Κοσμος

H Amazon κατηγορείται ότι παρακρατά τα φιλοδωρήματα των οδηγών της

Δέχθηκε αγωγή από εισαγγελέα της Ουάσιγκτον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Amazon προχωρά σε μείωση προσωπικού κατά 10.000 θέσεις
H Amazon προχωρά σε μείωση προσωπικού κατά 10.000 θέσεις © EPA/TANNEN MAURY (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Amazon: Aγωγή για παρακράτηση του φιλοδωρήματος των οδηγών της 

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) ισχυρίστηκε ότι η Amazon κράτησε τα φιλοδωρήματα των οδηγών για μια περίοδο 2-1/2 ετών και σταμάτησε την πρακτική αυτή αφού έμαθε για την έρευνα της Επιτροπής το 2019, ανέφερε η FTC το 2021. 

Οι οδηγοί της Amazon Flex χρησιμοποιούν τα δικά τους οχήματα για να παραδώσουν αγαθά και είδη παντοπωλείου που παραγγέλνονται μέσω προγραμμάτων, όπως το Prime Now και το Amazon Fresh.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουάσιγκτον Καρλ Ρέισιν δήλωσε ότι η εταιρεία «ξεγέλασε τους καταναλωτές και τους έκανε να νομίζουν ότι αυξάνει την αποζημίωση των οδηγών, όταν η Amazon στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί τα φιλοδωρήματα για να μειώσει το δικό της εργατικό κόστος και να αυξήσει τα κέρδη της» μέσω της υπηρεσίας Amazon Flex.

Η Amazon «μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να λογοδοτήσει και την επιβολή κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε αστικών κυρώσεων, για τη ζημία που υπέστησαν οι καταναλωτές», ανέφερε ο Ρασίν. «Όταν μια εταιρεία συλλαμβάνεται να κλέβει τους εργαζομένους της, δεν αρκεί να επιστρέψει το ποσό που κλάπηκε. Η κλοπή από τους εργαζόμενους είναι κλοπή και απαιτούνται σημαντικές κυρώσεις για να αποθαρρυνθεί αυτή η παράνομη συμπεριφορά στο μέλλον».

Η αγωγή, που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Περιφέρειας της Κολούμπια, ζητά αστικές κυρώσεις για κάθε παράβαση και δικαστική εντολή για να απαγορευτεί στην Amazon να επαναλάβει την πρακτική αυτή.

Πέρυσι, στο πλαίσιο διακανονισμού με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, η Amazon κατέβαλε 61,7 εκατομμύρια δολάρια σε περισσότερους από 140.000 οδηγούς. 

Το 2021 η εταιρεία αρνήθηκε τις κατηγορίες ο τρόπος με τον οποίο ανέφερε τις αμοιβές των οδηγών δεν ήταν σαφής. «Προσθέσαμε πρόσθετη σαφήνεια το 2019 και είμαστε στην ευχάριστη θέση να αφήσουμε αυτό το θέμα πίσω μας», δήλωσε τότε εκπρόσωπος της Amazon.

Η εταιρεία με έδρα το Σιάτλ δέχεται εκ νέου επιθέσεις από αμερικανικά συνδικάτα  ότι λειτουργεί υπό κακές συνθήκες για τους εργαζομένους. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ