Κοσμος

Aκτιβιστές έβαλαν στο στόχαστρο το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» (βίντεο)

Πρόκειται για το πλέον γνωστό έργο του Γιοχάνες Βερμέερ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολλανδία: Στόχος ακτιβιστών για το κλίμα ο διάσημος πίνακας "Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι"
Ο διάσημος πίνακας "Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι" © Mauritshuis

Ολλανδία: Στόχος ακτιβιστών για το κλίμα ο διάσημος πίνακας «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι»

Ακτιβιστές για το κλίμα έβαλαν στο στόχαστρο τον διάσημο πίνακα το «Κορίτσι με ένα μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Γιοχάνες Βερμέερ σε ένα μουσείο στη Χάγη, μετέδωσε σήμερα το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS, χωρίς ωστόσο το έργο τέχνης να φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας από τους δύο ακτιβιστές εμφανίζεται να κολλάει το κεφάλι του στο γυαλί που προστατεύει το διάσημο έργο του 1665 και ένας δεύτερος ακτιβιστής να τον περιλούζει με κόκκινο υγρό. Οι δύο άνδρες φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Just Stop Oil».

Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έγιναν τρεις συλλήψεις σε ένα μουσείο, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.Το έργο τέχνης που εκτίθεται στο Μουσείο Μαουριτσχάους στη Χάγη δεν πιστεύεται ότι έχει υποστεί ζημιές, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Σύμφωνα με του περισσότερους ιστορικούς τέχνης, ο πίνακας απεικονίζει την 16χρονη κόρη του ζωγράφου, Μαρία, που έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ως μοντέλο σε άλλους πίνακες του. Ωστόσο υπάρχουν φήμες πως το κορίτσι του πίνακα δεν είναι άλλη από την 16χρονη υπηρέτρια του Γιοχάνες, Γκριέτ, με την οποία ο ζωγράφος είχε ζήσει έναν θυελλώδη, αλλά μάλλον πλατωνικό έρωτα λόγω της μεγάλης διαφοράς ηλικίας τους. Η εκδοχή αυτή έχει γυριστεί και στην μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνίστρια την Σκάρλετ Γιόχανσον.

«Παρεμβάσεις» ακτιβιστών σε όλη την Ευρώπη

Τα μέλη μιας γερμανικής περιβαλλοντικής ομάδας πέταξαν πουρέ πατάτας πάνω σε έναν από τους πίνακές του Κλοντ Μονέ στο μουσείο του Πότσνταμ την περασμένη Κυριακή, ενώ εννέα ημέρες νωρίτερα η οργάνωση «Just Stop Oil» άδειασε σούπα ντομάτας πάνω από τα ηλιοτρόπια του Βίνσεντ βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. 

Οι γκαλερί τέχνης έχουν γίνει πρόσφατα δημοφιλείς χώροι για διαμαρτυρίες που τραβούν την προσοχή. Τον Ιούλιο, δύο μέλη της ιταλικής ομάδας ακτιβιστών για το κλίμα Ultima Generazione (επίσης Τελευταία Γενιά) κόλλησαν τις παλάμες τους στο τζάμι που προστάτευε το έργο Primavera του Σάντρο Μποτιτσέλι στη γκαλερί Ουφίτσι της Φλωρεντίας και ξεδίπλωσαν ένα πανό που έγραφε "Ultima Generazione No Gas No Carbone" (Τελευταία Γενιά, όχι φυσικό αέριο, όχι άνθρακας).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ