Κοσμος

Αντιπολίτευση στον Ερντογάν με ντομάτες και πατάτες από τη Μεράλ Ακσενέρ (βίντεο)

Mε φόντο τον πληθωρισμό που σπάει τα ρεκόρ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακσενέρ στην Τουρκία: Με... μήλα και πατάτες στο τουρκικό κοινοβούλιο διαμαρτύρεται κατά της ακρίβειας
H Μεράλ Ακσενέρ© EPA/ERDEM SAHIN

Ακσενέρ: Με μήλα και πατάτες στο τουρκικό κοινοβούλιο διαμαρτύρεται κατά της ακρίβειας 

Οι τιμές των βασικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ της Τουρκίας έχουν εκτοξευτεί, με χιλιάδες πολίτες να μην μπορούν να καλύψουν σήμερα ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Την κατάσταση αυτή αποφάσισε να αναδείξει η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, η οποία διαμαρτυρόμενη για τον πληθωρισμό στη χώρα, πήρε ντομάτες, πατάτες και μήλα στο Κοινοβούλιο. Όπως τόνισε η ίδια, οι αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα στην Τουρκία φτάνουν μέχρι το 247%.

«Κύριε Ερντογάν, πόσο σε άλλαξε το παλάτι», είπε η Ακσενέρ και πρόσθεσε, «Έχεις ξεχάσει τι θα πει να πεινάει κάποιος». Η Ακσενέρ δήλωσε: «Ένα λίτρο γάλα τον Νοέμβριο του 2021 κόστιζε 7,13 λίρες, σήμερα η τιμή του έχει φτάσει τις 15,5 λίρες. Το ποσοστό αύξησης είναι 117,4%. Ένα κιλό ντομάτες ήταν 7,36 λίρες, σήμερα η τιμή τους έφτασε στις 19,9 λίρες, δηλαδή η αυξηση σε ένα έτος έφτασε το 170,3%. Ένα κιλό μήλα κόστιζαν πέρυσι 5,38 λίρες, φέτος 14,9 λίρες, η τιμή τους αυξήθηκε 177%. Η τιμή ενός κιλού ζάχαρης αυξήθηκε 247,4%. Κάποια παιδιά κοιμούνται νηστικά. Οι μητέρες τους, επειδή δεν μπορούν να τους δώσουν λίγο φαγητό να τους μαγειρέψουν κάτι τα βράδια, κλαίνε. Κύριε Ερντογάν τι έχεις πάθει; Πόσο σε άλλαξε το παλάτι».

Ξεπέρασε το 85% ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία διαμορφώθηκε πάνω από το 85% και επιταχύνθηκε για 17ο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 85,5% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο και διαμορφώθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα όπως περίμεναν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,54%, επίσης ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν.

Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 99,1% σε σχέση με πέρυσι, έναντι αύξησης 93,1% τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές των μεταφορών αυξήθηκαν 117,2% ετησίως. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια, ήταν 70,5%, από 68,1% τον Σεπτέμβριο.

Ο πληθωρισμός είναι επί του παρόντος 17 φορές υψηλότερος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Εν τω μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη, την πιο πυκνοκατοικημένη και εύπορη πόλη της Τουρκίας, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 109% τον περασμένο μήνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ