Κοσμος

Συνεχίζονται οι απεργίες στα διυλιστήρια της Γαλλίας - Ουρές στα πρατήρια για λίγη βενζίνη (βίντεο)

Η κυβέρνηση απειλεί με περαιτέρω επιτάξεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουρές στα πρατήρια καυσίμων στη Γαλλία
© EPA/ TERESA SUAREZ

Παραλύει η Γαλλία από την απεργία στα διυλιστήρια - Ουρές και καβγάδες στα πρατήρια - Οι προθέσεις της κυβέρνησης

Πρωτοφανείς εικόνες εκτυλίσσονται σε πρατήρια καυσίμων στη Γαλλία, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στα διυλιστήρια και τις αποθήκες των TotalEnergies και Esso-ExxonMobil.

Αρκετά πρατήρια έχουν μείνει χωρίς βενζίνη, ενώ σε άλλα σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων από οχήματα που θέλουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πολλοί οδηγοί από τη Γαλλία αναζητούν ανεφοδιασμό σε όμορες χώρες, όπως το Βέλγιο.

Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου καταγράφουν τους καβγάδες που σημειώνονται μεταξύ των οδηγών για λίγη βενζίνη.

Tensions are increasing in France as the fuel crisis continues…

Την ίδια ώρα η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αναγκάσει τους εργαζομένους να επιστρέψουν στην εργασία τους σε εγκατάσταση αποθήκευσης της TotalEnergies, καθώς το συνδικάτο CGT και η εταιρεία εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για τους μισθούς.

«Αν χρειαστεί θα λάβουμε μέτρα για να άρουμε τον αποκλεισμό των διαθέσιμων προμηθειών στην αποθήκη της Δουνκέρκης», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Ανιές-Πανιέ Ρινασέρ και πρόσθεσε «ωστόσο, ελπίζω ότι ακόμη και σήμερα θα εξελιχθούν τα πράγματα ανάμεσα στο CGT και την Total».

Οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα στην εταιρεία και τους επικεφαλής του συνδικάτου έγιναν χθες, Τετάρτη, αλλά απέτυχαν να καταλήξουν σε άρση του αδιεξόδου και εκπρόσωπος του συνδικάτου δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις, που επηρεάζουν τέσσερα διυλιστήρια και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Δουνκέρκη, συνεχίζονται.

Η TotalEnergies αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις για την ύπαρξη συνομιλιών για το μισθολογικό με όλα τα συνδικάτα, καθώς συνεχίζονται οι διάφοροι αποκλεισμοί εγκαταστάσεων.

Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταβάλει ένα εφάπαξ μπόνους στο εργατικό της δυναμικό.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε παράλληλα σήμερα στον ραδιοσταθμό RTL ότι η TotalEnergies έχει «την δυνατότητα και άρα το καθήκον» να αυξήσει τους μισθούς και σημείωσε ότι η εταιρεία «άργησε» να αρχίσει συνομιλίες με τα συνδικάτα αφού αποκόμισε μεγάλα κέρδη.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του CGT στην Esso France δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις στο πλαίσιο των οποίων έχουν αποκλειστεί δύο διυλιστήρια θα συνεχιστούν.

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν μειώσει την παραγωγή βενζίνης της Γαλλίας άνω του 60%, ακόμη ένα στα τρία πρατήρια βενζίνης εξακολουθεί να δυσκολεύεται για να εξασφαλίσει προμήθειες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ