Κοσμος

Cate Blanchett: Η νέα έκκληση της ηθοποιού για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Η πολυβραβευμένη ηθοποιός καλεί μέσα από ένα βίντεο όλο τον κόσμο να βοηθήσει τους πρόσφυγες του πολέμου

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το νέο μήνυμα της ηθοποιού Κέιτ Μπλάνσετ για τη στήριξη των προσφύγων.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το νέο μήνυμα της ηθοποιού Κέιτ Μπλάνσετ για τη στήριξη των προσφύγων.

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους θα έρθουν αντιμέτωπες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Η αυστραλέζα ηθοποιός Cate Blanchett δεν έμεινε άπραγη και όπως πολλοί από τους συναδέλφους της, υποστηρίζει την Ουκρανία αυτή τη στιγμή.

«Με μια δωρεά σου μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε τρόφιμα, είδη για τον χειμώνα και ασφαλές καταφύγιο στις οικογένειες που έχασαν τα πάντα», δηλώνει η Blanchett στο βίντεο που δημοσίευσε στο facebook.

Οι οικογένειες από την Ουκρανία σε χρειάζονται

Eνώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους θα έρθουν αντιμέτωπες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Με μια δωρεά σου μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε τρόφιμα, είδη για τον χειμώνα και ασφαλές καταφύγιο στις οικογένειες που έχασαν τα πάντα. Κάθε βοήθεια είναι σημαντική.

Posted by UNHCR GREECE on Wednesday, December 21, 2022

Η Cate Blanchett συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από το 2015, ενώ την επόμενη χρονιά της απονεμήθηκε ο τίτλος της Πρέσβειρας Καλής Θέλησης για το φιλανθρωπικό της έργο. Η  Ύπατη Αρμοστεία διανέμει στους εκτοπισμένους χρηματική βοήθεια και χειμερινά είδη πρώτης ανάγκης όπως ζεστά ρούχα, κουβέρτες, θερμάστρες και μονωτικά υλικά για την επισκευή σπιτιών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  ιδρύθηκε το 1950, μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για να βοηθήσει τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που είχαν εκτοπιστεί. Διαθέτει περισσότερα από 10.966 μέλη τα οποία εργάζονται σε 130 χώρες. Ο προϋπολογισμός της έχει αυξηθεί από 300.000 δολάρια τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της σε 6,54 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016. Συνολικά, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια πρόσφυγες να ξαναρχίσουν επιτυχώς τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ουκρανική προσφυγική κρίση είναι η ταχύτερα εξελισσόμενη από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, με πάνω από 13 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

"As conflict and tragedy strike Ukraine, the world is watching."

Η Cate Blanchett είχε κάνει παρόμοια έκκληση για βοήθεια και τον Μάρτιο, στις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, για την αντιμετώπιση της πρώτης κρίσης μαζικής φυγής ουκρανών προσφύγων.

Τον προηγούμενο Ιούλιο, η Cate Blanchett είχε δωρίσει σε φιλανθρωπική δημοπρασία ένα κουστούμι της εταιρίας Grayscale στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας σε μια κίνηση υποστήριξης της Ουκρανίας. Τα έσοδα από τη δωρεά πήγαν για την ενίσχυση της Ύπατης Αρμοστείας.

Η Blanchett ήταν επίσης παραγωγός στο ντοκιμαντέρ “Ukraine: Life Under Attack” για τα γεγονότα στο Χάρκοβο κατά τη διάρκεια του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία Η ηθοποιός αφηγείται από κοντά την ιστορία της μάχης για το Χάρκοβο, μέσα από τα μάτια των πολιτών και των εργαζομένων έκτακτης ανάγκης που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της ρωσικής επίθεσης στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Το ντοκιμαντέρ διαρκεί σχεδόν μία ώρα. Οι κύριοι χαρακτήρες του είναι πυροσβέστες νοσοκόμοι που όχι μόνο έσωσαν τους τραυματίες, αλλά και καθημερινά βοηθούσαν ανθρώπους που έμεναν σε υπόγεια καταφύγια προφυλαγμένοι από τις επιδρομές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ