Κοσμος

Ο 27χρονος διάδοχος της Μαρίν Λεπέν στον «Εθνικό Συναγερμό»

Η Λεπέν ωστόσο παραμένει στην κεντρική πολιτική σκηνή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία: Το ακροδεξιό κόμμα "Εθνικός Συναγερμός" εξέλεξε νέο πρόεδρό του τον 27χρονο Ζορντάν Μπαρντελά
O Ζορντάν Μπαρντελά με την Μαρίν Λεπέν © ΕPA Pool

Γαλλία: Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός εξέλεξε νέο πρόεδρό του τον 27χρονο Ζορντάν Μπαρντελά

Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα, ο Εθνικός Συναγερμός, εξέλεξε σήμερα τον 27χρονο Ζορντάν Μπαρντελά νέο πρόεδρό του, ο οποίος θα διαδεχτεί την Μαρίν Λεπέν και θα γίνει έτσι ο πρώτος αρχηγός του κόμματος που δεν θα είναι μέλος της οικογένειας Λεπέν.

Ο Μπαρντελά, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής, διετέλεσε μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος για ένα χρόνο--όταν η Λεπέν είχε προσωρινά αποσυρθεί για να ασχοληθεί με την προεκλογική της εκστρατεία πριν από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές-- και συγκέντρωσε το 84,84% των ψήφων των μελών έναντι 15,16% του έταιρου διεκδικητή Λουί Αλιό, δημάρχου του Περπινιάν.

Η παρενόχληση και οι ταραχές το 2005, με επικεφαλής κυρίως μαύρους και βορειοαφρικανούς νέους, οργισμένους για την αστυνομική βία, τον ώθησαν να ενταχθεί στο κόμμα της Λεπέν σε ηλικία μόλις 16 ετών, όπως αναφέρει το AFP. 

Έπειτα από 11 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος η Λεπέν παραιτήθηκε για να επικεντρωθεί στην μάχη για την διεκδίκηση της προεδρίας στις επόμενες εκλογές, ενώ θα ηγείται και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, το οποίο διαθέτει 89 έδρες.

Η Λεπέν είχε αναλάβει την ηγεσία του κόμματος από τον πατέρα και σινιδρυτή του Ζαν-Μαρί Λεπέν και το μετονόμασε το 2018 από Εθνικό Μέτωπο σε Εθνικό Συναγερμό.

Η 32χρονη ανιψιά της Λε Πεν, η Μαριόν Μαρεσάλ, η οποία θεωρούνταν από καιρό ως η ενδεχόμενη διάδοχος της οικογένειας, δεν είναι στο προσκήνιο, αφού εγκατέλειψε το κόμμα πριν από την προεδρική ψηφοφορία για να υποστηρίξει τον αντίπαλο ακροδεξιό υποψήφιο Ερίκ Ζεμούρ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ