Κοσμος

Η Ρωσία κατεδάφισε το ιστορικό θέατρο της Μαριούπολης (βίντεο)

Είχε βομβαρδιστεί στις 16 Μαρτίου παρότι ήταν καταφύγιο αμάχων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ρωσία κατεδάφισε το ιστορικό θέατρο της Μαριούπολης (βίντεο)
Θέατρο της Μαριούπολης /Evgeniy Maloletka/ΕPA

Ουκρανία: Η Ρωσία κατεδάφισε το ιστορικό θέατρο της Μαριούπολης 

Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να κατεδαφίζουν τα ερείπια του θεάτρου της Μαριούπολης, ενός κτιρίου που μετατράπηκε από χώρος πολιτισμού σε χώρο ενός εκ των πιο αιματηρών επεισοδίων του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός το βομβάρδισε τον περασμένο Μάρτιο σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο μέσα, σύμφωνα με έναν βοηθό του εξόριστου Ουκρανού δημάρχου της πόλης.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατεδάφισαν το κτίριο σε μια «προσπάθεια να κρύψει για πάντα τα στοιχεία της σκόπιμης δολοφονίας Ουκρανών από Ρώσους».

Οι ρωσικές κατοχικές αρχές σχεδίαζαν να αφήσουν ανέπαφο το μπροστινό μέρος του θεάτρου και να καταστρέψουν την υπόλοιπη δομή, για να χτίσουν ένα νέο θέατρο αφιερωμένο «στα οστά του λαού της Μαριούπολης», ανέφερε ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του Ουκρανού δημάρχου.

Ο βομβαρδισμός στο θέατρο της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία, σημειώθηκε στις 16 Μαρτίου και η Διεθνής Αμνηστία συμπεραίνει βάση στοιχείων που συγκέντρωσε τους τελευταίους τρεις μήνες ότι η καταστροφή αποτέλεσε έγκλημα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η οργάνωση που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο εξέτασε 52 αυτόπτες μάρτυρες, 28 από τους οποίους βρίσκονταν μέσα στο θέατρο ή στην ίδια περιοχή. Επίσης, ανέλυσε εικόνες από δορυφόρο και συνεργάστηκε με έναν εμπειρογνώμονα για να δημιουργήσει μια προσομοίωση της έκρηξης.

Η έκθεση αντικρούει το βασικό επιχείρημα της ρωσικής πλευράς, κατά το οποίο την έκρηξη προκάλεσαν Ουκρανοί ακροδεξιοί εντός του θεάτρου. Η έρευνα της ΜΚΟ έδειξε ότι οι ζημιές που υπέστη το θέατρο προέρχονται από δύο βόμβες 500 κιλών που έριξαν ρωσικά βομβαρδιστικά. Εκείνη την περίοδο, σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, δεν επιχειρούσαν ουκρανικά αεροσκάφη πάνω από τη Μαριούπολη αλλά μόνο ρωσικά μαχητικά.

Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων, σύμφωνα με την οργάνωση, και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμη. Το θέατρο ήταν γνωστό όχι χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο για αμάχους και παιδιά.

Η έκθεση καταλήγει ζητώντας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να ερευνήσει τον βομβαρδισμό του θεάτρου. «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει με ποιο κακό είμαστε αντιμέτωποι. Δεν έχω αμφιβολία ότι η Ρωσία θα καταδικαστεί για όλα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει εναντίον της ανθρωπότητας στην Ουκρανία επειδή τα στοιχεία είναι ακλόνητα», καταλήγει ο Ουκρανός υπουργός Πολιτισμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ