Κοσμος

Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν Ουκρανό μαέστρο επειδή αρνήθηκε να λάβει μέρος σε συναυλία στη Χερσώνα

Η καταδίκη καλλιτεχνών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο δολοφονημένος Ουκρανός μουσικός Γιούρι Κερπατένκο
Ο δολοφονημένος Ουκρανός μουσικός Γιούρι Κερπατένκο © Facebook

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσοι σκότωσαν Ουκρανό μουσικό στο σπίτι του - Η άρνησή του να παίξει σε συναυλία

Ρώσοι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Ουκρανό μουσικό στο σπίτι του, επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συναυλία στην κατεχόμενη Χερσώνα, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο μαέστρος Γιούρι Κερπατένκο αρνήθηκε να λάβει μέρος σε συναυλία, την οποία σχεδίαζαν οι κατακτητές για να επιδείξουν τη «βελτίωση στην ειρηνική ζωή» της Χερσώνας, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση.

Η συναυλία ήταν προγραμματισμένη για την 1η Οκτωβρίου και η ορχήστρα Gileya, στην οποία συμμετείχε ο Κερπατένκο, κλήθηκε να παίξει μουσική, αλλά ο ίδιος «αρνήθηκε κατηγορηματικά να συνεργαστεί με τους κατακτητές».

Ο μουσικός είχε κάνει πολλές αναρτήσεις στα social media εκφράζοντας ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για την ατυχή μοίρα της πόλης του, η οποία προσαρτήθηκε από τους Ρώσους.

Η καταδίκη από Ουκρανούς και διεθνείς καλλιτέχνες ήταν άμεση. «Η ιστορία της Ρωσίας που επιβάλλει μια πολιτική “συμμορφώσου ή πέθανε” εναντίον των καλλιτεχνών δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχει ιστορία εκατοντάδων ετών» δήλωσε η Φινλανδο-ουκρανή μαέστρος Dalia Stasevska.

«Μήπως τώρα είναι η ώρα για τους Ρώσους μουσικούς, ειδικά εκείνους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, να βγουν, επιτέλους, μπροστά και να πάρουν θέση ενάντια στις ενέργειες του ρωσικού καθεστώτος στην Ουκρανία;» διερωτήθηκε η ίδια.

Οι ενέργειες των Ρώσων αποτελούν «ξεκάθαρη γενοκτονία», δήλωσε ο μαέστρος Semyon Bychkov από το Παρίσι. Ο γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη μαέστρος, εγκατέλειψε τη Ρωσία από τη δεκαετία του 1970.

Από την πλευρά του, ο μυθιστοριογράφος Andrey Kurkov, συγγραφέας του Death and the Penguin, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «τώρα το όνομα του Κερπατένκο θα προστεθεί στον κατάλογο των δολοφονημένων καλλιτεχνών της Ουκρανίας. Πιστεύω όλο και περισσότερο ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει μόνο να καταλάβει ουκρανικά εδάφη, αλλά και να καταστρέψει επιμελώς την ουκρανική ταυτότητα, σημαντικό μέρος της οποίας είναι ο ουκρανικός πολιτισμός».

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ