Κοσμος

Οι πιθανότητες για την Λιζ Τρας να βγάλει την ημέρα ως πρωθυπουργός είναι εναντίον της

Τι αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Οι πιθανότητες για την Λιζ Τρας να βγάλει την ημέρα ως πρωθυπουργός είναι εναντίον της (ITV)
Η Λιζ Τρας © ΕPA Pool

Βρετανία: «Τρίζει» η καρέκλα της Λιζ Τρας, βουλευτές των Τόρις 

Μέλος της Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, που θέτει τους κανόνες για την επιλογή και αλλαγή του ηγέτη των Τόρις, δήλωσε ότι οι πιθανότητες για την Λιζ Τρας να βγάλει την ημέρα ως πρωθυπουργός είναι εναντίον της, σύμφωνα με ρεπορτάζ δημοσιογράφου του δικτύου ITV.

Η Επιτροπή 1922 αναμένεται να συνεδριάσει αργότερα για να συζητήσει την κρίση ηγεσίας στους Τόρις, έγραψε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης του ITV Πολ Μπραντ.

Οι εκτιμήσεις και τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν, όχι μόνο για το ποιος μπορεί να είναι ο διάδοχος της κ. Τρας στην πρωθυπουργία, αλλά κυρίως για το αν θα «καταφέρει» η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας να έχει τη μικρότερη θητεία στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, συντομότερη και από εκείνη του Τζορτζ Κάνινγκ που το 1827 απεβίωσε τέσσερις μήνες αφότου έγινε πρωθυπουργός.

Μετά την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησής της και την αντιπαράθεση που ξέσπασε χθες στο κοινοβούλιο μεταξύ βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, η καρέκλα της Λιζ Τρας τρίζει. Η 42χρονη Σουέλα Μπρέιβερμαν εξήγησε ότι παραιτήθηκε επειδή χρησιμοποίησε τον προσωπικό της λογαριασμό μέιλ για να στείλει επίσημα έγγραφα.

Ωστόσο στην επιστολή παραίτησής της η πρώην υπουργός εξέφρασε «τη βαθιά της ανησυχία» για την προσήλωση της κυβέρνησης Τρας στην εφαρμογή των προεκλογικών της δεσμεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι «αθέτησε βασικές υποσχέσεις», κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Αυτές οι εξελίξεις προκαλούν νέους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση της Τρας, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να παραμείνει στην εξουσία παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί. Μπορεί όμως να επιβιώσει από αυτό; 

«Νομίζω ότι σήμερα το πρωί πολλοί άνθρωποι είναι μπερδεμένοι, μεταξύ των οποίων πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές και υπουργοί, και αυτό είναι μια συνταγή καταστροφής για την πρωθυπουργό», σχολιάζει ο Νικ Έρντλεϊ του BBC ο οποίος εκτιμάει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώσει από αυτό η Λιζ Τρας. «Πώς ξανακερδίζει την εξουσία στο κόμμα της όταν έχεις μπροστά σου χαοτικές σκηνές», διερωτάται. Πολλοί βουλευτές των Τόρις, όπως αναφέρει, δεν μπορούν να πιστέψουν τι συμβαίνει, παρά τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. «Πολλοί βουλευτές των Τόρις θα έλεγαν ότι δεν έχουν δει ποτέ κάτι τόσο κακό όσο αυτό». 

Στο ίδιο μήκος κύματος το Bloomberg αναφέρει ότι η πρωθυπουργία της Λιζ Τρας φαίνεται κοντά στην κατάρρευση. Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές θέλουν να παραιτηθεί η Τρας να παραιτηθεί αμέσως, αναφέρει το πρακτορείο σημειώνοντας ότι παρατηρείται μια ξαφνική αλλαγή από την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η αλλαγή ηγεσίας θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έως ότου ανακοινωθεί το νέο οικονομικό σχέδιο στις 31 Οκτωβρίου για να ηρεμήσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ