Κοσμος

Στη δημοσιότητα περισσότερα από 12.000 έγγραφα για τη δολοφονία του JFK

Δεν υπάρχει όμως κάποια συγκλονιστική αποκάλυψη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O JFK
O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι © Getty Images/Ideal Image

JFK: Στην δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα αρχεία της δολοφονίας του 

Τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ έδωσαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα χιλιάδες έγγραφα που σχετίζονται με τη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι το 1963, λίγο αφότου ο Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα που επέτρεπε την αποδέσμευση, το οποίο κρατούσε επίσης μυστικά εκατοντάδες άλλα «ευαίσθητα» αρχεία.

Η δημοσιοποίηση 12.879 εγγράφων δεν αναμένεται να φέρει νέες αποκαλύψεις ή να αλλάξει το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η επιτροπή υπό τον αρχιδικαστή Ερλ Γουόρεν ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, πρώην πεζοναύτης και κομμουνιστής ακτιβιστής που είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση, έδρασε μόνος του. Χιλιάδες βιβλία, άρθρα, τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες έχουν διερευνήσει την ιδέα ότι η δολοφονία του Κένεντι ήταν αποτέλεσμα μιας περίτεχνης συνωμοσίας. 

Ο αστικός μύθος θέλει τον Δημοκρατικό πρόεδρο να πέφτει θύμα μιας μερίδας του στρατοβιομηχανικού πλέγματος και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που θύμωσαν με την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του Φιντέλ Κάστρο το 1961 (εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων) και μετά τη δολοφονία Κένεντι κλιμάκωσαν το μέτωπο κατά των «κόκκινων» στο Βιετνάμ, αντί να χτυπήσουν με πυρηνικά τη Σοβιετική Ενωση. 

Κανένα από αυτά δεν παρήγαγε πειστικές αποδείξεις ότι ο Όσβαλντ -ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Τζακ Ρούμπι δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Κένεντι- συνεργάστηκε με οποιονδήποτε άλλον, αν και διατηρούν ένα ισχυρό πολιτισμικό νόμισμα.

Υπήρχαν αρχικές ανησυχίες ότι ο Ρούμπι μπορεί να είχε κάποια σχέση με τον Όσβαλντ. Όμως ένα πρόσφατα δημοσιευμένο υπόμνημα του Σεπτεμβρίου 1964 προς την προεδρική επιτροπή που διερευνούσε τη δολοφονία ανέφερε ότι «η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν έχει καμία ένδειξη ότι ο Ρούμπι και ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ γνώριζαν ποτέ ο ένας τον άλλον, συνδέονταν ή θα μπορούσαν να έχουν συνδεθεί με οποιονδήποτε τρόπο».

Ωστόσο, ερευνητές του Ιδρύματος Mary Ferrell, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μήνυσε την κυβέρνηση ώστε να δημοσιοποιήσει τα αρχεία, είπαν ότι η CIA αποκρύπτει πληροφορίες σχετικά με την περίοδο του Οσβαλντ στο Μεξικό. Το ίδρυμα είπε ότι ορισμένα αρχεία της CIA δεν υποβλήθηκαν ποτέ στα αρχεία του κράτους και ως εκ τούτου δεν ήταν μέρος της παρτίδας που μόλις κυκλοφόρησε. Ενα νέο έγγραφο που αποκαλύφθηκε δείχνει ότι ο πρόεδρος του Μεξικού βοήθησε τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν υποκλοπές στη σοβιετική πρεσβεία στο Μεξικό χωρίς να το γνωρίζουν άλλοι αξιωματούχοι της μεξικανικής κυβέρνησης.

Το Κογκρέσο το 1992 είχε διατάξει ότι όλοι οι εναπομείναντες σφραγισμένοι φάκελοι που αφορούσαν την έρευνα για τον θάνατο του Κένεντι θα έπρεπε να ανοίξουν πλήρως στο κοινό μέσω των Εθνικών Αρχείων σε 25 χρόνια, έως τις 26 Οκτωβρίου 2017, εκτός από εκείνους που ο πρόεδρος ενέκρινε για περαιτέρω απόκρυψη. Το 2017, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απελευθέρωσε μια δέσμη αρχείων, αλλά αποφάσισε να απελευθερώσει τα υπόλοιπα έγγραφα σε κυλιόμενη βάση.

Όλα τα εναπομείναντα αρχεία του JFK έπρεπε αρχικά να είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο του 2021. Ο Μπάιντεν ανέβαλε αυτή την προγραμματισμένη απελευθέρωση, επικαλούμενος καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία του covid-19, και ανακοίνωσε ότι αντ' αυτού θα αποκαλυφθούν σε δύο παρτίδες: μία στις 15 Δεκεμβρίου 2021 και μία άλλη έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022, αφού υποβληθούν σε εντατική επανεξέταση διάρκειας ενός έτους.

Με τον αποχαρακτηρισμό της Πέμπτης, το 95% των εγγράφων της συλλογής αρχείων της CIA για τη δολοφονία του JFK θα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στο σύνολό τους, ανέφερε εκπρόσωπος της CIA σε δήλωσή του, και κανένα έγγραφο δεν θα παραμείνει επεξεργασμένο ή παρακρατημένο στο σύνολό του μετά από "εντατική επανεξέταση ενός έτους" όλων των προηγουμένως μη δημοσιευμένων πληροφοριών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ