Κοσμος

Στέλεχος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» τoυ Μελανσόν χτύπησε τη γυναίκα του

O αρχηγός του κόμματος κατηγόρησε ωστόσο την αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο 32χρονος Αντριέν Κατνάν, με το χαρακτηριστικό κόκκινο μαλλί, το άσπρο πουκάμισο και το σκούρο σακάκι, είχε βάσιμες βλέψεις για τις προεδρικές εκλογές του 2027.
Ο Αντριέν Κατνάν © ΕPA Pool

Γαλλία: Στέλεχος του Μελανσόν που ξυλοκόπησε τη γυναίκα του -Τρίτο περιστατικό βίας.

Ένας από τους πιθανούς διαδόχους του Ζαν-Λικ Μελανσόν στο τιμόνι της Ανυπότακτης Γαλλίας, ο 32χρονος Αντριέν Κατνάν, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα κομματικά αξιώματα και παραμένει απλός βουλευτής, αφού παραδέχθηκε ότι χαστούκισε τη σύζυγό του.

Την περασμένη εβδομάδα, η γυναίκα προχώρησε σε αναφορά στην αστυνομία, το περιεχόμενο της οποίας δεν είναι γνωστό, καθώς δεν πρόκειται για μήνυση. «Νομίζω ότι ήθελε να καταγράψει επισήμως κάποια πράγματα ενόψει του διαζυγίου», είπε ο Κατνάν, παραδεχόμενος ότι στη διάρκεια καβγά είχε «αρπάξει τον καρπό της» και της είχε πάρει το κινητό τηλέφωνο. «Για να το πάρει πίσω, όρμηξε στην πλάτη μου, εγώ ξέφυγα και χτύπησε τον αγκώνα της». Περιγράφοντας ένα προηγούμενο περιστατικό, είπε ότι «σε μια φάση ακραίας έντασης και αμοιβαίας επιθετικότητας, τη χαστούκισα. Λυπάμαι βαθύτατα γι’ αυτή την ενέργεια, που δεν επαναλήφθηκε ποτέ και έχω ζητήσει συγγνώμη πολλές φορές». Το ζευγάρι έχει μία κόρη τριών ετών.

Ο 71χρονος Μελανσόν, που είχε ποντάρει πολλά στο ανερχόμενο άστρο του Κατνάν, κατηγόρησε την αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης για κυνήγι μαγισσών και ζήτησε να αφήσουν ήσυχο το ζευγάρι. Ο Μελανσόν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το να ασκεί κανείς ενδοοικογενειακή βία, ταυτόχρονα όμως επαίνεσε την «αξιοπρέπεια και το θάρρος» του Κατνάν. Το τελευταίο σχόλιο αναφερόταν, προφανώς, στην επιλογή του 32χρονου να μιλήσει δημοσίως για τα περιστατικά και να αναλάβει τις συνέπειες, αλλά οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μελανσόν δεν έχασαν την ευκαιρία να τον κατηγορήσουν ως απολογητή της ενδοοικογενειακής βίας. «Αν η δήλωση του Αντριέν Κατνάν μπορεί να αντιμετωπισθεί με κάποια συμπάθεια (όχι για το χαστούκι, φυσικά), ο Ζαν-Λικ Μελανσόν μόλις την κατέστρεψε», δήλωσε η Αν-Λοράνς Πετέλ του συντηρητικού κόμματος Ρενεσάνς.

Το σκάνδαλο Κατνάν είναι το τρίτο φέτος που πλήττει την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, ένα κόμμα που υπερηφανεύεται ότι ηγείται της μάχης ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Τον περασμένο Μάιο ο Taha Bouhafs, υποψήφιος βουλευτής, παραιτήθηκε μετά τις εις βάρος του κατηγορίες αρκετών γυναικών για σεξουαλικές επιθέσεις, ενώ τον Ιούλιο ξεκίνησε έρευνα εις βάρος του βουλευτή του κόμματος, Ερίκ Κοκερέλ, και προέδρου της επιτροπής Οικονομικών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, για καταγγελλόμενη παρενόχληση και σεξουαλική επίθεση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ