Κοσμος

Τι κάνουν οι αντιμοναρχικοί αυτές τις ημέρες στη Βρετανία;

Δεκαήμερο πένθος, πομπές, τελετές, σχόλια, ντοκιμαντέρ: οι αντιμοναρχικοί πλήττουν και αγανακτούν

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι αντιδράσεις των αντιμοναρχικών στη Βρετανία μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β.
© Republic

Οι αντιδράσεις των αντιμοναρχικών στη Βρετανία μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β.

Η Βρετανία ζει στον αργό ρυθμό της μετάβασης από τη βασιλεία της Ελισάβετ Β σε εκείνη του Καρόλου Γ. Aλλά, για τους αντιμοναρχικούς, η όλη φασαρία είναι μια φάρσα από εκείνες που οι συμπατριώτες τους παίρνουν υπερβολικά στα σοβαρά. Στο Λονδίνο, μερικές συνοικίες, όπως η οδός Κολούμπια -η Αγορά των Λουλουδιών- συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς ίχνος πένθους. Πολλοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού Le Point, είπαν στους δημοσιογράφους που ρωτούσαν τους περαστικούς στους δρόμους του Λονδίνου «τι αισθάνονται μετά τον θάνατο της Ελισάβετ» ότι «η μοναρχία είναι βαρετή». Άλλοι σήκωσαν τους ώμους: «Έχω δει τη βασίλισσα μερικές φορές σε μια μικρή τηλεόραση· δεν την ήξερα ούτε με ενδιέφερε.» Καθώς τα ΜΜΕ ξεχειλίζουν από ελισαβετολογία, πολλοί Λονδρέζοι είπαν στη Laure Van Ruymbeke του Le Point ότι η βασιλική οικογένεια τους «έχει πρήξει» κι ότι «κοστίζει υπερβολικά»: «Ενώ η χώρα μας έχει τόσα προβλήματα, το να επιδεικνύει τέτοια χλιδή παραείναι προκλητικό…»

Οι περισσότεροι αντιμοναρχικοί φαίνονται ωστόσο να σέβονται τη βασίλισσα, κυρίως διότι δεν εκφράστηκε ποτέ για την πολιτική —μολονότι σε κάποιες περιπτώσεις ο πειρασμός ήταν μεγάλος: π.χ. για το δημοψήφισμα στη Σκοτία και για το Brexit. Aλλά, είτε τη σέβονται είτε όχι, το 25% των Βρετανών θα προτιμούσαν να γίνει η χώρα τους αβασίλευτη δημοκρατία: ένα κίνημα, το Republic, ισχυρίζεται στον ιστότοπό του ότι έχει εξασφαλίσει πάνω από 80.000 υπογραφές ώστε η μοναρχία να καταργηθεί μετά την Ελισάβετ. Η συζήτηση θα ξαναπάρει μπρος μόλις τελειώσει η διαδικασία της κηδείας: αυτές τις ημέρες, οι άνθρωποι του Republic κρατούν διακριτική στάση, ένα χαρακτηριστικό που ίσως δεν θα συναντούσαμε σε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολλοί αντιμοναρχικοί έχουν θυμώσει γιατί αναβλήθηκαν οι δουλειές τους, π.χ. η Fashion Week του Λονδίνου, συναυλίες, φεστιβάλ (όπως το Hackney Carnival) τα οποία υποτίθεται ότι δεν ταίριαζαν με το εθνικό πένθος. «Μήπως υπερβάλλουμε λιγάκι;» λένε. Ως αντίδραση ίσως, στις παμπ του Bethnal Green, οι τηλεοπτικές οθόνες δεν δείχνουν τις τελετουργίες, αλλά αγώνες catch. Οι σοσιαλιστές δεν είναι λίγοι στο νότιο και στο ανατολικό Λονδίνο. «Αν θέλετε να μιλήσετε με βασιλόφρονες, να πάτε στο Νιουκάσλ!» λένε.

«Υπάρχει κάτι άσεμνο στη βασιλική περιουσία» συνεχίζουν οι Βρετανοί σοσιαλιστές. «Η βασίλισσα οικειοποιήθηκε 9.000 ακίνητα, ενώ έχει στην κατοχή της 8.000 πύργους και κάστρα. Δεν έκανε ποτέ τίποτα για τους φτωχούς και τους αστέγους. […] Όσο για το κόστος της κηδείας, για την αλλαγή των χαρτονομισμάτων, των γραμματοσήμων, των στολών, ας μη μιλήσουμε καλύτερα…Οι άνθρωποι αυτοί τρώνε με χρυσά κουτάλια—κυριολεκτικά.»

Οι αντιμοναρχικοί Βρετανοί παραμένουν ωστόσο δύσπιστοι έναντι της «Ευρώπης». Πολλοί φρονούν ότι οι Ευρωπαίοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί ζουν «σαν βασιλιάδες» κι ότι διαφέρουν από τους μονάρχες μονάχα κατ’ όνομα. Εξάλλου, στους αντιμοναρχικούς συγκαταλέγονται πληθυσμοί από χώρες της πάλαι ποτέ Κοινοπολιτείας που εκδηλώνουν πικρία για την αποικιοκρατία: «Η βρετανική μοναρχία έκλεψε τα διαμάντια της Ινδίας για να τα φοράνε οι βασιλιάδες,» λένε. Επίσης, ακούγονται παράπονα γιατί ο θάνατος της Ελισάβετ εκμηδένισε όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις: ένας 24χρονος Τζαμαϊκανός σκοτώθηκε σε συμπλοκή με την αστυνομία στο νότιο Λονδίνο αλλά η είδηση πέρασε στα ψιλά - μόνον ο Guardian έδωσε έκταση στο θλιβερό γεγονός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ