- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Σαν σήμερα 5 Δεκεμβρίου πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα
Τα σημαντικότερα γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι
Σαν σήμερα: Γεγονότα, γεννήσεις, θάνατοι και άλλες σημαντικές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας - Τι έγινε στις 5 Δεκεμβρίου
Τι συνέβη σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία; Ποιες μεγάλες προσωπικότητες γεννήθηκαν και ποιοι έφυγαν από τη ζωή;
Γεγονότα
1360: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στη Γαλλία νόμισμα με την ονομασία φράγκο. Θα παραμείνει στην κυκλοφορία μέχρι την είσοδο του ευρώ το 2002.
1484: Ο Πάπας Ιννοκέντιος Η΄ εκδίδει παπική Βούλα που ιδρύει την Ιερά Εξέταση και καταδικάζει χιλιάδες ανθρώπους στην πυρά με την κατηγορία της μαγείας.
1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει ένα μεγάλο νησί της Καραϊβικής, το οποίο ονομάζει Ισπανιόλα. Στο νησί σήμερα υπάρχουν δύο κράτη, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αϊτή.
1766: Ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις πραγματοποιεί τον πρώτο του πλειστηριασμό.
1792: Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.
1804: Ο Τόμας Τζέφερσον επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.
1831: Αρχίζει η Ε' Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα, μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια.
1933: Καταργείται η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ
1945: Πέντε βομβαρδιστικά του αμερικάνικου ναυτικού που συμμετέχουν σε άσκηση με πλήρωμα 14 ανδρών εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Πιστεύεται ότι εξαφανίστηκαν στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Η ομάδα αυτή των αεροπλάνων θα μείνει στην ιστορία ως το Χαμένο Σμήνος.
1950: Σκάνδαλο στη Μονή Κερατέας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, όταν κατά την επέμβαση αστυνομικών και εισαγγελέα απελευθερώνονται πολλές πλούσιες ηλικιωμένες γυναίκες, που κρατούνταν σε άσχημες συνθήκες μαζί με 36 αγόρια και κορίτσια. Η μονή επιδίωκε την οικειοποίηση ξένων περιουσιών.
1955: Ξεκινά το μποϋκοτάρισμα στα λεωφορεία του Μοντγκόμερι, εν μέρει σχεδιασμένο από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ως διαμαρτυρία κατά των φυλετικών διακρίσεων. Αφορμή αποτέλεσε η σύλληψη της Ρόζα Πάρκς, γραμματέα του NAACP, όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της μέσα στο λεωφορείο σ' έναν λευκό.
1969: Πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα εμφύτευση συσκευής βηματοδότη στην καρδιά ασθενούς.
2001: Ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, παραβρίσκεται σε δείπνο στο σπίτι του τελευταίου, στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Ο Κληρίδης περνά από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στην κατεχόμενη Λευκωσία για πρώτη φορά από το 1974.
2003: Τουλάχιστον 46 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 160 τραυματίζονται από επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιούν Τσετσένοι αυτονομιστές σε τρένο στη νότια Ρωσία, το οποίο είναι γεμάτο εργαζομένους που πηγαίνουν στη δουλειά τους.
2008: Δικαστήριο στο Λας Βέγκας καταδικάζει τον O.J. Simpson σε 33 χρόνια φυλάκιση για ένοπλη ληστεία σε δωμάτιο ξενοδοχείου.
Γεννήσεις
1890: Φριτς Λανγκ, Aυστριακός σκηνοθέτης.
1901: Γουόλτ Ντίσνεϊ, Aμερικανός καρτουνίστας, δημιουργός του Μίκυ Μάους.
1905: Ότο Πρέμινγκερ, Aυστροουγγαρέζος σκηνοθέτης.
1932: Λιτλ Ρίτσαρντ, Aμερικανός τραγουδιστής και μουσικός.
1934: Νίκος Κούρκουλος, ηθοποιός.
1938: Τζέι Τζέι Κέιλ, Αμερικανός μουσικός.
1946: Χοσέ Καρέρας, Iσπανός τενόρος.
Θάνατοι
1791: Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Aυστριακός συνθέτης.
1870: Αλέξανδρος Δουμάς, Γάλλος συγγραφέας.
1926: Κλοντ Μονέ, Γάλλος ζωγράφος του ιμπρεσιονισμού.
2013: Νέλσον Μαντέλα, φεύγει από τη ζωή ο εμβληματικός πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, σύμβολο των αγώνων για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, αγωνιστής της ελευθερίας και της ειρήνης.
2014: Μένης Κουμανταρέας, Έλληνας συγγραφέας.
2016: Πέτρος Φυσσούν, Έλληνας ηθοποιός.
2017: Ογκάστ Έιμις, Καναδή ηθοποιός ταινιών ερωτικού περιεχομένου.
2017: Τζόνι Χάλιντεϊ, Γάλλος τραγουδιστής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκλεισε το γραφείο που ασχολούνταν με την ένταξη και την ενσωμάτωση
Για εκλογές φάρσα κάνει λόγο η αντιπολίτευση
Πώς το δείγμα DNA από το σορτς του θύματος έδειξε τον δολοφόνο
«Ήμασταν αποφασισμένες να μην επιτρέψουμε να μας ταπεινώσουν» δηλώνουν μετά την απελευθέρωσή τους
Πώς τα πεπραγμένα του υποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να κυβερνήσει κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών
Το ξενοδοχείο δεν διέθετε βασικά μέτρα πυρασφάλειας
Έρευνα από τις γερμανικές αρχές - Δείτε το βίντεο
Οι αρχές επανεξετάζουν τον φάκελο της υπόθεσης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για το «σχέδιο» του
Γεγονότα και πρόσωπα που σαν σήμερα «σημάδεψαν» την ιστορία
Ο Τζο Μπάιντεν την είχε επιβάλει επειδή ανησυχούσε για πιθανή χρήση τους στη Γάζα
Το μέγεθος και το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης
Οι δράστες ήταν ήδη γνωστοί στις αρχές για κλοπές και άλλα αδικήματα
Φέτος το Πάσχα γιορτάζεται στις 20 Απριλίου
Ο διορισμός της εγκρίθηκε με ψήφους 59 υπέρ έναντι 34 κατά στη Γερουσία
Ποιες χώρες είχαν την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα πέρσι
Το περιστατικό οδήγησε σε προσωρινή διακοπή της λειτουργίας κάποιων αιθουσών
«Θα έχει δική του κυβέρνηση, χωρίς φορολογία ή αστυνομία», ξεκαθάρισε ο Έντι Ράμα
Σε σταθερή κατάσταση οι τέσσερις Ισραηλινές που απελευθερώθηκαν μετά από 15 μήνες
Η μεγαλύτερη κλοπή μουσείων στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.