το Λονδίνο. Σκοτώνονται τουλάχιστον 200 άμαχοι.

1951: Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι άρχισε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ατομικής ενέργειας.

1953: Αλλάζει το μετρικό σύστημα στην Ελλάδα, καθιερώνονται το κιλό αντί της οκάς και το μέτρο αντί του πήχη.

1958: Ιδρύεται ο ΟΠΑΠ, με το Βασιλικό Διάταγμα 20, Περί Συστάσεως Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου.

Γεννήσεις

1880: Τσαρλς Γκουντγίαρ, Αμερικανός εφευρέτης

1938: Γιον Βόιτ, Αμερικανός ηθοποιός.

1972: Τζουντ Λο, Βρετανός ηθοποιός.

Θάνατοι

1877: Δημήτριος Βούλγαρης, γνωστός και με το προσωνύμιο Τζουμπές, Έλληνας πολιτικός από την Ύδρα που διατέλεσε και πρωθυπουργός.

1922: Κωνσταντίνος Α΄, βασιλιάς των Ελλήνων (1913-1917, 1920-1922).

1986: Αντρέι Ταρκόφσκι, Ρώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου (Σολάρις, Θυσία κ.ά. πολλές ταινίες).

2006: Μάριος Πλωρίτης, Έλληνας συγγραφέας, κριτικός, δημοσιογράφος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ