Κοσμος

O καύσωνας στο Ηνωμένο Βασίλειο κόστισε τη ζωή σε 3.200 ανθρώπους

Πώς συνδέονται οι υψηλές θερμοκρασίες με τη θνησιμότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου τις ημέρες του καύσωνα
Πολίτες παραμέναν στη σκιά για να προστατευτούν από τον καύσωνα του καλοκαιριού στο Ηνωμένο Βασίλειο © EPA

Ηνωμένο Βασίλειο - Καύσωνας: Τα στοιχεία για τους θανάτους το φετινό καλοκαίρι και η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε.

Οι θερμοκρασίες - ρεκόρ που καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι σχετίζονται με περισσότερους από 3.200 θανάτους.

Σύμφωνα με την κοινή έκθεση της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής, κατά τη διάρκεια πέντε αποκαλούμενων «περιόδων καύσωνα» μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους, καταγράφηκαν 3.271 πρόσθετοι θάνατοι. Ο μεγαλύτερος αριθμός επιπλέον θανάτων – 2.227 – καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του καύσωνα που διήρκεσε μεταξύ 10 και 25 Ιουλίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 40,3 βαθμούς Κελσίου στο Κόνινγκσμπι του Λίνκολνσιρ στις 19 Ιουλίου, η υψηλότερη θερμοκρασία από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία. Τα ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ουαλία και τη Σκωτία καταρρίφθηκαν επίσης, φτάνοντας τους 37,1 βαθμούς Κελσίου στο Χάουαρντεν του Φλίντσιρ και τους 34,8 βαθμούς στο Τσάρτερχολ, στα σύνορα της Σκωτίας με την Αγγλία.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας εξέδωσε τον Ιούλιο την πρώτη της προειδοποίηση στην ιστορία για ακραίες καιρικές συνθήκες που κάλυπτε μεγάλο μέρος της Αγγλίας και η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρώτη εθνική έκτακτη ανάγκη λόγω καύσωνα για τις 18 και 19 Ιουλίου. Η προειδοποίηση έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να διαχειριστούν την περίοδο της υπερβολικής ζέστης.

Oι «μη ιδανικές» θερμοκρασίες περιβάλλοντος ευθύνονται για το 2% των ανθρώπων που χάνονται κάθε χρόνο.

Στη διάρκεια του συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (ISEE) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 18-21 Σεπτεμβρίου έγινε αναφορά στα καταστροφικά επεισόδια που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις του καύσωνα του 2021 σε συνδυασμό με τις δασικές φωτιές από τις 28 Ιουλίου- 6 Αυγούστου 2021.

Διαπιστώθηκε μεγάλη αύξηση στη θνησιμότητα και συγκεκριμένα παρατηρήθηκε μέχρι και 80% αύξηση στην ημερήσια θνησιμότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2017-2020. Για την ακρίβεια αύξηση 67% της θνησιμότητας αποδόθηκε στον καύσωνα σε συνδυασμό με την πυρκαγιά, ενώ η αύξηση της θνησιμότητας από τον καύσωνα πριν την πυρκαγιά ήταν μόνο 20%. Ακολούθησε περαιτέρω σύγκριση μεταξύ των επιδράσεων του καύσωνα του 2021 με τον καύσωνα του 1987, όπου διαπιστώθηκε πως οι επιδράσεις το 2021, ήταν πολύ εκτεταμένες και σημαντικές, εντούτοις, ήταν μικρότερες από τις αναμενόμενες με βάση τα δεδομένα του ’87. Το γεγονός αποδόθηκε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και στις πολιτικές πρόληψης που εφαρμόζονται πλέον από το Υπουργείο Υγείας, τους Δήμους και άλλους φορείς.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν ανάλογα αποτελέσματα από την Καλιφόρνια και από την Αυστραλία σε ότι αφορά τις αυξημένες θερμοκρασίες, τις δασικές πυρκαγιές και την ψυχική υγεία του πληθυσμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ