Κοσμος

Ρώσος ολιγάρχης απαρνήθηκε την ιθαγένειά του καταγγέλοντας τον «φασισμό του Πούτιν»

Ποιος είναι ο Όλεγκ Τίνκοφ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης, Όλεγκ Τινκόφ
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης, Όλεγκ Τινκόφ απαρνήθηκε την ιθαγένειά του © WikiMedia Commons

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Τίνκοφ τραπεζίτης απαρνήθηκε την ιθαγένειά του - Καταδίκασε τον πόλεμο και τον «φασισμό του Πούτιν» - Η ανάρτησή του στο Instagram

Ένας δισεκατομμυριούχος Ρώσος τραπεζίτης, ο Όλεγκ Τίνκοφ, απαρνήθηκε τη ρωσική ιθαγένεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και καταδίκασε τον «φασισμό του Πούτιν». Ο Τίνκοφ ίδρυσε τη διαδικτυακή Tinkoff Bank, ένα από τους μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας, με περίπου 20 εκατομμύρια πελάτες.

Σε ανάρτησή του στο Instagram, ανέφερε: «Δεν μπορώ και δεν θα συνδεθώ με μια φασιστική χώρα που ξεκίνησε πόλεμο με τον ειρηνικό γείτονά της».

Λίγοι Ρώσοι μεγιστάνες έχουν επικρίνει δημόσια την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μια ανεξάρτητη ρωσική ειδησεογραφική πηγή, η Sota Vision, ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία του πιστοποιητικού του Τίνκοφ που δείχνει ότι η ρωσική ιθαγένειά του τερματίστηκε, καθώς και το «κατηγορώ» του στο Instagram κατά της Ρωσίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ωστόσο, η ανάρτηση φαίνεται τώρα να έχει αφαιρεθεί από τον λογαριασμό του.

Ο τραπεζίτης δήλωσε: «Είναι ντροπή για μένα να συνεχίσω να δηλώνω Ρώσος». Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο καιρό ζει στο Λονδίνο, αλλά υπόκειται σε κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και πολλά άλλα μέλη της επιχειρηματικής ελίτ της Ρωσίας.

«Ελπίζω ότι περισσότεροι επιφανείς Ρώσοι επιχειρηματίες θα με ακολουθήσουν, ώστε να αποδυναμωθεί το καθεστώς του Πούτιν και η οικονομία του και να τον θέσει τελικά σε ήττα», δήλωσε ο Τίνκοφ και συνέχισε:

«Μισώ τη Ρωσία του Πούτιν, αλλά αγαπώ όλους τους Ρώσους που είναι ξεκάθαρα εναντίον αυτού του τρελού πολέμου».

Τον Απρίλιο, ο Τίνκοφ κατακεραύνωσε το Κρεμλίνο με ακόμη πιο έντονο τρόπο, καταδικάζοντας αυτό που αποκάλεσε «καθεστώς βασισμένο στον νεποτισμό και την υποτέλεια».

«Οι γραφειοκράτες του Κρεμλίνου είναι σοκαρισμένοι που όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και τα παιδιά τους τώρα δεν θα ταξιδεύουν στη Μεσόγειο το καλοκαίρι. Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να σώσουν τα απομεινάρια της περιουσίας τους», είπε.

Οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος του και άλλων κορυφαίων Ρώσων επιχειρηματιών -γνωστών ως «ολιγαρχών»- περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και κατάσχεση αεροσκαφών και σκαφών αναψυχής. Η πολιτική και στρατιωτική ισχύς του προέδρου Πούτιν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη δισεκατομμυριούχων, οι οποίοι πλούτισαν μέσω διασυνδέσεων με το Κρεμλίνο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.