Κοσμος

Η «γρίπη της ντομάτας» εξαπλώνεται στα παιδιά στην Ινδία

Πότε καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η γρίπη της ντομάτας - Εξανθήματα στα χέρια
Η γρίπη της ντομάτας - Εξανθήματα στα χέρια © Youtube / Oneindia News

Γρίπη της ντομάτας: Κρούσματα στην Ινδία - Η δυσκολία διάγνωσης της, τα κοινά συμπτώματα με άλλες λοιμώξεις και τα περιστατικά στα παιδιά

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Ινδίας για την εξάπλωση της «γρίπης της ντομάτας», μιας νέας ιογενούς λοίμωξης, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε παιδιά στην πολιτεία Κεράλα τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Lancet Respiratory Medicine, 82 παιδιά κάτω των πέντε ετών είχαν διαγνωστεί με τον ιό στην Κεράλα έως τις 26 Ιουλίου, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί κρούσματα στο Ταμίλ Ναντού και Οντίσα, όπου παιδιά ηλικίας έως εννέα ετών έχουν μολυνθεί. Σύμφωνα με τον Guardian, oι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν τι ακριβώς είναι αυτός ο ιός, που αναφέρεται ως «γρίπη της ντομάτας» λόγω των επώδυνων κόκκινων φουσκαλών που εμφανίζονται στα σώματα των ασθενών. Τα παιδιά είναι ευάλωτα στον νέο ιό, επειδή εξαπλώνεται εύκολα μέσω της στενής επαφής, όπως μέσω πάνας, αγγίζοντας ακάθαρτες επιφάνειες ή βάζοντας πράγματα στο στόμα).

«Η σπάνια ιογενής λοίμωξη βρίσκεται σε ενδημική κατάσταση και θεωρείται μη απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, λόγω της εμπειρίας της πανδημίας του κοωονοϊού, είναι επιθυμητή η προσεκτική διαχείριση για την πρόληψη περαιτέρω εστιών» ανέφερε το άρθρο του Lancet.

India Records Over 80 Cases Of Tomato Flu: Symptoms, Diagnosis, Cure | Health News | English News

«Γρίπη της ντομάτας»: Γιατί είναι δύσκολη η διάγνωσή της

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η διάγνωση της «γρίπης της ντομάτας» είναι δύσκολη επειδή τα συμπτώματά της είναι πολύ παρόμοια με εκείνα του κορωνοϊού, της Chinkungunya και του Δάγγειου Πυρετού. Οι δύο τελευταίες είναι κοινές στην Ινδία κατά την περίοδο των βροχών και εξαπλώνονται από τα κουνούπια. Μάλιστα, ο ιός Chikungunya είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην πολιτεία Κεράλα. Το άρθρο του Lancet λέει ότι η «γρίπη της ντομάτας» θα μπορούσε να είναι μια μεταγενέστερη επίδραση του ιού Chikungunya ή του δάγγειου πυρετού στα παιδιά και όχι μια ιογενής λοίμωξη. «Ο ιός θα μπορούσε επίσης να είναι μια νέα παραλλαγή της ιογενούς «νόσου χεριών, ποδιών και στόματος», μιας κοινής μολυσματικής νόσου που στοχεύει κυρίως παιδιά ηλικίας ενός έως πέντε ετών και ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες, ενώ ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η «νόσος χεριών, ποδιών και στόματος» μολύνει και ανοσοεπαρκείς ενήλικες».

Η Δρ Suneela Garg, ανώτερη αξιωματούχος Υγείας της κυβέρνησης του Δελχί, δήλωσε: «Συμφωνώ ότι ο ιός Chikungunya και ο δάγγειος πυρετός μπορεί να αφήσουν τα παιδιά ευάλωτα στη γρίπη της ντομάτας επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο αδύναμο. Δεν έχουμε ακόμη κρούσματα στο Δελχί και είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

What you need to know about the new virus  | 7NEWS

Με πληροφορίες από Guardian και Washington Post

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ