Κοσμος

Συνελήφθη ύποπτος στη Νορβηγία για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Εργαζόταν σε πανεπιστήμιο και δήλωνε πολίτης Βραζιλίας

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας συνελήφθη από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Νορβηγίας - «Απειλή για τα εθνικά συμφέροντα» o 30χρονος ακαδημαϊκός.
Λέκτορας πανεπιστημίου της Νορβηγίας κατηγορείται ότι εργαζόταν ως κατάσκοπος για τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας © Unsplash

Ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας συνελήφθη από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Νορβηγίας - «Απειλή για τα εθνικά συμφέροντα» o 30χρονος ακαδημαϊκός.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας στη Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν λέκτορα πανεπιστημίου που κατηγορείται ότι εργαζόταν ως κατάσκοπος για λογαριασμό της Ρωσίας.

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Όσλο (PST), συνέλαβε τον άνδρα αφότου αναγνωρίστηκε ως «απειλή για τα θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα». Ο ύποπτος, που λέγεται ότι είναι γύρω στα 30, είχε υιοθετήσει την ταυτότητα Βραζιλιάνου ακαδημαϊκού, αλλά οι αξιωματούχοι λένε ότι είναι στην πραγματικότητα Ρώσος.

Η πρεσβεία της Μόσχας στο Όσλο είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν γνώριζε την ταυτότητα του άνδρα.

Νορβηγοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο άνδρας εργαζόταν ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τρόμσο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, από το 2021. Ο δικηγόρος του είπε στα τοπικά Μέσα ότι αρνείται τους ισχυρισμούς.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής επικεφαλής του PST, Χέντβιγκ Μοε, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ερευνητές ανησυχούσαν ότι ο άνδρας «μπορεί να απέκτησε δίκτυο και πληροφορίες για την πολιτική της Νορβηγίας» στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Ακόμη και αν αυτό… δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του βασιλείου, ανησυχούμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο κατάχρησης από τη Ρωσία», πρόσθεσε. Αρνήθηκε να πει τι προκάλεσε τη σύλληψη, λέγοντας απλώς «ότι ήταν το σωστό σημείο για να τερματιστεί η δραστηριότητα στην οποία συμμετείχε».

Δικαστήριο διέταξε να κρατηθεί ο άνδρας για τέσσερις εβδομάδες, ενώ ένας εκπρόσωπος του PST είπε στα τοπικά Μέσα ότι η υπόθεση είναι «τεράστια».

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο ύποπτος εργαζόταν στη Νορβηγία στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος «παράνομων» της Ρωσίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτούργησε για πρώτη φορά από την KGB κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και αναβίωσε τα τελευταία χρόνια από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Κυριότερο χαρακτηριστικό του, η από μέρους των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών κατασκευή ψεύτικων ταυτοτήτων για κατασκόπους, προτού τους αναπτύξουν σε ξένες χώρες.

Ο άνδρας δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα, αλλά τα τοπικά Μέσα ανέφεραν ότι οι λογαριασμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ότι είχε αποκτήσει μεταπτυχιακό από το Κέντρο Στρατιωτικών, Ασφάλειας και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι το 2018.

Ο ύποπτος έφτασε στη Νορβηγία τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους για να εργαστεί σε μια ερευνητική ομάδα που συνεργάστηκε με νορβηγικές κυβερνητικές υπηρεσίες για «υβριδικές απειλές» που συνδέονται με την αρκτική Νορβηγία.

Ο επικεφαλής της ομάδας είπε ότι ο άνδρας εργαζόταν ως μη αμειβόμενος ερευνητής, κάτι που ήταν ασυνήθιστο αλλά όχι πρωτοφανές.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Νορβηγίας συνέλαβαν αρκετούς Ρώσους πολίτες που κατηγορούνται ότι εργάζονταν για τη Ρωσία ως κατάσκοποι. Οκτώ άτομα συνελήφθησαν επειδή πετούσαν drones ή τραβούσαν φωτογραφίες κοντά σε υποδομές ζωτικής σημασίας.

(Με πληροφορίες από το BBC)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ