Κοσμος

Προβληματίζουν στη Βρετανία οι συλλήψεις αντιμοναρχικών

«Ποιος τον εξέλεξε;» φέρεται να φώναξε για τον Κάρολο Γ' ένας από τους συλληφθέντες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντιμοναρχικοί συνελήφθησαν στην Σκωτία μετά από αντιδράσεις σε εκδηλώσεις για τον θάνατο της Ελισάβετ
Αντιμοναρχικοί συνελήφθησαν στην Σκωτία μετά από αντιδράσεις σε εκδηλώσεις για τον θάνατο της Ελισάβετ © EPA

Θάνατος Βασίλισσας Ελισάβετ: Συνελήφθησαν τρία άτομα που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία κατά της μοναρχίας.

Οι συλλήψεις διαδηλωτών κατά της μοναρχίας μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β' είναι «βαθιά ανησυχητικές», δήλωσαν ακτιβιστές υπέρ της ελευθερίας του λόγου.

Η αστυνομία στη Σκωτία έχει συλλάβει δύο άτομα τις τελευταίες ημέρες με την κατηγορία της «διατάραξης της ειρήνης», ενώ ένας άνδρας συνελήφθη στην Οξφόρδη για να αφεθεί στη συνέχεια ελεύθερος.

Οι συλλήψεις έγιναν σε εκδηλώσεις για τον θάνατο της βασίλισσας και την ανακήρυξη του βασιλιά Καρόλου Γ' ως νέου μονάρχη της Βρετανίας. Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδες και πρέπει να προστατεύεται.

Την Κυριακή, μια 22χρονη γυναίκα κατηγορήθηκε για διατάραξη της ειρήνης αφού συνελήφθη κατά τη διάρκεια της ανακήρυξης της ενθρόνισης του βασιλιά έξω από τον καθεδρικό ναό St Giles' στο Εδιμβούργο.

Την ίδια ημέρα, ο Σάιμον Χιλ, 45 ετών, συνελήφθη ως ύποπτος για αδίκημα δημόσιας τάξης αφού φώναξε «Ποιος τον εξέλεξε;» κατά τη διάρκεια μιας άλλης ανακήρυξης της ενθρόνισης του Καρόλου Γ' στην Οξφόρδη.

Τη Δευτέρα, ένας 22χρονος συνελήφθη για διατάραξη της ειρήνης, αφού φέρεται να παρενόχλησε τον πρίγκιπα Άντριου καθώς η βασιλική πομπή κινούνταν κατά μήκος του Royal Mile του Εδιμβούργου.

Η Ruth Smeeth, διευθύνουσα σύμβουλος του Index on Censorship, δήλωσε ότι οι συλλήψεις ήταν «βαθιά ανησυχητικές», προσθέτοντας:

«Πρέπει να προσέξουμε ώστε το γεγονός αυτό να μη χρησιμοποιηθεί, τυχαία ή σκόπιμα, για να διαβρώσει με οποιονδήποτε τρόπο την ελευθερία της έκφρασης που απολαμβάνουν οι πολίτες αυτής της χώρας».

Ο Σίλκι Κάρλο, διευθυντής της οργάνωσης Big Brother Watch, δήλωσε ότι οι αστυνομικοί έχουν «καθήκον να προστατεύουν το δικαίωμα των ανθρώπων να διαμαρτύρονται, όπως έχουν καθήκον να διευκολύνουν το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράσουν την υποστήριξή τους, τη θλίψη τους ή να αποτίσουν φόρο τιμής».

Η Jodie Beck, υπεύθυνη πολιτικής και εκστρατειών στο Liberty, δήλωσε ότι είναι «πολύ ανησυχητικό να βλέπουμε την αστυνομία να επιβάλλει τις ευρείες εξουσίες της με τόσο σκληρό και τιμωρητικό τρόπο».

«Η διαμαρτυρία δεν είναι δώρο του κράτους, είναι θεμελιώδες δικαίωμα», δήλωσε η ίδια.

Πηγή BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ