Κοσμος

Χρυσό νόμισμα αποδεικνύει ότι «φανταστικός» Ρωμαίος αυτοκράτορας εν τέλει υπήρξε

Ποιος ήταν ο Σπονσιανός και ποια είναι η ιστορία του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το χρυσό νόμισμα που απεικονίζει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, Σπονσιανό
Το χρυσό νόμισμα που απεικονίζει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, Σπονσιανό © BBC News

Χρυσό νόμισμα απεικόνιζε «φανταστικό» Ρωμαίο αυτοκράτορα - Ποιος ήταν ο Σπονσιανός και ποια είναι η ιστορία του

Ένα αρχαίο χρυσό νόμισμα αποδεικνύει ότι ένας Ρωμαίος αυτοκράτορας του τρίτου αιώνα, που χαρακτηρίστηκε από την ιστορία ως φανταστικός χαρακτήρας, υπήρξε πράγματι, λένε οι επιστήμονες.

Το νόμισμα που φέρει το όνομα του Σπονσιανού και το πορτρέτο του βρέθηκε πριν από 300 και πλέον χρόνια στην Τρανσυλβανία, που κάποτε ήταν ένα μακρινό προκεχωρημένο φυλάκιο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Θεωρήθηκε ότι ήταν πλαστό και είχε κλειδωθεί σε ντουλάπι μουσείου.

Τώρα οι επιστήμονες λένε ότι τα σημάδια από γρατσουνιές που είναι ορατά στο μικροσκόπιο αποδεικνύουν ότι βρισκόταν σε κυκλοφορία πριν από 2.000 χρόνια.

Ο καθηγητής Paul Pearson του University College του Λονδίνου, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε στο BBC News ότι έμεινε έκπληκτος από την ανακάλυψη.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ένας αυτοκράτορας. Ήταν μια φιγούρα που θεωρούνταν πλαστή και είχε ξεγραφτεί από τους ειδικούς. Πιστεύουμε όμως ότι ήταν αληθινός και ότι είχε ρόλο στην ιστορία».

Μπήκε στο... συρτάρι για πάνω από 160 χρόνια

Το νόμισμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας ήταν ανάμεσα σε έναν μικρό θησαυρό που ανακαλύφθηκε το 1713. Θεωρούνταν γνήσιο ρωμαϊκό νόμισμα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν οι ειδικοί υποπτεύθηκαν ότι μπορεί να είχαν παραχθεί από πλαστογράφους της εποχής, λόγω του ακατέργαστου σχεδιασμού τους.

Η υπόθεση «μπήκε στο αρχείο» το 1863, όταν ο Henry Cohen, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας νομισμάτων της εποχής στη Bibliothèque Nationale de France, εξέτασε το πρόβλημα για τον μεγάλο του κατάλογο των ρωμαϊκών νομισμάτων. Είπε ότι δεν ήταν μόνο «σύγχρονες» απομιμήσεις, αλλά κακοφτιαγμένες και «γελοία φανταστικές». Άλλοι ειδικοί συμφώνησαν και μέχρι σήμερα ο Σπονσιανός έχει απορριφθεί στους επιστημονικούς καταλόγους.

Αλλά ο καθηγητής Pearson υποψιάστηκε το αντίθετο όταν είδε φωτογραφίες του νομίσματος ενώ έκανε έρευνα για ένα βιβλίο σχετικά με την ιστορία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μπορούσε να διακρίνει γρατσουνιές στην επιφάνειά του που πίστευε ότι μπορεί να είχαν δημιουργηθεί από την κυκλοφορία του νομίσματος.

Επικοινώνησε με το Μουσείο Hunterian του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, όπου το νόμισμα φυλασσόταν κλειδωμένο σε ένα ντουλάπι μαζί με άλλα τρία από τον αρχικό θησαυρό, και ζήτησε να συνεργαστεί με τους ερευνητές εκεί.

Εξέτασαν και τα τέσσερα νομίσματα κάτω από ένα ισχυρό μικροσκόπιο και επιβεβαίωσαν στο περιοδικό PLOS 1 ότι όντως υπήρχαν γρατσουνιές και ότι τα μοτίβα συμφωνούσαν με τον ισχυρισμό του.

Μια χημική ανάλυση έδειξε επίσης ότι τα νομίσματα είχαν θαφτεί στο χώμα για εκατοντάδες χρόνια, σύμφωνα με τον Jesper Ericsson, ο οποίος είναι έφορος νομισμάτων του μουσείου και συνεργάστηκε με τον καθηγητή Pearson στη μελέτη.

Οι ερευνητές πρέπει τώρα να απαντήσουν στο ερώτημα, ποιος ήταν ο Σπονσιανός;

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν ένας στρατιωτικός διοικητής που αναγκάστηκε να στεφθεί αυτοκράτορας της πιο απομακρυσμένης και δύσκολα υπερασπίσιμης επαρχίας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που ονομαζόταν Δακία.

Αρχαιολογικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η Δακία αποκόπηκε από την υπόλοιπη ρωμαϊκή αυτοκρατορία γύρω στο 260 μ.Χ. Υπήρχε πανδημία, εμφύλιος πόλεμος και η αυτοκρατορία κατακερματιζόταν.

Περιτριγυρισμένος από εχθρούς και αποκομμένος από τη Ρώμη, ο Σπονσιανός πιθανόν ανέλαβε την ανώτατη διοίκηση κατά τη διάρκεια μιας περιόδου χάους και εμφυλίου πολέμου, προστατεύοντας τον στρατιωτικό και τον άμαχο πληθυσμό της Δακίας μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη και να εκκενωθεί η επαρχία μεταξύ 271 και 275 μ.Χ., σύμφωνα με τον Jesper Ericsson.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.