Κοσμος

Η Μελόνι αναζητά αξιόπιστο Υπουργό Οικονομικών για να καθησυχάσει τις αγορές

Γνωστός ιταλός τεχνοκράτης αρνήθηκε να μπει στη κυβέρνηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μελόνι: Επιχείρηση αναζήτησης υπουργού Οικονομικών για να καθησυχάσει τις αγορές
Η Τζόρτζια Μελόνι © ΕPA Pool

Ιταλία: Σε αναζήτηση Υπουργού Οικονομικών η Μελόνι. 

Η Τζόρτζια Μελόνι προσπαθεί να καταλήξει σε κυβερνητικό σχήμα ικανό να καθησυχάσει τους επενδυτές, ωστόσο, η άρνηση του Φάμπιο Πανέτα να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών συνιστά ένα πλήγμα στην προσπάθεια.

Ο Πανέτα είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Εξέφρασε την άρνησή του να αναλάβει την θέση του υπουργού Οικονομικών όταν το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης των επικεφαλής Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Τουλάχιστον αυτό αναφέρει στο Bloomberg άτομο που γνωρίζει το θέμα.  Ο 63χρονος πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας της Ιταλίας ήταν σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως η προτιμώμενη επιλογή της Μελόνι για τη διαχείριση της οικονομίας και του χρέους της Ιταλίας.

Η Μελόνι προσπαθεί να βρει μια αξιόπιστη προσωπικότητα για να διευθύνει το χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο της Ιταλίας. Η θέση είναι κρίσιμη για τις αγορές που προσπαθούν να βρουν ενδείξεις ότι θα ακολουθήσει την υπόσχεσή της να συνεχίσει τις δημοσιονομικές πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη σύμφωνα με τη γραμμή του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Eξάλλου το προσχέδιο προϋπολογισμού θα πρέπει να κατατεθεί μέσα στον επόμενο μήνα και να ψηφιστεί έως τα τέλη του έτους. Οι προβλέψεις του για ανάπτυξη και χρέος δεν θα είναι ιδιαίτερα ευοίωνες και αυτό σημαίνει λιγότερο δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας. Η Μελόνι έχει δεσμευθεί να διατηρήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη και να βοηθήσει τους Ιταλούς να αντιμετωπίσουν την κρίση, χωρίς να φουσκώσει το έλλειμμα. Ο εταίρος της Ματέο Σαλβίνι θέλει κρατικό σχέδιο στήριξης 30 δισ. ευρώ μόνο για να καλύψει τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. 

Μια άλλη επιλογή είναι του σημερινού υπουργού Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο, ενός άλλου πρώην αξιωματούχου της Τράπεζας της Ιταλίας, ωστόσο, αυτή η ιδέα φαίνεται να μην είναι ελκυστική για την Μελόνι καθώς αναζητά λύσεις που υποδηλώνουν ρήξη με το παρελθόν. 

Οι εναλλακτικές ποικίλουν από έμπειρους πολιτικούς μέχρι λιγότερο δοκιμασμένους υποψηφίους. Μεταξύ των ονομάτων που αναφέρονται στη Ρώμη είναι ο Ντομένικο Σινισκάλκο και ο Τζούλιο Τρεμόντι, αμφότεροι υπουργοί Οικονομικών των δεξιών διοικήσεων υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και ο Λουίτζι Μπουτιλιόνε, πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ιταλίας που έχει περάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις επιχειρήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ