- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τζούλιαν Ασάνζ: Η σύζυγος του καλεί την ΕΕ να απαιτήσει την αποφυλάκισή του
«Ελπίζω πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πάρουν καθαρή θέση»
Τζούλιαν Ασάνζ: Η σύζυγος του καλεί την ΕΕ να απαιτήσει την αποφυλάκισή του - To βραβείο Ζαχάροφ και η «απειλή» της ελευθερίας του λόγου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει «σθεναρή θέση» έναντι των ΗΠΑ, να απαιτήσει την αποφυλάκιση του ιδρυτή του WikiLeaks, του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος παραμένει κρατούμενος από το 2019 στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε χθες Δευτέρα η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ.
«Ελπίζω πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πάρουν καθαρή θέση, έχουν νομιμοποίηση, μέσω του κοινοβουλίου τους, να υιοθετήσουν σθεναρή θέση», εκτίμησε η κυρία Ασάνζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ ήταν υποψήφιος για το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης, που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βραβείο για το 2022, που θα απονεμηθεί επίσημα στο Στρασβούργο αργότερα σήμερα, θα λάβει ο «θαρραλέος ουκρανικός λαός», που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας από την 24η Φεβρουαρίου.
«Το ότι ήταν φιναλίστ (για το βραβείο Ζαχάροφ) έδειξε, από πολιτική άποψη, πως η υπόθεσή του μετράει για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετράει για τους ευρωπαίους πολίτες», επέμεινε η κυρία Ασάνζ, υπογραμμίζοντας ότι η διεύθυνση της φυλακής υψίστης ασφαλείας στο Μπέλμαρς, κοντά στο Λονδίνο, δεν του επέτρεψε να παρέμβει μέσω βιντεοσύνδεσης.
Ο αυστραλός υπήκοος 51 ετών κινδυνεύει να εκδοθεί από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές του έχουν ασκήσει δίωξη και θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία», εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Μετά τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία το 2019, έπειτα από επτά χρόνια που παρέμεινε στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου είχε καταφύγει το 2012, ο Ασάνζ, έγκλειστος στη φυλακή του Μπέλμαρς, αναμένει την εξέταση της έφεσής του εναντίον της απόφασης του Λονδίνου να προχωρήσει στην έκδοσή του. Η απόφαση της δικαιοσύνης για το εάν θα προχωρήσει η έκδοση «αναμένεται ανά πάσα στιγμή», θύμισε η Στέλλα Ασάνζ.
«Πρέπει να έχουμε συναίσθηση του τι διακυβεύεται εδώ για την Ευρώπη», τόνισε από την πλευρά της η Βιερζινί Λεμαριέ, δικηγόρος του ιδρυτή του WikiLeaks: «η ελευθερία της έκφρασης» και «η ελευθερία του Τύπου».
Τον Νοέμβριο, ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι και ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο προστέθηκαν σε αυτούς που ζητούν να τερματιστεί η δίωξη σε βάρος του Ασάνζ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε την όλη κατάσταση «ειλικρινά, ντροπιαστική»
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Πολλοί φοιτητές κάνουν κατάχρηση της διαμονής τους στις ΗΠΑ, μένοντας στη χώρα για επιπλέον χρόνια
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.