Κοσμος

Ντ. Πετρέους: Αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά, θα καταστρέψουμε τον στρατό της

Τι ανέφερε ο πρώην στρατηγός και διοικητής της CIA

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντέιβιντ Πετρέους
Ντέιβιντ Πετρέους © EPA Pool

Ο Ντέιβιντ Πετρέους για τη χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία - Η «απειλή» για τις στρατιωτικές της δυνάμεις

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Ντέιβιντ Πετρέους δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ, μαζί με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, θα καταστρέψουν τις ρωσικές δυνάμεις εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο εναντίον της γειτονικής Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στην εκπομπή «This Week» του ABC, ο Πετρέους δήλωσε στον παρουσιαστή Τζόναθαν Καρλ ότι οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις απειλές της Ρωσίας για πυρηνικά όπλα, σημειώνοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τη Μόσχα για «καταστροφικές συνέπειες» εάν το Κρεμλίνο αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

«Λοιπόν, και πάλι, σκόπιμα δεν έχω μιλήσει με τον Τζέικ γι' αυτό. Θέλω να πω, για να σας δώσω μια υποθετική εικόνα, θα απαντούσαμε υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, μιας συλλογικής προσπάθειας, που θα εξουδετέρωνε κάθε ρωσική συμβατική δύναμη που μπορούμε να δούμε και να εντοπίσουμε στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και επίσης στην Κριμαία και κάθε πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα», απάντησε ο Πετρέους.

Ο Καρλ σημείωσε ότι η ακτινοβολία από μια πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία θα έφτανε πιθανότατα και σε κοντινές χώρες του ΝΑΤΟ, καθιστώντας την ουσιαστικά επίθεση στη συμμαχία.

«Ναι. Και ίσως μπορείτε να κάνετε αυτή την υπόθεση. Η άλλη περίπτωση είναι ότι αυτό είναι τόσο φρικτό που πρέπει να υπάρξει απάντηση, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη», πρόσθεσε ο Πετρέους.

Οι παρατηρήσεις του Πετρέους έρχονται αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε την Παρασκευή στην παράνομη προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, μια κίνηση που ακολούθησε μια σειρά από αποτυχίες για τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον όγδοο μήνα του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ