Κοσμος

Marie Tharp: H Google τιμά με doodle την Αμερικανίδα γεωλόγο και ωκεανογράφο

Η γυναίκα που χαρτογράφησε τον Ατλαντικό Ωκεανό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Google Doodle τιμά σήμερα την Marie Tharp
Το Google Doodle τιμά σήμερα την Marie Tharp

Το Google doodle τιμά τη γεωλόγο και ωκεανογράφο Μαρί Θαρπ - Δημιούργησε τον πρώτο επιστημονικό χάρτη του Ατλαντικού Ωκεανού

Το σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο στην Αμερικανίδα γεωλόγο και ωκεανογράφο Marie Tharp (Μαρί Θαρπ)

Η Μαρί Θαρπ, σε συνεργασία με τον Μπρους Χέιζεν, δημιούργησε τον πρώτο επιστημονικό χάρτη του Ατλαντικού Ωκεανού. Η εργασία της Θαρπ αποκάλυψε την παρουσία της Μεσο-Ατλαντικής ράχης, προκαλώντας μια ριζική αλλαγή θεωρίας στις επιστήμες της Γης, που οδήγησε στην αποδοχή της θεωρίας της τεκτονικής των πλακών και μετατόπισης των ηπείρων.

Η Μαρί Θαρπ γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1920 στο Ypsilanti, μία πόλη της πολιτείας Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Ο πατέρας της ήταν τοπογράφος και εργαζόταν στο Υπουργείο Γεωργίας και ήταν αυτός που την μύησ στην επιστήμη της χαρτογραφίας.

Η Μαρί Θαρπ σπούδασε γεωλογία στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ειδικεύτηκε στη γεωλογία του πετρελαίου. Το 1948 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και έγινε η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε στο Γεωλογικό Παρατηρητήριο Lamont, όπου συνάντησε τον γεωλόγο Μπρους Χέιζεν.

Ο Χέιζεν συγκέντρωνε δεδομένα για τα βάθη του Ατλαντικού, τα οποία η Θαρπ χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει χάρτες του πυθμένα του ωκεανού. Νέα ευρήματα από ήχους σόναρ τη βοήθησαν να ανακαλύψει την κορυφογραμμή του Μεσοατλαντικού. Ανέφερε αυτά τα ευρήματα της στον Χέιζεν, ο οποίος τα απέρριψε ως «γυναικεία φλυαρία».

Μαρί Θαρπ
© google/doodles

Ωστόσο, όταν συνέκριναν τα ευρήματά της με τους σεισμολογικούς χάρτες ο Χέιζεν δεν μπορούσε να τα αγνοήσει. Η τεκτονική των πλακών και η μετατόπιση των ηπείρων δεν ήταν πλέον απλώς θεωρίες - ο βυθός της θάλασσας είχε αναμφίβολα εξαπλωθεί. Το 1957, η Θαρπ και ο Χέιζεν δημοσίευσαν από κοινού τον πρώτο χάρτη του βυθού του ωκεανού στον Βόρειο Ατλαντικό. Είκοσι χρόνια αργότερα, το περιοδικό «National Geographic» δημοσίευσε τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη ολόκληρου του πυθμένα του ωκεανού που δημιουργήθηκε από τους Θαρπ και Χέιζεν με τον τίτλο «The World Ocean Floor».

Marie Tharp Google Doodle | Who was Marie Tharp | Geologist & Oceanographic Cartographer Marie Tharp

Η Θαρπ δώρισε ολόκληρη τη συλλογή χαρτών της στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το 1995. Στον εορτασμό της εκατοστής επετείου του Τμήματος Γεωγραφίας και Χαρτών, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου την ονόμασε μία από τις σημαντικότερες χαρτογράφους του 20ου αιώνα. Το 2001, Γεωλογικό Παρατήριο Lamont όπου είχε ξεκινήσει την καριέρα της, τής απένειμε το πρώτο ετήσιο βραβείο «Lamont-Doherty Heritage».

Μαρί Θαρπ
© google/doodles

Η Μαρί Θαρπ πέθανε στις 23 Αυγούστου 2006 σε ηλικία 86 ετών.

Πληροφορίες από sansimera, wikipedia

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ