Κοσμος

Σόιμπλε σε Γερμανούς: «Φορέστε δεύτερο πουλόβερ, πάρτε κεριά και φακούς»

Τι είπε για τον πόλεμο ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε © EPA

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Οι δηλώσεις για τον χειμώνα - Οι συμβουλές στους Γερμανούς - Η τοποθέτησή του για τον πόλεμο

Την πειθαρχία των Γερμανών πολιτών ενόψει των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης ζήτησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο 80χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε στην γερμανική Bild και συμβούλεψε τους συμπατριώτες του να εφοδιαστούν με κεριά, σπίρτα και φακούς, καθώς δεν αποκλείει την περίπτωση κάποιου μπλακ άουτ το χειμώνα.

«Και δική μας υπόθεση ο πόλεμος αυτός»

Ο Σόιμπλε τόνισε πως η «Δύση δεν θα πρέπει να τρομάζει με τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν αφού απραξία μπορεί να οδηγήσει σε περαίτερω κλιμάκωση. Η χρήση πυρηνικών όπλων είναι φυσικά μια κόκκινη γραμμή και με τις απειλές του να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα ο Πούτιν την γρατζουνάει εδώ και καιρό».

Μάλιστα, ερωτηθείς για την αντίδραση της Δύσης εάν ο Πούτιν κάνει χρήση πυρηνικών, απάντησε:

«Δεν θα ήθελα να ήμουν καγκελάριος της Γερμανίας αυτή την περίοδο και να φέρω το βάρος αυτής της απόφασης. Είναι σαφές όμως ότι αν κάποιος ενδώσει μία φορά, θα υποχωρεί συνέχεια. Εγώ στη ζωή μου τα πήγα καλά λέγοντας πάντα: όχι, δεν θα γίνω αντικείμενο εκβιασμού».

Ακόμα, για την έκβαση του πολέμου και ενδεχόμενη ήττα του Πούτιν και της Ρωσίας τόνισε πως «αυτό δεν είναι πλέον τόσο εξωπραγματικό. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ο Πούτιν πρέπει να συνειδητοποιήσει οδυνηρά ότι ο στρατός του δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο εκείνος νόμιζε. Και σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν σίγουρα πολλοί τρόποι να πούμε: “Πούτιν, άστο! Πληρώνετε υψηλό τίμημα!”

Πρέπει να ποντάρουμε στο ότι στο τέλος ο Πούτιν θα επιστρατεύσει τη λογική. Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν φαίνεται να υπολογίζει ότι όλοι μας θα υποχωρήσουμε υπό την απειλή του! Δεν μας επιτρέπεται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι και δική μας υπόθεση!.

Κι αυτό δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως παρά τις επιπτώσεις, που όλοι βιώνουμε, τον τρομερό πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές της ενέργειας».

«Βάλτε στην ανάγκη και δεύτερο πουλόβερ»

Για τον προσεχή χειμώνα, ο Σόιμπλε ήταν ξεκάθαρος. Αν χρειαστεί, οι Γερμανοί θα πρέπει να κάνουν θυσίες.

«Ας βάλουν τότε ένα πουλόβερ. Ή ίσως και δεύτερο. Δεν χρειάζεται να γκρινιάζουμε για αυτό, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα».

Όσο για το ενδεχόμενο ενός μπλακάουτ στη διάρκεια το χειμώνα, η συμβουλή του Σόιμπλε είναι: «Γι' αυτό θα πρέπει να έχετε πάντα μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό στο σπίτι».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ