Κοσμος

Washington Post: Ο στενός κύκλος του Πούτιν μιλά για λάθη στο πεδίο της μάχης

Κριτική δέχεται ο Ρώσος πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πούτιν: Διεκδικεί νέα θητεία ως ανεξάρτητος υποψήφιος
Βλαντίμιρ Πούτιν © Getty Images/ Contributor

Δυσαρέσκεια και γκρίνια επικρατεί στο Κρεμλίνο για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία - Η αποκάλυψη της Washington Post.

Άτομο από τον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου διαφώνησε ευθέως μαζί του για τις αποτυχίες, που υφίσταται ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας, σε μια από τις καθιερωμένες ενημερώσεις τους, παρουσίασαν στον Τζο Μπάιντεν τις λεπτομέρειες των διαφωνιών και το όνομα του ανθρώπου που διαφώνησε με τον Πούτιν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εν λόγω άτομο μετέφερε στον Ρώσο πρόεδρο τις επιφυλάξεις που υπάρχουν σε σχέση με την οργάνωση της επιχείρησης, την αναποτελεσματική διοίκηση και τα λάθη που έκαναν οι στρατιωτικοί διοικητές. Ιδιαίτερα, όπως πιστεύουν οι πηγές στην αμερικανική κατασκοπεία, οι άνθρωποι από το περιβάλλον του Πούτιν δεν είναι ικανοποιημένοι με τις απώλειες που έχει η Ρωσία και τα μεγάλα λάθη στη λειτουργία του υπουργείου Άμυνας που αποκάλυψε ο πόλεμος.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, περιστατικά με άτομα από τον «άμεσο περίγυρο» του Πούτιν που να διαφώνησαν ευθέως μαζί του νωρίτερα δεν είχαν γίνει γνωστά. Οι νέες πληροφορίες των υπηρεσιών κατασκοπείας σε συνδυασμό με πρόσφατες δηλώσεις Ρώσων επισήμων, υποδηλώνουν την ύπαρξη διαφωνιών στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας, γράφει η εφημερίδα, έχοντας προφανώς υπ’ όψιν την κριτική που άσκησαν δημόσια στο υπουργείο Άμυνας άτομα που θεωρούνται ότι πρόσκεινται στον Πούτιν όπως ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ και ο ιδρυτής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Vagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας για το άτομο από το στενό περιβάλλον του Πούτιν, στο οποίο «ευθέως προκάλεσε τον Πούτιν» «απολύτως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Ωστόσο ο ίδιος παραδέχθηκε την ύπαρξη «διαφωνιών εργασίας» στην ρωσική ηγεσία, λέγοντας ότι τέτοιες διαφωνίες δεν είναι ένδειξη διάσπασης.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν δύο επιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις, στην περιοχή του Χαρκόβου (εν συνεχεία η επίθεση συνεχίστηκε στις περιοχές Σέβερο - Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) όπως επίσης και στη Χερσώνα.

Σχεδόν αμέσως μετά την πρώτη αντεπίθεση των Ουκρανών ο Πούτιν ανακοίνωσε τη λεγόμενη «μερική επιστράτευση», ενώ οι ρωσικές αρχές, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκλήρωσαν τυπικά τις διαδικασίες προσάρτησης των υπό κατοχή ουκρανικών εδαφών.

Με πληροφορίες από Washington Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Svoboda.org

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ