Κοσμος

«Mαγνήτης για κατασκόπους» η έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο

Πλήθος απόρρητων εγγράφων στην κατοχή του πρώην προέδρου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
trump-ekloges-usa.jpg
© Win McNamee / Getty Images / Ideal Images

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματικοί προειδοποιούν για το περιεχόμενο των εγγράφων που εντοπίστηκαν στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ.

Πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ προειδοποίησε πως «η έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο ήταν μαγνήτης για κατασκόπους».

Στο θέρετρο του Τραμπ βρέθηκαν έγγραφα για πυρηνικά ανάμεσα σε πλήθος άκρως απόρρητων εγγράφων για 18 μήνες από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο.

Η Washington Post ανέφερε ότι ένα έγγραφο που βρέθηκε, περιγράφει λεπτομέρειες για τις άμυνες ενός ξένου κράτους συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών της. Πρόκειται για ένα από τα πολλά άκρως απόρρητα έγγραφα που πήρε ο Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο όταν εγκατέλειψε το αξίωμά του τον Ιανουάριο του 2021.

Υπήρχαν επίσης έγγραφα με την ένδειξη SAP, για τα Προγράμματα Ειδικής Πρόσβασης, τα οποία συχνά αφορούν τις επιχειρήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των οποίων η κυκλοφορία είναι αυστηρά περιορισμένη, ακόμη και μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης με ανώτατη εξουσιοδότηση ασφαλείας.

Πιθανώς το πιο ανησυχητικό απ' όλα, υπήρχαν έγγραφα με τη σφραγίδα HCS, Humint Control Systems, που αφορούσαν ανθρώπινες πληροφορίες που συλλέγονταν από πράκτορες σε εχθρικές χώρες, των οποίων η ζωή θα κινδύνευε αν διακυβευόταν η ταυτότητά τους.

Το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών διεξάγει αξιολόγηση της ζημίας, η οποία επικεντρώνεται στην ευαισθησία των εγγράφων, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι δουλειά της αντικατασκοπείας του FBI να αξιολογήσει ποιος μπορεί να έχει αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά.

«Είμαι βέβαιος ότι το Μαρ-α-Λάγκο ήταν στο στόχαστρο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και άλλων μυστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 ή 20 μηνών, και αν ήταν σε θέση να βάλουν άτομα σε αυτή την εγκατάσταση, και να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δωμάτια όπου υπήρχαν αυτά τα έγγραφα και να κάνουν αντίγραφα αυτών των εγγράφων, θα υπήρχε πρόβλημα», σημειώνουν οι αξιωματούχοι.

Τον περασμένο μήνα, το "Organised Crime and Corruption Reporting Project" ανέφερε ότι μια ρωσόφωνη μετανάστρια από την Ουκρανία κατάφερε να αναμειχθεί με την οικογένεια και τους φίλους του πρώην προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο, παριστάνοντας την Άννα ντε Ρότσιλντ, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως κληρονόμο της τραπεζικής δυναστείας.

Η Inna Yashchyshyn, κόρη ενός οδηγού φορτηγού που μετανάστευσε στον Καναδά, ισχυριζόταν πως μεγάλωσε στο Μονακό και μάλιστα συνάντησε τον πρώην πρόεδρο αυτοπροσώπως, φωτογραφιζόμενη μαζί του σε ένα γήπεδο γκολφ.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Yashchyshyn ήταν κατάσκοπος, αλλά το επεισόδιο υπογράμμισε πόσο εύκολο είναι να μπει κανείς στο Μαρ-α-Λάγκο. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, δύο Κινέζες πιάστηκαν να εισέρχονται εκεί σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Οι καλεσμένοι, προσκεκλημένοι ή μη, δεν είναι η μόνη ανησυχία για την ασφάλεια. Το 2021, ο Οργανισμός Τραμπ αναζήτησε 87 αλλοδαπούς εργάτες για θέσεις στο Μαρ-α-Λάγκο, με μισθούς που ξεκινούσαν από 11,96 δολάρια την ώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ