Κοσμος

Σάλος στην Αργεντινή - Ένοχη για διαφθορά η αντιπρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες

Δηλώνει «θύμα δικαστικής μαφίας» - Στο ένα δισ. δολάρια η ζημιά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η αντιπρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες
Η αντιπρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες © WikiMedia Commons

Αργεντινή: Η αντιπρόεδρος Κίρσνερ κρίθηκε ένοχη για διαφθορά και καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών - Δηλώνει «θύμα δικαστικής μαφίας» - Στο ένα δισ. δολάρια η ζημιά 

Δικαστήριο της Αργεντινής καταδίκασε την αντιπρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ σε έξι χρόνια φυλάκιση για διαφθορά, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα. Η 69χρονη Φερνάντες κρίθηκε ένοχη για «δόλια διοίκηση» σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων δημοσίων έργων σε έναν φίλο της.

Όμως είναι απίθανο να εκτίσει ποινή φυλάκισης. Η Φερνάντες έχει ασυλία μέσω των κυβερνητικών της ρόλων και αναμένεται να ξεκινήσει μια μακρά διαδικασία έφεσης.

Της έχει επίσης απαγορευτεί η ανάληψη δημόσιων αξιωμάτων εφ' όρου ζωής, αλλά θα συνεχίσει να ασκεί τον ρόλο της ως αντιπρόεδρος, όσο η υπόθεση περνάει από ανώτερα δικαστήρια. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή φυλάκισης 12 ετών.

Φερνάντες: «Είμαι θύμα δικαστικής μαφίας»

Η Φερνάντες δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον της είχαν πολιτικά κίνητρα. Μιλώντας μετά την ετυμηγορία, χαρακτήρισε τον εαυτό της θύμα μιας «δικαστικής μαφίας», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Πριν από την απόφαση, είχε επίσης κατηγορήσει τους εισαγγελείς ότι είπαν ψέματα και τη συκοφάντησαν.

Είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται για έγκλημα αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Αργεντινή.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι η Φερνάντες είχε ηγηθεί παράνομης σύμπραξης κατά την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Αργεντινής από το 2007 έως το 2015.

Είπαν ότι είχε δημιουργήσει ένα σύστημα μίζας το οποίο κατεύθυνε προσοδοφόρες δημόσιες συμβάσεις έργων προς έναν φίλο της με αντάλλαγμα δωροδοκίες.

Ο επιχειρηματίας Lázaro Báez, ιδιοκτήτης μιας κατασκευαστικής εταιρείας που κατηγορήθηκε ότι ήταν ο κύριος δικαιούχος του σχεδίου, καταδικάστηκε επίσης σε έξι χρόνια φυλάκισης. Είχε ήδη καταδικαστεί σε 12 χρόνια φυλάκιση πέρυσι για ξέπλυμα χρήματος.

Έντεκα ακόμη άτομα δικάζονταν. Επτά κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από τρεισήμισι έως έξι έτη, τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι και σε έναν η υπόθεση απορρίφθηκε.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι αποκάλυψαν παρατυπίες σε δεκάδες διαγωνισμούς δημοσίων έργων που ανατέθηκαν στη νότια επαρχία Σάντα Κρουζ, το πολιτικό προπύργιο του Φερνάντες. Πολλά από τα κατασκευαστικά έργα δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Ζημιά ενός δισ. δολαρίων στην «μεγαλύτερη επιχείρηση διαφθοράς της χώρας»

Ο εισαγγελέας Ντιέγκο Λουτσιάνι χαρακτήρισε την υπόθεση «ίσως τη μεγαλύτερη επιχείρηση διαφθοράς που έχει γνωρίσει η χώρα».

Είπε επίσης ότι το υποτιθέμενο σύστημα μίζας προκάλεσε στο κράτος της Αργεντινής ζημία τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων (818 εκατ. λιρών).

Η Φερνάντες είχε αρνηθεί σθεναρά όλους τους ισχυρισμούς εναντίον της.

Η υπόθεση έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα διχαστική στην Αργεντινή, όπου οι υποστηρικτές της Φερνάντες - λαϊκιστή πολιτικό - την αγαπούν και τη μισούν εξίσου. Οι υποστηρικτές της βγήκαν στο δρόμο έξω από το διαμέρισμά της στο Μπουένος Άιρες για να δείξουν την υποστήριξή τους στην αντιπρόεδρο. Κατά καιρούς, ήρθαν αντιμέτωποι με επικριτές της Φερνάντες, οι οποίοι την κατηγορούν ότι είναι "κλέφτρα".

Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις συγκεντρώσεις, την 1η Σεπτεμβρίου, η Φερνάντες έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας.

Ένας 35χρονος άνδρας σημάδεψε με όπλο το κεφάλι της αντιπροέδρου, αλλά το όπλο μπλόκαρε καθώς την σημάδευε. Ο άνδρας κατηγορήθηκε για απόπειρα δολοφονίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ