Κοσμος

13 φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον υποσιτισμό σε όλο τον κόσμο

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ρίχνουν φως σε ένα πρόβλημα που πολλές φορές παραμένει αθέατο

62222-137653.jpg
A.V. Team
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υποσιτισμός στη Νιγηρία
Νιγηρία ©Nasir Ghafoor/MSF

Το πρόβλημα του υποσιτισμού μέσα από 13 φωτογραφίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από διάφορα μέρη του κόσμου

Περισσότερα από 232 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από υποσιτισμό. Ο πόλεμος, η φτώχεια και η κλιματική κρίση είναι παράγοντες που συνδέονται άμεσα με τον υποσιτισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι το 60% των υποσιτισμένων ανθρώπων ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, ενώ συχνά τα ακραία καιρικά φαινόμενα ακολουθούνται από «τυφώνες πείνας». Μέσα από 13 φωτογραφικά στιγμιότυπα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ρίχνουν φως σε ένα τεράστιο πρόβλημα που βλέπουν καθημερινά σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και που σε πολλές περιπτώσεις παραμένει αθέατο.

Υποσιτισμός στο Κονγκό
©Caroline Thirion/MSF

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Στο επισιτιστικό κέντρο Nyabiondo που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα διοργανώνονται συχνά διάφορες εκδηλώσεις που βοηθούν στην καλύτερη ψυχολογία των παιδιών που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και των μαμάδων τους που βρίσκονται δίπλα τους.  Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν παρατηρήσει αύξηση των περιστατικών υποσιτισμού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από το 2017, εξαιτίας του εκτοπισμού, της βίας, της κακής γεωργικής περιόδου και της χαμηλής χρηματοδότησης. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2020, καταγράφηκαν 2.662 περιστατικά υποσιτισμού σε υγειονομικές εγκαταστάσεις που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην περιοχή.

Μαδαγασκάρη
© iAko M. Randrianarivelo/Mira Photo

Μαδαγασκάρη

Οι κάτοικοι στα νοτιοανατολικά της Μαδαγασκάρης αντιμετωπίζουν την πιο οξεία επισιτιστική κρίση που έχει βιώσει η περιοχή τα τελευταία χρόνια. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν τη λειτουργία κινητών κλινικών στην περιοχή Amboasary στα τέλη του περασμένου Μαρτίου για τον έλεγχο και τη θεραπεία του οξέος υποσιτισμού σε απομακρυσμένα χωριά όπως αυτά της κοινότητας Ranobe, παρέχοντας έτοιμη προς χρήση θεραπευτική τροφή και ιατρική περίθαλψη.Το Taboara είναι ένα πιάτο από κολοκύθα. Λόγω της ξηρασίας, τίποτα δεν φυτρώνει πια στην περιοχή. Οι οικογένειες πρέπει να αρκεστούν με ό,τι μπορούν να βρουν και αυτό το πιάτο τρώγεται συχνά για μεσημεριανό και βραδινό. Το 2021 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησαν 19.200 διανομές τροφίμων μέσα σε ένα μήνα, ενώ έγιναν 8.890 εισαγωγές παιδιών σε επισιτιστικά προγράμματα. 

Υεμένη
© Hesham Al Hilali

Υεμένη

H νοσηλεύτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μετράει το μπράτσο της μικρής Suraiya που έχει διαγνωστεί με υποσιτισμό στην κινητή κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον καταυλισμό για εσωτερικά εκτοπισμένους Al-Sweida στην πόλη Marib της Υεμένης. Έπειτα από χρόνια πολέμου, οι ελλείψεις προμηθειών και προσωπικού έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος υγείας της Υεμένης. Το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, ήρθε αφού ασθένειες όπως η χολέρα και η διφθερίτιδα είχαν ήδη επανεμφανιστεί στη χώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τεράστιος αριθμός ανθρώπων να μην έχει πρόσβαση ακόμη και στη βασική υγειονομική περίθαλψη. Για το λόγο αυτό οι δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη χώρα είναι από τις πιο εκτεταμένες παγκοσμίως. To 2021 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν 104.800 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία, βοήθησαν σε 30.500 τοκετούς και φρόντισαν 6.770 παιδιά που υπέφεραν από υποσιτισμό.

Σομαλία
©DahirAbdullahi/MSF

Σομαλία

Η τρίχρονηSadiya Abdikadir, που ζει στον καταυλισμό για εσωτερικά εκτοπισμένους στο Nimole της Σομαλίας διαγνώστηκε με ιλαρά και εισήχθη στο νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Η Sadiya είχε σοβαρή μορφή ιλαράς με υψηλό πυρετό, εμετό και δερματικές εξάρσεις. Η ιλαρά μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και τα παιδιά με υποσιτισμό μπορούν εύκολα να προσβληθούν από ιλαρά.Επειδή δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, δεν αναπτύσσονται σωστά, έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευάλωτα σε ασθένειες, οι οποίες μπορεί να τα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποσιτισμό. Αυτός ο φαύλος κύκλος ευθύνεται για τους μισούς θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών παγκοσμίως.  Το 2021 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοήθησαν 11.100 παιδιά με υποσιτισμό και περιέθαλψαν 5.340 παιδιά με ιλαρά.

Νίγηρας
©Mario Fawaz/MSF

Νίγηρας

Η κλιματική κρίση έχει προσθέσει περισσότερες προκλήσεις στους πιο ευάλωτους κατοίκους του Νίγηρα. Αποστεωμένα ζώα παραμένουν το πιο δημοφιλές μέσο μεταφοράς σε διάφορα χωριά της Magaria, μεταφέροντας εμπορεύματα, τρόφιμα και άλλα υλικά. Ο Νίγηρας έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στη μείωση της θνησιμότητας στα παιδιά κάτω των πέντε ετών την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, ο υποσιτισμός και η ελονοσία παραμένουν οι κύριες αιτίες θανάτου παιδιών. Το 2021 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν 48.900 παιδιά που υπέφεραν από οξύ υποσιτισμό.

Αφγανιστάν
©Tom Casey/MSF

Αφγανιστάν

Η Samira, που νοσηλεύεται στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου Boost, δε νιώθει καλά από τότε που κόλλησε ιλαρά πριν από δύο μήνες. Η ιλαρά αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας όπως ο υποσιτισμός. Οι άνθρωποι αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη στο Αφγανιστάν. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επικεντρώνονται στην επείγουσα παιδιατρική και μαιευτική υγειονομική περίθαλψη. Το 2021 περιέθαλψαν 5.470 παιδιά που υπέφεραν από υποσιτισμό. 

Τσαντ
© DjerabeNdegrgar

Τσαντ

Ένας γιατρός εξετάζει ένα μικρό παιδί στο χωριό Ndougury για να διαπιστώσει εάν είναι υποσιτισμένο. Το Τσαντ βρίσκεται σε μια χρόνια κρίση υγείας, με επαναλαμβανόμενες επιδημίες και επισιτιστικές κρίσεις και μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά βρεφικών, παιδικών και μητρικών θανάτων στον κόσμο. Το 2021 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν 12.200 παιδιά που έπασχαν από οξύ υποσιτισμό.  

Κένυα
© MSF/Lucy Makori

Κένυα

Γυναίκες προσπαθούν να βρουν νερό σε ένα από τα ρηχά πηγάδια κατά μήκος μιας ξηρής κοίτης ποταμού στο Illeret. Στο βορειοανατολικό τμήμα της Κένυας, η συνεχιζόμενη ξηρασία μετά από τρεις συνεχόμενες περιόδους χωρίς βροχοπτώσεις, επιδεινώνει μια ήδη δύσκολη κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας. Η καταστροφική ξηρασία έχει οδηγήσει σε έλλειψη νερού στην περιοχή, αναγκάζοντας τους κατοίκους να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές νερού, μη ασφαλείς για ανθρώπινη κατανάλωση. Στην περιοχή του Illeret, τα περιστατικά υποσιτισμού αυξάνονται στα νοικοκυριά. Οι άνθρωποι πίνουν λιγότερο γάλα επειδή η υγεία των ζώων τους έχει επιδεινωθεί και πολλά από αυτά έχουν πεθάνει. Η κατάσταση επιδεινώνεται και λόγω της αύξησης των βασικών ειδών κατά 25% με 50%.

Πακιστάν
©Khaula Jamil

Πακιστάν

Η υγειονομική περίθαλψη για τις γυναίκες, τα παιδιά και τα νεογνά αποτελεί σοβαρή ανησυχία στο Πακιστάν και παραμένει η προτεραιότητα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εκεί. Οι γυναίκες στις αγροτικές περιοχές πεθαίνουν από επιπλοκές που μπορούν να προληφθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, ενώ η νεογνική φροντίδα δεν είναι διαθέσιμη σε πολλές περιοχές. Σύμφωνα με την Έρευνα Δημογραφίας και Υγείας του Πακιστάν, ένα στα 11 παιδιά πεθαίνει πριν από την ηλικία των πέντε ετών. Το 2021 έγιναν 10.500 εισαγωγές παιδιών σε επισιτιστικά κέντρα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Πακιστάν.

Αιθιοπία
©Njiiri Karago/MSF

Αιθιοπία

Η 23χρονη Asia παρακολουθεί τον γιο της Madina που κοιμάται μέσα στη σκηνή του επισιτιστικού κέντρου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αιθιοπία. «Ταξιδεύαμε ένα μήνα για να φτάσουμε εδώ» λέει η Asia.Το 2021, η ανθρωπιστική κατάσταση στην Αιθιοπία επιδεινώθηκε σημαντικά, με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πληγεί από ανθρωπογενείς και φυσικές καταστροφές και χρειάζονται επείγουσα βοήθεια. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φρόντισαν συνολικά 640 παιδιά με υποσιτισμό.

Νιγηρία
© KC NWAKALOR

Νιγηρία

Η 27χρονη Hannatu Bello και οι δίδυμες κόρες της Hassana και Hussena, 1,5 μηνών, βγαίνουν από το επισιτιστικό κέντρο των Γιατρών Χωρίς Σύνοραστην περιοχή Kebbi, της Νιγηρίας. Μια αυξανόμενη, αλλά σε μεγάλο βαθμό παραμελημένη κρίση υποσιτισμού εκτυλίσσεται στη βορειοδυτική Νιγηρία και απειλεί τις ζωές δεκάδων χιλιάδων παιδιών. Από τον Ιανουάριο, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που συνεργάζονται με τις υγειονομικές αρχές της Νιγηρίας σε πέντε βορειοδυτικές πολιτείες, έχουν ήδη περιθάλψει περισσότερα από 50.000 παιδιά με οξύ υποσιτισμό, συμπεριλαμβανομένων 7.000 που χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη. Σε αυτή τη χρόνια επισιτιστικά επισφαλή περιοχή, τα κλιμακούμενα επίπεδα βίας έχουν ωθήσει πολλές κοινότητες στα όριά τους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 500.000 ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τα τελευταία χρόνια, ένοπλες ομάδες έχουν επίσης εντείνει τις επιθέσεις, τις δολοφονίες, τις απαγωγές, τις λεηλασίες και τη σεξουαλική βία.

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
© James Oatway

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Η Assiatou με την εννέα μηνών κόρη της Bistria στην Παιδιατρική Μονάδα που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο περιφερειακό νοσοκομείο Baboua. Η μικρή διαγνώστηκε με υποσιτισμό, αφού νόσησε πριν με ιλαρά. Η Bistriaγεννήθηκε με μία κακοήθη μάζα στο λαιμό της που την εμποδίζει να αναπνέει σωστά και χρειάζεται θεραπεία. Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μαστιζεται από συνεχή βία, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γεγονός που επηρεάζει πολύ την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης.

Νότιο Σουδάν
©MSF/Tetiana Gaviuk

Νότιο Σουδάν

Μια γυναίκα κουβαλά κλαδιά δέντρων για να κατασκευάσει το νέο της σπίτι στην πόλη Pibor, στο Νότιο Σουδάν. Οι πλημμύρες ήρθαν να προστεθούν στην αυξημένη βία που πλήττει την περιοχή, στην αυξανόμενη οικονομική κρίση και στα πολύ υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας. Οι ανάγκες για ιατρική περίθαλψη αυξάνονται με την απότομη αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας και τους φόβους για κρούσματα άλλων ασθενειών. Οι βίαιες συγκρούσεις μέσα και γύρω από την Ειδική Διοικητική Περιοχή AgokinAbyei του Νοτίου Σουδάν έχουν οδηγήσει σε μαζικό εκτοπισμό. «Σε έναν καταυλισμό βλέπω ανθρώπους να καταρρέουν, σωματικά εξαντλημένους. Είναι σαφές ότι δεν είχαν αρκετό φαγητό. Δεν βλέπω κανέναν να μαγειρεύει ή τρόφιμα αποθηκευμένα σε κανέναν από τους καταυλισμούς. Οι άνθρωποι μου λένε ότι δεν έχουν απομείνει σχεδόν καθόλου ψάρια στο ξηρό ποτάμι, αναγκάζοντας πολλούς να μαζεύουν φύλλα για να φάνε» λέει ο συντονιστής του προγράμματος επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, SamiAl-Subaihiis. 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν προγράμματα κατά του υποσιτισμού σε περιοχές που πλήττονται από τον πόλεμο και την κλιματική κρίση. Το 2021 περιέθαλψαν στα επισιτιστικά τους κέντρα 203.400 παιδιά και 82.000 παιδιά νοσηλεύτηκαν με οξύ υποσιτισμό. Μπορείς να γίνεις Υποστηρικτής Πρώτης Γραμμής και να βοηθήσεις χιλιάδες παιδιά να χαμογελάσουν ξανά msf.gr/support/statheri

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ