Κοσμος

Λιζ Τρας: 10+1 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Λιζ Τρας
Η Λιζ Τρας σε τοιχογραφία © ΕPA Pool

Λιζ Τρας: Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας. 

Η 47χρονη υπουργός, που παρέμεινε πιστή μέχρι το τέλος στον Τζόνσον όταν άρχισαν οι παραιτήσεις στην κυβέρνησή του στις αρχές Ιουλίου, γίνεται η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, η τέταρτη μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Θα είναι επίσης η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι.

Η νέα ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ θα αναλάβει καθήκοντα σε ένα εκρηκτικό οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο: ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10% και αναμένεται να αυξηθεί, ενώ η κατακόρυφη άνοδος των τιμών της ενέργειας απειλεί τις οικογένειες, τα σχολεία, της επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα η βρετανική αντιπολίτευση περιμένει την Τρας στη γωνία, όπως άλλωστε και οι Βρετανοί ψηφοφόροι, διότι τα δεκάδες χιλιάδες μέλη των Τόρις που ψήφισαν στο πλαίσιο της εσωκομματικής διαδικασίας τη νέα πρωθυπουργό μπορεί να είναι περισσότερα από τους εκατοντάδες Συντηρητικούς βουλευτές αλλά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της βρετανικής κοινωνίας, ειδικά σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων.

Ποια είναι η Λιζ Τρας;

  1. Γεννημένη το 1975 από μαθηματικό πατέρα και νοσοκόμα μητέρα, η Λιζ Τρας εντάχθηκε στο κόμμα των Συντηρητικών από τα φοιτητικά της χρόνια παρότι μεγάλωσε σε μια οικογένεια Αριστερών: Η μητέρα της συμμετείχε σε διαδηλώσεις υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού και κατά της εγκατάστασης πυρηνικών κεφαλών στη Βρετανία από την κυβέρνηση Θάτσερ.
  2. Η ίδια απέφευγε να παίζει επιτραπέζια παιχνίδια με την οικογενεία της, αν και ήταν μια από τις αγαπημένες οικογενειακές συνήθειες. Σύμφωνα με τον αδελφό της, ο λόγος ήταν πως δεν ήθελε να χάνει. Σύμφωνα, πάλι με τον δημοσιογράφο του Guardian, Μάρτιν Πέντζελι, ο οποίος υπήρξε συμμαθητής της στο σχολείο, δεν είναι πολύ ειλικρινής για τα μαθητικά της χρόνια. 
  3. Ως μέλος των Φιλελεύθερων, στο συνέδριο του κόμματος το 1994 είχε ταχθεί κατά της μοναρχίας. «Εμείς οι Φιλελεύθεροι πιστεύουμε στις ίσες ευκαιρίες. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γεννηθεί για να κυβερνούν».  
  4. Παντρεύτηκε τον Χιου Ό Λίρι το 2000. Ο γάμος τους κλυδωνίστηκε, όταν το 2005 ανακαλύφθηκε η σχέση της με τον βουλευτή των συντηρητικών Μάρκ Φίλντ, ωστόσο διασώθηκε όταν ο σύζυγος της επέλεξε να τη συγχωρέσει.
  5. Η Τρας προσέλκυσε τους ψηφοφόρους υποσχόμενη μαζικές μειώσεις φόρων και υιοθετώντας ένα πολύ σκληρό τόνο απέναντι στα συνδικάτα.
  6. H Tρας έχει αποκτήσει φήμη ότι κάνει πολλές γκάφες, ενώ μέλη των Τόρις μιλούν για τη συνήθειά της να καρφώνει το βλέμμα της στα μάτια των συνομιλητών της και να χαμογελά, χωρίς να μιλάει, για αρκετά δευτερόλεπτα.
  7. Η σχέση της με την Μάργκαρετ Θάτσερ έμελλε ωστόσο να είναι καρμική από τα 4 της χρόνια όταν την υποδύθηκε σε μια θεατρική παράσταση
  8. Κέρδισε την πρώτη της θέση στην κυβέρνηση στο υπουργείο Παιδείας το 2012 και το 2016 έγινε υφυπουργός Δικαιοσύνης
  9. Μετετράπη από φιλοευρωπαία πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 σε μία από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.  
  10. Τo 2021, στα 46 της χρόνια έγινε η δεύτερη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, μετά τη Μάργαρετ Μπέκετ των Εργατικών, που είχε διοριστεί υπουργός Εξωτερικών πριν από 15 χρόνια.
  11. Μετά την παραίτηση του Λόρδου Φροστ πέρυσι, ανέλαβε το ρόλο του κύριου διαπραγματευτή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνέχισε τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Brexit. Ήταν ωστόσο εκείνη που προώθησε στον Τζόνσον την ιδέα να αλλάξει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, ένα απερίσκεπτο ζήτημα για την κυβέρνηση Τζόνσον, που οδήγησε σε μεγάλη ένταση με την ΕΕ.

liz-truss-toris

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ