Κοσμος

Εκλογές στο Ισραήλ: Πρωτιά Νετανιάχου δείχνουν τα exit polls

Τα ερωτήματα για την επόμενη μέρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπενιαμίν Νετανιάχου
Μπενιαμίν Νετανιάχου © EPA/ ABIR SULTAN

Έκλεισαν οι κάλπες στο Ισραήλ - Προβάδισμα στον Νετανιάχου δίνουν τα πρώτα exit polls

Τα εκλογικά τμήματα σε όλο το Ισραήλ έκλεισαν επίσημα και τα exit polls προβλέπουν ότι το δεξιό μπλοκ υπό την ηγεσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έχει ισχνή πλειοψηφία στην επόμενη Κνέσετ, πράγμα που σημαίνει ότι o πρώην πρωθυπουργός θα αναλάβει πιθανότατα τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα το κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού με επικεφαλής τους Itamar Ben-Gvir και Bezalel Smotrich προβλέπεται να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη νέα Κνεσέτ.

Δύο από τις τρεις δημοσκοπήσεις εξόδου κατέταξαν το μπλοκ που πρόσκειται στον Νετανιάχου στις 62 έδρες από τις 120 έδρες της Κνέσετ, ενώ η άλλη προβλέπει ότι θα κατακτήσει 61 έδρες. Στην εν λόγω εκλογική «συμμαχία» συμμετέχουν οι παρατάξεις: Otzma Yehudit του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, HaTzionut HaDatit του Μπεζαλέλ Σμότριχ και Noam.

Το μπλοκ κατά του Νετανιάχου κερδίζει 54 έδρες σύμφωνα με δύο exit polls και 55 έδρες σύμφωνα με ένα άλλο.

Τα ερωτήματα που κυριαρχούν στις σχετικές αναλύσεις έχουν να κάνουν: πρωτίστως με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας που θα προκύψει μέσα από τις κάλπες, και δευτερευόντως με το μέλλον αυτής της όποιας νέας κυβέρνησης που όλοι διερωτώνται εάν θα καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία περισσότερο από τα βραχύβια κυβερνητικά σχήματα που προηγήθηκαν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ