Κοσμος

Απομεινάρια των Καρχηδονίων στη Σικελία

Οι επιχειρήσεις ανοιχτά του Τράπανι έγιναν με το ωκεανογραφικό πλοίο «Ηρακλής»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κομμάτια ναυαγίων από το 250 π.Χ. ανασύρουν αρχαιολόγοι και καραμπινιέροι από τη θάλασσα της Σικελίας
© RPM Nautical Foundation

Κομμάτια ναυαγίων από το 250 π.Χ. ανασύρουν αρχαιολόγοι και καραμπινιέροι από τη θάλασσα της Σικελίας

Εντοπίστηκε στο Τράπανι, στη δυτική Σικελία, και ανασύρθηκε από βάθος 80 μέτρων, χάλκινο τμήμα πλώρης που χρονολογείται από τον Πρώτο Πουνικό Πόλεμο (264–241 π.Χ.) μεταξύ Καρχηδονίων και Ρωμαίων. Αυτή η χάλκινη κατασκευή τοποθετούνταν στην πλώρη των πολεμικών πλοίων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για να βυθίζει τα εχθρικά σκάφη. Το απομεινάρι της ναυμαχίας έφερε στο φως η ομάδα δυτών των Καραμπινιέρων της Μεσσήνης σε μια περιοχή του Τυρρηνικού Πελάγους που βρίσκεται υπό την εποπτεία των αρχαιολόγων. Από τον βυθό της θάλασσας στα δυτικά της Σικελίας έχουν ήδη ανακτηθεί άλλα 23 ευρήματα, που χρονολογούνται από τις μάχες των Αιγάδων Νήσων, όπου οποία ο Ρωμαϊκός στόλος νίκησε τον Καρχηδονιακό, με αποτέλεσμα την λήξη του Πρώτου Καρχηδονιακού (Πουνικού) Πολέμου. Η Καρχηδόνα έπεσε μετά από είκοσι και πλέον χρόνια ναυμαχίες στις σικελικές θάλασσες.

La battaglia delle Isole Egadi del 241 a.C. fu la battaglia navale conclusiva della I Guerra Punica che cambiò la storia...

Posted by Carabinieri on Wednesday, August 24, 2022

Οι επιχειρήσεις ανοιχτά του Τράπανι έγιναν με το ωκεανογραφικό πλοίο «Ηρακλής» και με τη συνεργασία της υποβρύχιας μονάδας των Καραμπινιέρων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Παλέρμο, με την Εφορία Αρχαιοτήτων της Θάλασσας της Περιφέρειας της Σικελίας και του ομη κερδοσκοπικού οργανισμού “RPM Nautical Foundation” που διενεργεί αρχαιολογικές έρευνες στη Μεσόγειο. Ο RPM έχει αποκαλύψει αρχαϊκά ναυάγια ανοιχτά των ακτών της Αλβανίας, πλήθος κορινθιακών αμφορέων του 5ου π.Χ. αιώνα τους οποίους μετέφερε ναυαγισμένο πλοίο ανοιχτά των ακτών του Μαυροβουνίου, κουφάρια πλοίων από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Το 2016 είχαν ανασυρθεί ανοιχτά της ακτής της Αλβανίας ελληνιστικά αγγεία και αμφορείς από την Τρίπολη (σημερινή Λιβύη).

Η χάλκινη αυτή κατασκευή, που μοιάζει με εξέδρα, σκεπασμένη με υποβρύχια χλωρίδα και θαλάσσιο πλαγκτόν, παρέμεινε σχεδόν ανέπαφη επί πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια. Το σημαντικό εύρημα θα παραδοθεί στα στελέχη της Εποπτείας της Θάλασσας. Πολλά από τα ευρήματα θα πάρουν θέση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Παλέρμο το οποίο περιλαμβάνει μερικά εκθέματα παγκοσμίου φήμης, αιγυπτιακά και φοινικικά, μετόπες ελληνικών ναών από την εποχή της Magna Grecia, ετρουσκικά αντικείμενα και ταφόπλακες, ρωμαϊκά και ελληνικά γλυπτά.

Επίσης, περιλαμβάνει προϊστορικά πέτρινα αντικείμενα από τις σπηλιές στο Levanzo και την Addaura και ελληνικά κεραμικά: αγγεία κορινθιακής, ιωνικής, σπαρτιάτικης, αττικής προέλευσης.

Il mare delle Egadi restituisce nuovi tesori. Recuperate dai fondali 26 monete romane, puniche ed ellenistiche...

Posted by Soprintendenza del Mare on Thursday, August 25, 2022

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ