Κοσμος

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας υποψήφιος ξανά στα 97 του!

Στα 93 του είχε γίνει ο γηραιότερος ηγέτης στον κόσμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαλαισία – εκλογές: Υποψήφιος ηγέτης ετών… 97
Mαχατίρ Μοχάμαντ © ΕPA Pool

Μαχατίρ Μοχάμεντ: Υπόψηφιος λίγα χρόνια πριν κλείσει τα 100 έτη ζωής

Ο Μαχάτιρ Μοχάμαντ ανακοίνωσε πως θα είναι ξανά υποψήφιος ενόψει των εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα στη Μαλαισία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν θα επιστρέψει στην θέση του πρωθυπουργού σε περίπτωση νίκης της παράταξής του (BERSATU – PPBM) ή όχι.

Ήταν πρωθυπουργός για το μεγαλύτερο διάστημα των δεκαετιών του 1980 και του 1990, και έπειτα ξανά την περίοδο 2018 – 2020. Συνολικά, ο Μαχάτιρ Μοχάμαντ έχει περάσει στον πρωθυπουργικό θώκο της Μαλαισίας περί τα 24 χρόνια. Όταν μάλιστα ανήλθε για τελευταία φορά στην εξουσία το 2018, ήταν ήδη σχεδόν 93 ετών.

Υπό την ηγεσία του Μαχάτιρ η Μαλαισία έγινε μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, όμως υπήρξε ένας αυταρχικός πρωθυπουργός, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε αμφιλεγόμενους νόμους για να εξοντώσει τους αντιπάλους του. Μεταξύ τους ήταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, ο Άνουαρ Ιμπραχίμ, ο οποίος αποπέμφθηκε αφού κατηγορήθηκε για διαφθορά και σοδομία, και αργότερα φυλακίστηκε βάσει της δεύτερης κατηγορίας, επειδή ζήτησε να γίνουν οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Μαχάτιρ ήταν επίσης μέντορας του Νατζίμπ Ρατζάκ ο οποίος έγινε πρωθυπουργός το 2008 και καταδικάστηκε για διαφθορά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ