Κοσμος

Άλλοτε μέντορας του Πούτιν στην KGB πέθανε από «ανεξήγητη» ασθένεια

Tα τελευταία χρόνια οι δυο άνδρες είχαν «ψυχρανθεί»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Μέντορας του Πούτιν στην KGB πεθαίνει από “ανεξήγητη” ασθένεια
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με την Βίκτορ Τσερκέσοφ © EPA

Νέος μυστηριώδης θάνατος ρώσου αξιωματούχου

Ένας άλλοτε στενός άνθρωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν και πρώην κατάσκοπος της KGB πέθανε από μια ανεξήγητη «σοβαρή ασθένεια». Ο Βίκτορ Τσερκέσοφ, 72 ετών, κάποτε υπεύθυνος για τη συντριβή των Σοβιετικών αντιφρονούντων έπαιξε τον δικό του ρόλο στην άνοδο του Ρώσου προέδρου, αλλά αργότερα οι σχέσεις τους ήταν τεταμένες.

Όταν ο Πούτιν ήταν επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας FSB πριν γίνει πρωθυπουργός, ο Τσερκέσοφ τοποθετήθηκε ως αναπληρωτής του. Νωρίτερα ήταν υπεύθυνος για την επιβολή του νόμου στην Αγία Πετρούπολη, όταν έγινε επί αντιδημαρχίας Πούτιν, η «εγκληματική πρωτεύουσα» της Ρωσίας με ρεκόρ για αμέτρητες ανεξιχνίαστες δολοφονίες επί πληρωμή. 

Οι σχέσεις του διαταράχθηκαν το 2007 όταν ο Τσερκέσοφ έγραψε ότι ανώτεροι αξιωματικοί της FSB πλούτιζαν ως «έμποροι» αντί να είναι «πολεμιστές» υπό τις διαταγές του Πούτιν.

Ο Τσερκέσοφ, του οποίου η δεύτερη σύζυγος Νατάλια Τσαπλίνα διευθύνει ένα πρακτορείο ειδήσεων με στενούς δεσμούς με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, είναι τώρα μεταξύ μιας σειράς Ρώσων υψηλού προφίλ που σκοτώθηκαν σε ύποπτες συνθήκες μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. 

Ο τελευταίος που πέθανε μυστηριωδώς ήταν ο Ραβίλ Μαγκάνοφ, 67 ετών, πρόεδρος του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα Lukoil που επέκρινε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ είχαν προηγηθεί τουλάχιστον – επισήμως- άλλοι 11 “περίεργοι” θάνατοι που χαρακτηρίστηκαν ως ατυχήματα ή αυτοκτονίες προσώπων υψηλού προφίλ στη ρωσική ελίτ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ