Κοσμος

«Φρένο» σε επίδοξους «Tiger King» βάζουν οι ΗΠΑ

Στη χώρα ζουν διπλάσιες από τις εκτιμώμενες 3.890 τίγρεις που ζουν στην άγρια φύση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
NEW YORK, NEW YORK - OCTOBER 06: The Tiger King poses during New York Comic Con 2022 on October 06, 2022 in New York City. (Photo by Roy Rochlin/Getty Images for ReedPop)
Ο Τiger King © Roy Rochlin/Getty Images for ReedPop)

ΗΠΑ: Περιορισμό στην ιδιωτική κατοχή αιλουροειδών 

Ένα νομοσχέδιο για τον περιορισμό της ιδιωτικής ιδιοκτησίας μεγάλων αιλουροειδών όπως τα λιοντάρια και οι τίγρεις πέρασε ομόφωνα από τη Γερουσία των ΗΠΑ. Ο νόμος για τη δημόσια ασφάλεια θα εμποδίσει όσους θέλουν να κρατούν τα ζώα αυτά ως κατοικίδια και να τα εκθέτουν δημόσια.

Οι προσπάθειες για τον περιορισμό της ιδιωτικής ιδιοκτησίας έχουν αυξηθεί στον απόηχο της σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix «Tiger King». Το νομοσχέδιο πρέπει τώρα να υπογραφεί σε νόμο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικολόγων, στις ΗΠΑ ζουν έως και 7.000 τίγρεις είτε σε ζωολογικούς κήπους είτε σε ιδιόκτητους χώρους – σχεδόν διπλάσιες από τις εκτιμώμενες 3.890 τίγρεις που ζουν στην άγρια φύση παγκοσμίως. Όπως αναφέρει το νέο νομοσχέδιο, η κατοχή λιονταριών, τίγρεων, λεοπαρδάλεων, λεοπαρδάλεων του χιονιού, τζάγκουαρ, πούμα ή οποιουδήποτε υβριδίου αυτών των ειδών θα περιορίζεται σε καταφύγια άγριας ζωής, πανεπιστήμια και πιστοποιημένους ζωολογικούς κήπους.

Τα ζώα που εκτίθενται θα πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον 4,5 μέτρα μακριά από το κοινό ή πίσω από ένα φράγμα για την αποφυγή επαφής.

Ωστόσο, οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να διατηρήσουν τα ζώα τους – αρκεί να μην επιτρέπουν την άμεση επαφή μεταξύ αυτών και του κοινού και να τα καταγράφουν στην Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ.

Η ιστορία του «Tiger King»

Υπενθυμίζεται ότι ο «Εξωτικός Τζο» ή «Tiger King» ήταν ο ιδιόρρυθμος ιδιοκτήτης ενός ζωολογικού κήπου και έκανε περιουσία χάρη στον ζωολογικό κήπο που άνοιξε το 1999 στην Οκλαχόμα αλλά στη συνέχεια έχασε τα πάντα σε κομπίνες.

Η ιστορία του συνάρπασε πολλούς όταν παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ «Ο βασιλιάς των τίγρεων» (Tiger King) στην αρχή της πανδημίας. Κεντρικό θέμα του ντοκιμαντέρ αυτού ήταν η διένεξη του Τζο με την Κάρολ Μπάσκιν, μια ακτιβίστρια από τη Φλόριντα που αγωνίζεται για την απελευθέρωση των αιλουροειδών και η οποία τον κατηγορούσε για κακομεταχείριση των ζώων του και είχε ορκιστεί να τον οδηγήσει στη χρεοκοπία.

Ο Μαλντονάντο-Πάσατζ τελικά πρότεινε σε δύο άνδρες να τους πληρώσει χιλιάδες δολάρια για να σκοτώσουν την εχθρό του. Ο ένας από αυτούς όμως όντας αστυνομικός, είχε διεισδύσει στον κύκλο του για να τον παγιδεύσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ