Κοσμος

Ο ΟΗΕ ζητά από τους Ταλιμπάν να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία για τα κορίτσια

Περισσότερα από ένα εκατ. κορίτσια εκτός εκπαίδευσης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σχολείο στο Αφγανιστάν
Σχολείο στο Αφγανιστάν © EPA / SERGEI ILNITSKY

Αφγανιστάν: Κλειστά τα σχολεία για κορίτσια από τους Ταλιμπάν - Το κάλεσμα του ΟΗΕ και η απάντηση περί τεχνικού προβλήματος

Ο ΟΗΕ κάλεσε εκ νέου τους Ταλιμπάν να λάβουν «έκτακτα μέτρα» προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν. Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει το κλείσιμο των σχολείων για κορίτσια τον τελευταίο χρόνο ως πράξη «επονείδιστη», «χωρίς προηγούμενο».

«Σήμερα Κυριακή συμπληρώνεται ένας χρόνος αποκλεισμού των κοριτσιών στο Αφγανιστάν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ένας χρόνος χαμένων γνώσεων και ευκαιριών που δεν θα ξαναβρούν ποτέ. Τα κορίτσια έχουν θέση στο σχολείο. Οι Ταλιμπάν πρέπει να τα αφήσουν να επιστρέψουν», έγραψε στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Tι υποστηρίζουν οι Ταλιμπάν για το κλείσιμο των σχολείων θηλέων 

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο. Στις 23 Μαρτίου τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λειτούργησαν μόλις για λίγες ώρες, προτού οι Ταλιμπάν ανακοινώσουν και πάλι το κλείσιμό τους. Έκτοτε το ισλαμιστικό κίνημα υποστηρίζει ότι παραμένουν κλειστά λόγω ενός «τεχνικού προβλήματος» και ότι θα επαναλειτουργήσουν μόλις οριστικοποιηθεί ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται στους κανόνες του ισλάμ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «περισσότερο από ένα εκατομμύρια κορίτσια», κυρίως ηλικίας 12 με 18 ετών, εμποδίστηκαν να πάνε στο σχολείο την προηγούμενη σχολική χρονιά, κάτι που δεν συνέβη για τα αγόρια, καθώς τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για αυτά επαναλειτούργησαν στις 18 Σεπτεμβρίου 2021. «Είναι μια τραγική, επονείδιστη επέτειος που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», σχολίασε σήμερα ο Μάρκους Πότζελ υπηρεσιακός επικεφαλής της Αποστολής Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA). «Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη δικαιολογία για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των κοριτσιών από τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο».

«Βλάπτει βαθιά μια γενιά κοριτσιών και το μέλλον του Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο Πότζελ. «Η άρνηση της εκπαίδευσης παραβιάζει τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Αυξάνει τον κίνδυνο περιθωριοποίησής τους, τον κίνδυνο βίας, εκμετάλλευσης και κακοποιήσεων», σημείωσε στην ανακοίνωσή της η UNAMA. «Εναπόκειται στους Ταλιμπάν να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα προωθούν την ειρήνη, τη συμπεριληπτικότητα, την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική ανάκαμψη. Η διεθνής κοινότητα παραμένει έτοιμη να στηρίξει μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί το σύνολο του πληθυσμού και η οποία θα σέβεται τα δικαιώματά του», κατέληξε.

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία στις 15 Αυγούστου 2021 οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις γυναίκες και τα κορίτσια: έκλεισαν τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις περισσότερες επαρχίες και τους απαγόρευσαν να εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα τους ζήτησαν να καλύπτονται εντελώς όταν βρίσκονται έξω από το σπίτι τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ