Κοσμος

Η Λιζ Τρας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Βρετανίας

Διαδέχεται τον Μπόρις Τζόνσον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Λιζ Τρας
Η Λιζ Τρας © ΕPA Pool

Βρετανία: Πρωθυπουργός η Λιζ Τρας.

Διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία και στην κεφαλή των Τόρις αναδείχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η Λιζ Τρας, μετά από μια σκληρή μάχη με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ. Γίνεται έτσι η τρίτη γυναίκα ηγέτης της Βρετανίας.

Η μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών της χώρας επικράτησε του Ρίσι Σούνακ στην εσωκομματική μάχη των Τόρις, λαμβάνοντας το 57,4% των ψήφων στο πλαίσιο της εσωκομματικής διαδικασίας που προηγήθηκε μέσα στο καλοκαίρι, και έτσι γίνεται η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις Μάργκαρετ Θάτσερ και Τερέζα Μέι. 

Δύο μήνες μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία της κυβερνώσας Συντηρητικής παράταξης – και εν μέσω κρίσης κόστους ζωής ενόψει του δύσκολου χειμώνα που αναμένεται – η Μεγάλη Βρετανία μπαίνει σήμερα σε μια νέα φάση, υπό μια νέα πρωθυπουργό.

Οι δημοσκοπήσεις ήθελαν την 47χρονη Λιζ Τρας να είναι το ξεκάθαρο φαβορί, κερδίζοντας την ηγεσία των Τόρις και κληρονομώντας την οικονομική καταιγίδα που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση η Βρετανία. Ο λόγος που την έβλεπαν ως φαβορί ήταν το γεγονός ότι έχει περάσει χρόνια χτίζοντας σχέσεις με ενώσεις εκλογικών περιφερειών και έχοντας παραμείνει πιστή στον Μπόρις Τζόνσον τις πιο σκοτεινές μέρες της πρωθυπουργίας του, εξηγηεί το BBC, αναφέροντας πως από πολλές απόψεις, δεν είναι ένα συμβατικό μέλος των Τόρις.

Ένας από τους στόχους της Τρας είναι τώρα να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό με φορολογικές περικοπές - παρά το ότι οικονομολόγοι της Τράπεζας της Αγγλίας επικρίνουν το εγχείρημά της. Η Τρας θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό όταν αναλάβει το αξίωμά της, όπως έχει δηλώσει. Επιπλέον θέλει να χορηγήσει δεκάδες νέες άδειες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες δεν παίζουν κανέναν ρόλο για εκείνη. Στην εξωτερική πολιτική, από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι η υποψήφια θέλει άμεσα να ξεκινήσει μια μάχη με την Ευρώπη και να καταργήσει το συντομότερο το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας από τη Συνθήκη για το Brexit.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ