- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φινλανδία: Τρεις δημοσιογράφοι δικάζονται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας
Εργάζονται στη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας
Φινλανδία: Τρεις δημοσιογράφοι δικάζονται επειδή δημοσίευσαν απόρρητα αμυντικά μυστικά.
Τρεις δημοσιογράφοι που εργάζονται στη μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα της Φινλανδίας δικάζονται από σήμερα με την κατηγορία ότι δημοσίευσαν απόρρητα αμυντικά μυστικά και οι εισαγγελικές αρχές ζητούν να καταδικαστούν σε φυλάκιση τουλάχιστον 18 μηνών, με αναστολή, εφόσον κριθούν ένοχοι.
Σε μια άνευ προηγουμένου υπόθεση, σε μια χώρα που φημίζεται για την ελευθερία του Τύπου, ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι οι δύο ρεπόρτερ της εφημερίδας Helsingin Sanomat και ο πρώην διευθυντής τους αποκάλυψαν εθνικά αμυντικά μυστικά, σε ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε το 2017. Το ρεπορτάζ αυτό, που τιτλοφορείτο «Το πιο κρυφό μέρος της Φινλανδίας», αποκάλυπτε στο περίπου την τοποθεσία και τα καθήκοντα μιας μονάδας των ενόπλων δυνάμεων, αρμόδιας για τη συλλογή πληροφοριών. Εκείνη την περίοδο το κοινοβούλιο συζητούσε εάν θα διεύρυνε τις εξουσίες της, δίνοντάς της τη δυνατότητα να παρακολουθεί ιδιωτικά δεδομένα σε ψηφιακά δίκτυα.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το άρθρο περιλάμβανε πληροφορίες η δημοσιοποίηση των οποίων ήταν παράνομη.
Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Κάιους Νιέμι, οι κατηγορίες σε βάρος του οποίου αποσύρθηκαν λόγω έλλειψης στοιχείων, είπε ότι οι δημοσιογράφοι δεν παραβίασαν τον νόμο. «Μπορούμε να αποδείξουμε, για κάθε πρόταση που δημοσιεύτηκε, ότι οι πληροφορίες που περιείχε μπορούσαν να βρεθούν στο διαδίκτυο ή σε βιβλία που εκδόθηκαν πριν από το άρθρο μας. Οι δημόσιες πληροφορίες δεν μπορεί να είναι απόρρητες», σχολίασε.
Και οι τρεις δημοσιογράφοι αρνούνται την ενοχή τους.
Η Φινλανδία ήταν επί χρόνια στις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, στην έκθεση που συντάσσει κάθε χρόνο η διεθνής οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). Φέτος έπεσε στην πέμπτη θέση, εν μέρει λόγω αυτής της δικαστικής υπόθεσης, όπως ανέφερε το παράρτημα των RSF στη Φινλανδία.
Οι δημοσιογράφοι δεν ήταν παρόντες στη σημερινή, προπαρασκευαστική συνεδρίαση του δικαστηρίου.
Η Χάνε Άχο, η πρόεδρος της Ένωσης Φινλανδών Δημοσιογράφων, είπε ότι η υπόθεση αυτή είναι πρωτοφανής, αφού δεν έχει ξαναγίνει να κατηγορούνται Φινλανδοί δημοσιογράφοι για εσχάτη προδοσία.
Με βάση τη φινλανδική νομοθεσία, οι κατηγορούμενοι σε ποινικές δίκες κατονομάζονται μόνο εάν καταδικαστούν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπε χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός προσωπικού δανείου
Τμήμα από το χέρι του Ντμίτρι Ντονσκόι μεταφέρεται στη γραμμή του μετώπου για «πνευματική ενίσχυση»
Απερισκεψία, υποτίμηση αντιπάλων και αυταπάτες παντοδυναμίας
Πώς έγινε γνωστή ως «human printer»
Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν την Κίνα
Από πού θα έρχονταν τα 1,2 τρισ. δολάρια
Oι κοπέλες ήταν 13 και 14 χρονών αντίστοιχα
Έχασε τους ηγέτες της, όχι όμως και την επιρροή της
Κεντρικό σημείο της επιστολής είναι ο νομικός ορισμός
«Σίγουρα μετατοπίστηκε βίαια προς το παράθυρο, αλλά δεν βγήκε από αυτό», ισχυρίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής
Τι απέγιναν οι Έλληνες της Μαριούπολης μετά τη ρωσική εισβολή
Η ουκρανή βουλεύτρια μιλάει στην Athens Voice
Η Αλίνα Πολιακόβα, η Μιροσλάβα Ζαβάντσκα και ο Μιχάιλο Τκατς μιλούν από τα γραφεία της Ukrainska Pravda στο Κίεβο, λίγες ώρες μετά από μία ακόμη ρωσική επίθεση
28 ημέρες από το Τσερνιβτσί μέχρι το Κίεβο: η καθημερινότητα του πολέμου, οι άγρυπνες νύχτες και οι άνθρωποι που επιμένουν να συνεχίζουν
Η πολεμική ανταποκρίτρια της Kyiv Independent μιλά στην ATHENS VOICE λίγες ώρες μετά την επιστροφή της από την πρώτη γραμμή
Σχέδιο της Κομισιόν για την ανάσχεση της οικονομικής ισχύος της Κίνας
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που αγαπά την Ελλάδα
Εξαγγελία-μαμούθ ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων εν μέσω οικονομικής πίεσης λόγω Ιράν
Γιατί ο τραγουδιστής τις τελευταίες ώρες δέχεται άγρια κριτική για το σχέδιο που φιγουράρει πάνω σε εισιτήρια συναυλιών του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.