Κοσμος

Η Πολωνία επισημοποίησε το αίτημα για γερμανικές αποζημιώσεις

To πόσο που αξιώνει η Βαρσοβία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολωνία: Θα ζητήσει επανορθώσεις 1,3 τρισ. ευρώ από τη Γερμανία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Πολωνία - Μνημείο Β'' Παγκόσμιος Πόλεμος © ΕPA/Maciej Polaw

Η Πολωνία και το επίσημο αίτημα για γερμανικές αποζημιώσεις - Το ποσό και η στάση του Βερολίνου

Ρηματική διακοίνωση επέδωσε στη Γερμανία η Πολωνία σχετικά με τις αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως έκανε γνωστό ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιεφ Ράου.

Με αυτόν τον τρόπο, η Βαρσοβία επισημοποιεί το αίτημά της για γερμανικές αποζημιώσεις. Η Πολωνία εκτιμά στο 1,32 τρισ. δολάρια εκτιμά η Πολωνία το κόστος του πολέμου και της γερμανικής κατοχής.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος είχε δηλώσει ότι η Βαρσοβία θα καταθέσει επίσημο αίτημα για καταβολή αποζημιώσεων.

Το Βερολίνο θεωρεί ότι έχει κλείσει το ζήτημα, με την κυβέρνηση να αναφέρει ότι όλες οι διεκδικήσεις από την εποχή του πολέμου έχουν ρυθμιστεί.

Το 1953, η τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βαρσοβίας απεμπόλησε κάθε μελλοντική αξίωση για πολεμικές αποζημιώσεις, υποκύπτοντας σε πιέσεις της Μόσχας, η οποία προσέβλεπε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της σοσιαλιστικής Ανατολικής Γερμανίας και στην προληπτική απαλλαγή του νεοσύστατου κράτους από κάθε απαίτηση πολεμικών αποζημιώσεων.

Ο καγκελάριος Σολτς υπενθύμισε τον Δεκέμβριο του 2021 τη στάση των προηγούμενων κυβερνήσεων, ότι δηλαδή το θέμα καταβολής αποζημιώσεων για τις ζημίες που προκάλεσε η ναζιστική Γερμανία κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει κλείσει από νομική πλευρά.

«Έχουμε κάνει συμφωνίες που ισχύουν και ρυθμίζουν θέματα από το παρελθόν και καταβολές αποζημιώσεων. Παρόλα αυτά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συναισθάνεται τις δεσμεύσεις της και σε σχέση με τις ηθικές συνέπειες από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Πολωνία και σε άλλες περιοχές της γης. Γι αυτό είμαι χαρούμενος που στο Βερολίνο θα χτιστεί μνημείο για τα θύματα της Πολωνίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Σημειωτέον, ότι η συμφωνία, την οποία ο Όλαφ Σολτς επικαλείται είναι η Συνθήκη 2 συν 4 του 1990 που υπεγράφη ανάμεσα στις δύο Γερμανίες και τις πρώην νικήτριες δυνάμεις, στην οποία δεν γίνεται αναφορά στο ζήτημα των επανορθώσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ