Κοσμος

Η Λατινική Αμερική συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις για το δικαίωμα στην «ασφαλή άμβλωση»

Χιλιάδες γυναίκες στους δρόμους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδηλώσεις στη Λατινική Αμερική για το δικαίωμα στις «ασφαλείς αμβλώσεις»
Διαδηλώσεις στη Λατινική Αμερική © EPA/Paolo Aguilar

Λατινική Αμερική: Διαδηλώσεις υπέρ του δικαιώματος για «ασφαλείς αμβλώσεις».

Μεγάλες πορείες με χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιήθηκαν χθες, Τετάρτη, στη Λατινική Αμερική, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλών Αμβλώσεων.

Ειδικότερα, πορείες πραγματοποιήθηκαν στο Μεξικό, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων είναι αντισυνταγματική. Διαδηλώσεις έγιναν και στη Βενεζουέλα, τη Χιλή, το Περού, τη Βολιβία και την Κολομβία.

«Είναι σημαντικό κάθε γυναίκα να μπορεί να αποφασίζει αν επιθυμεί ή αν μπορεί να γίνει μητέρα», δήλωσε η Παουλίν Μονσάλβε, μια 23χρονη φοιτήτρια από το Καράκας.

Διαδηλώσεις στη Λατινική Αμερική: «Ασφαλής και νόμιμη άμβλωση τώρα»

Γύρω της 400 διαδηλωτές φώναζαν: «Ασφαλής και νόμιμη άμβλωση τώρα!» και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Το να αποφασίζεις δεν είναι παράνομο».

Στη Λατινική Αμερική οι υπέρμαχοι των αμβλώσεων κερδίζουν έδαφος, με χώρες όπως η Αργεντινή, η Κολομβία, η Κούβα και η Ουρουγουάη να έχουν νομιμοποιήσει την επέμβαση. Σε άλλες, όπως το Σαλβαδόρ, η Ονδούρα και η Νικαράγουα, η άμβλωση παραμένει παράνομη.

Στη Χιλή και τη Βραζιλία επιτρέπονται οι αμβλώσεις μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, κινδύνου για τη μητέρα ή δυσμορφιών του εμβρύου.

Στο Σαν Σαλβαδόρ, όπου γυναίκες έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης επειδή έκαναν άμβλωση, περίπου 300 άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ του δικαιώματος αυτού σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κυρίως έπειτα από βιασμό και όταν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ