Κοσμος

«Λυπάμαι για όλα»: Μετανιωμένη εμφανίστηκε στο εδώλιο πρώην γραμματέας ναζιστικού στρατοπέδου

Κατηγορείται για συνέργεια σε περισσότερες από 11.000 δολοφονίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η 97χρονη πρώην γραμματέας ναζιστικού στρατοπέδου
Η 97χρονη πρώην γραμματέας ναζιστικού στρατοπέδου © EPA/ Christian Charisius

Γερμανία: Στο εδώλιο πρώην γραμματέας στρατοπέδου συγκέντρωσης - Δηλώνει μετανιωμένη

Μια πρώην γραμματέας σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, ηλικίας 97 ετών σήμερα, εμφανίστηκε μετανιωμένη, μιλώντας για πρώτη φορά για τις κατηγορίες που της προσάπτονται, στη δίκη της στο Ιτσεχόε της βόρειας Γερμανίας.

«Λυπάμαι για όλα όσα συνέβησαν. Μετανιώνω που βρέθηκα στο Στάφχοφ εκείνη την εποχή. Μόνο αυτά έχω να πω», δήλωσε η Ίρμγκαρντ Φύρχνερ.

Τις δηλώσεις που έκανε η κατηγορουμένη, η οποία μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της, Νίκλας Βέμπερ.

Η Φύρχνερ κατηγορείται για συνέργεια σε περισσότερες από 11.000 ανθρωποκτονίες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στάτχοφ, στη σημερινή Πολωνία. Η δίκη της ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Στάτχοφ
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Στάτχοφ © EPA/ JAN DZBAN

Σήμερα, οι συνήγοροί της ζήτησαν από το δικαστήριο να την αθωώσει καθώς, όπως υποστηρίζουν, από τις αποδείξεις που παρουσιάστηκαν δεν συμπεραίνεται μετά βεβαιότητας ότι η κατηγορουμένη γνώριζε ότι άνθρωποι εξοντώνονταν συστηματικά στο Στάτχοφ.

Στις 22 Νοεμβρίου η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί στην πρώην γραμματέα ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις 20 Δεκεμβρίου.

Η δίκη ξεκίνησε επεισοδιακά τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς η κατηγορουμένη το… έσκασε την ίδια ημέρα. Αντί να εμφανιστεί στο δικαστήριο, πήρε ταξί από το σπίτι της και πήγε σε έναν οίκο ευγηρίας. Εκεί την βρήκαν λίγες ώρες αργότερα.

Σε ηλικία 18-19 ετών, η Φύρχνερ εργαζόταν ως δακτυλογράφος και γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου, Πάουλ Βέρνερ Χόπε και η θέση της ήταν «ουσιώδους σημασίας» για το απάνθρωπο σύστημα που επικρατούσε στο Στάτχοφ, σύμφωνα με την εισαγγελέα Μάξι Βάντσεν.

Στο Στάτχοφ, κοντά στο Γκντανσκ, εξοντώθηκαν περίπου 65.000 άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, Πολωνοί αντιστασιακοί και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου.

Δωμάτιο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στάτχοφ
© EPA/ JAN DZBAN

Τα τελευταία δέκα χρόνια στη Γερμανία έχουν καταδικαστεί τέσσερις πρώην φύλακες των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Σομπιμπόρ, του Άουσβιτς και του Στάτχοφ, όμως πολύ λίγες γυναίκες που συμμετείχαν στη ναζιστική μηχανή έχουν παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης, σύμφωνα με τους ιστορικούς.

Περίπου 4.000 γυναίκες εργάζονταν ως φύλακες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σύμφωνα με τους ιστορικούς, όμως πολύ λίγες δικάστηκαν μετά το τέλος του πολέμου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ