Κοσμος

Στη φυλακή ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας που καταχράστηκε σχεδόν 1 δισ. δολάρια

Το σκάνδαλο γνωστό ως «1MDB» έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Ο πρώην πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ οδηγήθηκε στη φυλακή μετά την επικύρωση από το ανώτατο δικαστήριο της καταδίκης του για διαφθορά
Νατζίμπ Ρατζάκ © Getty Images/Ideal Image

Μαλαισία: Ο πρώην πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ οδηγήθηκε στη φυλακή μετά την επικύρωση από το ανώτατο δικαστήριο της καταδίκης του για διαφθορά.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ οδηγήθηκε σήμερα στη φυλακή μετά την επικύρωση από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας της καταδίκης του σε κάθειρξη 12 ετών για διαφθορά, στο πλαίσιο του οικονομικού σκανδάλου 1MDB.

«Μας είπαν ότι οδηγήθηκε στη φυλακή του Καζάνγκ, νότια της πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η νύφη του, η Νουρ Σαρμίλα Σαχίν.

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου βάζει τέλος στις ελπίδες του Ραζάκ να επιστρέψει στην πολιτική.

Κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ο 69χρονος πρώην πρωθυπουργός ήταν σκυθρωπός και έμοιαζε καταπτοημένος. Είχε δίπλα του τη σύζυγό του Ροσμάχ και τα δύο παιδιά του.

«Εκτιμάμε πως η έφεση δεν έχει καμία βάση. Εκτιμάμε ότι η καταδίκη και η ποινή είναι δίκαιες», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μαϊμούν Τουάν Ματ.

«Στη βάση των όσων έχουν προηγηθεί, εκτιμάμε ομοφώνως πως οι αποδείξεις που παρουσιάσθηκαν στη διάρκεια της δίκης δείχνουν αναντίρρητα πως είναι ένοχος για επτά κατηγορίες».

Ο Μαϊμούν δήλωσε πως «θα ήταν σημαντικότατη παρωδία της δικαιοσύνης, αν ένα λογικό δικαστήριο, αντιμέτωπο με τέτοιες αποδείξεις, (...) κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το πρόσωπο που άσκησε έφεση δεν είναι ένοχο των επτά κατηγοριών σε βάρος του».

Ο Νατζίμπ Ραζάκ είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο 2020 σε κάθειρξη 12 ετών και πρόστιμο 210 εκατ. ρινγκίτ (47 εκατ. ευρώ) για την υπόθεση 1MDB, μια απάτη με παγκόσμιες διακλαδώσεις που αφορούσε δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επικύρωση της καταδίκης του ακυρώνει πιθανότατα οποιαδήποτε σχέδια του πρώην πρωθυπουργού για να επιστρέψει στην πολιτική.

«Αν ο κ. Νατζίμπ κριθεί ένοχος, θα του απαγορευθεί να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Όλα δείχνουν πως η πολιτική σταδιοδρομία του έχει τελειώσει», είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ο Τζέιμς Τσιν, καθηγητής ασιατικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Τασμανίας.

Εκλογές δεν προβλέπεται να διεξαχθούν στη χώρα πριν από το Σεπτέμβριο 2023.

To γνωστό ως σκάνδαλο 1MDB είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά σκάνδαλα παγκοσμίως αφού δισεκατομμύρια δολάρια του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Μαλαισίας, που προορίζονταν να στηρίξουν τους πολίτες της χώρας, εξαφανίστηκαν στις σκιές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος πριν μερικά χρόνια. Ήταν δε τόσο ηχηρό ώστε οδήγησε στην ανατροπή του κόμματος, που κυβερνούσε τη Μαλαισία καθόλη τη διάρκεια της ζωής της χώρας ως ανεξάρτητου κράτους.

Η Goldman είχε αναλάβει την αναδοχή σε ομόλογα αξίας 6,5 δισ. δολαρίων του 1MDB. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, δύο τραπεζίτες της δωροδόκησαν κυβερνητικούς αξιωματούχους για να αποσπάσουν τα συμβόλαια. Παράλληλα ήλεγχαν offshore λογαριασμούς, στους οποίους κατατέθηκαν τα κλεμμένα χρήματα και βοήθησαν στη διαδικασία του ξεπλύματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ