Κοσμος

Οι γυναίκες που κυβερνούν στην Ευρώπη

Το «Who is Who» της εξουσίας γένους θηλυκού

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρώπη: Οι γυναίκες που βρίσκονται στο τιμόνι πέντε χωρών. 

Η 47χρονη Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, που παρέμεινε πιστή μέχρι το τέλος στον Μπόρις Τζόνσον όταν άρχισαν οι παραιτήσεις στην κυβέρνησή του στις αρχές Ιουλίου, έγινε η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας- η τέταρτη μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Η Λιζ Τρας είναι επίσης η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι. Η εκλογή της Τρας αύξησε και τον αριθμό των γυναικών που ηγούνται ευρωπαϊκών χωρών σε πέντε χωρίς να υπολογίζεται η πιθανή εκλογή της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία. 

Οι ισχυρές γυναίκες της Ευρώπης

1. Φινλανδία: Σάνα Μαρίν

Το πιο πολυσυζητημένο ίσως όνομα των τελευταίων ημερών αφού η ζωή της εκτός των πρωθυπουργικών της καθηκόντων απασχόλησε όλη σχεδόν την Ευρώπη.  Τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας της, έγινε η νεαρότερη πρωθυπουργός στην Ιστορία της Φινλανδίας, ενώ σήμερα, σε ηλικία 36 ετών, είναι η τρίτη νεαρότερη κυβερνήτης χώρας στον κόσμο (την περνούν με λίγες ημέρες διαφορά ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου και ο πρόεδρος της Χιλής).

2. Σουηδία: Μαγκνταλένα Άντερσον

Η 55χρονη πρώην υπουργός Οικονομικών διαδέχθηκε τον Στέφαν Λεβέν στην πρωθυπουργία και στην αρχηγία των Σοσιαλδημοκρατών αφού ο τελευταίος αποφάσισε να παραιτηθεί έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία. Αν και πρωταθλήτρια της ισότητας των δύο φύλων, η Σουηδία δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα γυναίκα πρωθυπουργό, αντίθετα με άλλες σκανδιναβικές χώρες. Υπό την ηγεσία της Άντερσον η χώρα έκανε το μεγάλο βήμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

3. Δανία: Μέτε Φρέντρικσεν

Η Μέττε Φρεντέρικσεν είναι ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών από το 2015. Στις 27 Ιουνίου 2019 ανέλαβε την πρωθυπουργία της Δανίας διαδεχόμενη τον Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και έγινε έτσι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, μετά την Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Δανίας σε ηλικία μόλις 41 ετών. Υπό την ηγεσία της Φρέντρικσεν, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών έχει μετακινηθεί προς τα αριστερά όσον αφορά την οικονομία, αλλά έχει γίνει πιο δύσπιστο στο θέμα της μαζικής μετανάστευσης.

4. Εσθονία: Κάγια Κάλας

Η Κάγια Κάλας είναι επικεφαλής του κεντροδεξιού Κόμματος Μεταρρύθμισης και κόρη του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Σιίμ Κάλας. Η Κάλας, γεννημένη το 1977, δικηγόρος στο επάγγελμα, είναι πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014 έως το 2018, εκπροσωπώντας τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη. Ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας της βαλτικής το 2021.

5. Βρετανία: Λιζ Τρας

Η 47χρονη, που παίρνει τώρα τα ηνία του Ηνωμένου Βασιλείου εμφανιζόμενη ως «προστάτιδα της θατσερικής φλόγας» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σε άρθρο του το BBC, δεν ήταν πάντοτε «θατσερική».

6. Ευρώπη: Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν από το 2013 το 2019 Ομοσπονδιακή Υπουργός Άμυνας στην τρίτη και στην τέταρτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ. Στις 2 Ιουλίου 2019, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ στις 16 Ιουλίου 2019 εκλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Και αυτή που...έρχεται:  Τζόρτζια Μελόνι- Ιταλία

Η 45χρονη σήμερα Τζόρτζια Μελόνι γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρώμη και μέσα από τις τάξεις του μπερλουσκονικού PdL αναδύθηκε ως διάσπαση, το 2012, το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia – FdI). Το κόμμα της Μελόνι, που το 2017 θεωρείτο περιθωριακό με ποσοστό 4,4%, αναμένεται να εξασφαλίσει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων τον Σεπτέμβριο με 24% πρόθεση ψήφου, μπροστά και από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.