Κοσμος

Αφέθηκε ελεύθερη η Αυστραλή ακτιβίστρια που καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση

Είχε κατηγορηθεί για παρακώλυση κυκλοφορίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλακάτ με το σύνθημα «You’ll die of old age. I’ll die of climate change»
© Oscar Gonzalez Nur / Getty Images

Αυστραλία: Ακτιβίστρια για το κλίμα που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση - Είχε κατηγορηθεί για παρακώλυση κυκλοφορίας

Αυστραλή ακτιβίστρια για το κλίμα που καταδικάστηκε στις αρχές του μήνα σε φυλάκιση 15 μηνών για παρακώλυση της κυκλοφορίας, ποινή που καταδίκασαν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής της τον Μάρτιο.

Η Ντιάνα "Βάιολετ" Κόκο είχε σταθμεύσει ενοικιαζόμενο φορτηγό πάνω στην Χάρμπορ Μπριτζ, γέφυρα του Σίδνεϊ, και στη συνέχεια είχε ανέβει στην οροφή του και είχε ρίξει φωτοβολίδα, αποκλείοντας την μία κατεύθυνση κυκλοφορίας της γέφυρας για περίπου 25 λεπτά.

Η Ντιάνα παραδέχθηκε την ενοχή της για διάφορες παραβάσεις και καταδικάστηκε σε 15μηνη φυλάκιση, με δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους έπειτα από 8 μήνες.

Ωστόσο σήμερα δικαστής της Νέας Νότιας Ουαλίας ακύρωσε την προηγούμενη δικαστική απόφαση που εμπόδιζε την απελευθέρωσή της με εγγύηση εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής της τον Μάρτιο.

«Η απελευθέρωση με εγγύηση της Κόκο της δίνει την ελευθερία της, αλλά δεν θα έπρεπε ποτέ να βρίσκεται στη φυλακή», δήλωσε η Σόφι Μακνίλ, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Οι Αυστραλοί εισαγγελείς ζήτησαν την επιβολή δυσανάλογων ποινών σε διαδηλωτές για το κλίμα, οι οποίες δείχνουν ότι αποσκοπούν στη μείωση του ειρηνικού ακτιβισμού για το κλίμα», πρόσθεσε η Σόφι Μακνίλ.

Την καταδίκη της ακτιβίστριας είχε χαιρετίσει η συντηρητική πολιτική τάξη της Αυστραλίας, μεταξύ της οποίας και θείος της, ο οποίος είναι υπουργός σε πολιτειακό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Ντόμινικ Πέροτετ δήλωσε ότι η διαδήλωση αυτή προκάλεσε «ενόχληση» στους κατοίκους του Σίδνεϊ και ότι η φυλάκιση της ακτιβίστριας ήταν μια «θετική εξέλιξη».

Ωστόσο η καταδίκη της οδήγησε τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι Κλεμάν Βουλ να εκφράσει την «ανησυχία» του για την ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στην ακτιβίστρια και για την αρχική άρνηση της δικαιοσύνης να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση ως την εκδίκαση της έφεσής της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ