Κοσμος

Ο Τραμπ παραδέχθηκε πως διατήρησε παράνομα επίσημα έγγραφα στο Μαρ-α-Λάγκο

Πώς θα κινηθεί τώρα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ-Μάικ Πενς
© EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως παραδέχθηκε στην κατάθεσή του ότι κράτησε παράνομα επίσημα έγγραφα στο θέρετρό του στη Φλόριντα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να παραδέχεται στη δικαστική του κατάθεση γύρω από την κατάσχεση υλικού από το θέρετρό του στη Φλόριντα ότι διατήρησε παράνομα επίσημα κυβερνητικά έγγραφα, καθώς ο πρώην πρόεδρος υποστήριξε ότι ορισμένα από τα έγγραφα που συνέλεξε το FBI θα μπορούσαν να υπόκεινται στο εκτελεστικό απόρρητο.

Η αίτηση που υποβλήθηκε τη Δευτέρα από τους δικηγόρους του πρώην προέδρου υποστήριξε ότι το δικαστήριο θα πρέπει να διορίσει έναν ειδικό αξιωματούχο για να διαχωρίσει και να καθορίσει ποια έγγραφα μπορεί να εξετάσει το υπουργείο Δικαιοσύνης ως αποδεικτικά στοιχεία.

Όμως το επιχείρημα του Τραμπ ότι ορισμένα από τα έγγραφα υπόκεινται στο δικαίωμα που είχε ως πρόεδρος των ΗΠΑ δείχνει ότι τα έγγραφα αυτά είναι επίσημα αρχεία τα οποία δεν είναι εξουσιοδοτημένος να τηρεί και θα έπρεπε να τα έχει παραδώσει στα Εθνικά Αρχεία στο τέλος της διακυβέρνησης.

Συνεπώς φαίνεται πως όντως ο Τραμπ παραβίασε ένα από τα ποινικά αδικήματα που αναφέρονται στο ένταλμα που χρησιμοποίησε το FBI για να ερευνήσει το θέρετρο Mar-a-Lago του πρώην προέδρου σχετικά με την παράνομη αφαίρεση κυβερνητικών αρχείων.

"Αν αναγνωρίζει ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα που θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε βάσιμη αξίωση εκτελεστικού προνομίου, αυτά είναι εξ ορισμού προεδρικά αρχεία και ανήκουν στα Εθνικά Αρχεία", δήλωσε η Asha Rangappa, πρώην πράκτορας του FBI και πρώην αναπληρώτρια κοσμήτορας στη Νομική Σχολή του Γέιλ.

"Και έτσι δεν είναι σαφές ότι το εκτελεστικό απόρρητο θα ήταν ακόμη και σχετικό με το συγκεκριμένο έγκλημα για το οποίο ερευνάται και όμως σε αυτή την κατάθεση, ουσιαστικά παραδέχεται ότι τα έχει στην κατοχή του"

Ο Τραμπ παραμένει σε θέση να προβάλει την υπόθεση ότι θα πρέπει να διοριστεί ειδικός εμπειρογνώμονας για να εξετάσει τα κατασχεθέντα έγγραφα, να ζητήσει μια πιο λεπτομερή απόδειξη για όσα ανέκτησε το FBI από το Μαρ-α-Λάγκο και να περιορίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης από την περαιτέρω εξέταση του υλικού μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Το σκεπτικό του, λένε οι πρώην εισαγγελείς των ΗΠΑ, είναι ότι μπορεί να υπάρχουν επικοινωνίες που κατασχέθηκαν από το FBI, οι οποίες είναι παράνομες, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση εγκλήματος, και ακόμη και αν το υπουργείο Δικαιοσύνης ήθελε να τις χρησιμοποιήσει στην έρευνά του, θα πρέπει να αποκλειστεί από αυτό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ