Κοσμος

Γιατί κινδυνεύει το δικαίωμα στην έκτρωση από τα «Αδέλφια της Ιταλίας»

Πώς καταφέρουν και διεισδύουν μέχρι και στα νοσοκομεία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδήλωση για τις εκτρώσεις στην Ιταλία
Διαδήλωση για τις εκτρώσεις στην Ιταλία © EPA

Το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση βρίσκεται σε κίνδυνο στην Ιταλία μετά την αύξηση των ποσοστών του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας».

Όταν η 20χρονη Giulia ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος, αποφάσισε αμέσως ότι δεν ήταν έτοιμη να αποκτήσει παιδί. Με την υποστήριξη του φίλου της και της οικογένειάς της, αναζήτησε ιατρική συμβουλή στην πόλη καταγωγής της στην κεντρική περιοχή Marche της Ιταλίας για το πώς να κάνει έκτρωση. Αντιμετώπισε εμπόδια σε κάθε βήμα, από τηλέφωνα που δεν απαντούσαν και ιατρεία που ήταν κλειστά, μέχρι έναν γιατρό που προσπάθησε να την πείσει να αλλάξει γνώμη.

Η άμβλωση στην Ιταλία νομιμοποιήθηκε με δημοψήφισμα το 1978, ανατρέποντας την απόλυτη απαγόρευση που είχε επιβάλει ο φασίστας δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος τη θεωρούσε έγκλημα κατά της ιταλικής φυλής, αλλά ο μεγάλος αριθμός των γυναικολόγων που αρνούνται να διακόψουν την εγκυμοσύνη για ηθικούς λόγους - 64,6%, σύμφωνα με στοιχεία του 2020 - σημαίνει ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην πρόσβαση σε ασφαλείς διαδικασίες.

Η συντηρητική ηγεσία σε αρκετές ιταλικές περιφέρειες έχει τα τελευταία χρόνια παρεμποδίσει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στην άμβλωση, ιδίως στη Μάρκε, ένα πρώην αριστερό προπύργιο, το οποίο από τον Σεπτέμβριο του 2020 κυβερνάται από τα Αδέλφια της Ιταλίας - ένα κόμμα με νεοφασιστικές ρίζες που μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο κόμμα σε έναν δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Τζόρτζια Μελόνι, η επικεφαλής του κόμματος που ελπίζει να γίνει πρωθυπουργός, έχει χαρακτηρίσει τις αμβλώσεις "ήττα", αν και πρόσφατα δήλωσε ότι η κατάργηση του νόμου του 1978 δεν είναι στην ατζέντα της.

Ωστόσο, το Μάρκε, η οποία περιγράφεται ως "εργαστήριο" για τις πολιτικές των Αδελφών της Ιταλίας, δίνει μια ιδέα για το τι μπορεί να ακολουθήσει αν ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του κόμματος και με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, η οποία είναι εξίσου κατά των αμβλώσεων, κατακτήσει την εξουσία.

Μια από τις πρώτες κινήσεις του περιφερειακού συμβουλίου ήταν να μην εφαρμόσει ένα μέτρο του υπουργείου Υγείας, που θεσπίστηκε πέρυσι, επιτρέποντας στις κλινικές υγείας, όχι μόνο στα νοσοκομεία, να παρέχουν το χάπι της άμβλωσης. Ενώ η εθνική πολιτική ορίζει ότι οι ιατρικές αμβλώσεις μπορούν να πραγματοποιούνται έως τις εννέα εβδομάδες της εγκυμοσύνης, στη Marche το όριο είναι επτά εβδομάδες. Σύμφωνα με το νόμο, αφού μια γυναίκα λάβει ιατρικό πιστοποιητικό που επιτρέπει την άμβλωση, πρέπει να προβληματιστεί για μια εβδομάδα πριν από την εκτέλεση της διαδικασίας.

"Μερικές φορές μια γυναίκα δεν ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος μέχρι την πέμπτη ή έκτη εβδομάδα", δήλωσε η Manuela Bora, περιφερειακή πολιτικός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. "Είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις έκτρωση εδώ. Ναι, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ήταν δύσκολο πριν, αλλά αυτό οφειλόταν στους ηθικούς αντιρρησίες- τώρα η διάβρωση των δικαιωμάτων στην άμβλωση είναι πολιτικό θέμα".

Η Τζούλια, η 20χρονη που αναζητούσε άμβλωση, μπήκε τελικά στο διαδίκτυο και βρήκε λεπτομέρειες σχετικά με μια μη κερδοσκοπική κλινική οικογενειακής συμβουλευτικής στο Άσκολι Πιτσένο, σχεδόν δύο ώρες οδήγησης από το σπίτι της, που παρέχει υπηρεσίες άμβλωσης.

Η κλινική προετοιμάζει τις γυναίκες για ιατρικές ή χειρουργικές αμβλώσεις, η τελευταία διενεργείται κάθε Σάββατο στο τοπικό νοσοκομείο από δύο γυναικολόγους χωρίς αντιρρήσεις που προσλαμβάνονται από χώρες εκτός της περιφέρειας Mάρκε, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν την οργή των διαδηλωτών κατά των αμβλώσεων που βρίσκονται απ' έξω.

Η υπηρεσία ανατέθηκε στην AIED - μια μη κερδοσκοπική κλινική οικογενειακής συμβουλευτικής στο Ascoli Piceno που παρέχει υπηρεσίες άμβλωσης - πριν από μια δεκαετία, επειδή οι διαδικασίες άμβλωσης δεν μπορούσαν πλέον να διασφαλιστούν από το νοσοκομείο λόγω του μεγάλου αριθμού ηθικών αντιρρησιών μεταξύ του προσωπικού του.

Το ίδιο πρωί με τη διαβούλευση της Giulia, η Tiziana Antonucci, αντιπρόεδρος της AIED, απαντά στις κλήσεις άλλων έξι γυναικών που αφηγούνται παρόμοιες ιστορίες για τους αγώνες τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες άμβλωσης μέσω του δημόσιου συστήματος. Μια διακοπή εγκυμοσύνης μέσω της AIED κοστίζει 200 ευρώ, χρήματα που πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας, σε σύγκριση με 1.500 ευρώ σε μια ιδιωτική κλινική.

Οι υποστηρικτές των Αδελφών της Ιταλίας σε νοσοκομεία και κλινικές

"Υπάρχουν κάποια νοσοκομεία όπου υπάρχουν μόνο αντιρρησίες και ένα νοσοκομείο -στο Φέρμο- δεν έχει καν εφαρμόσει ποτέ τον νόμο περί αμβλώσεων", δήλωσε ο Antonucci. "Αλλά ακόμη και στα νοσοκομεία όπου δεν υπάρχουν αντιρρησίες, οι υπηρεσίες είναι ανεπαρκείς. Όταν η Αριστερά ήταν στην εξουσία δεν έκαναν τίποτα για να το αλλάξουν, καθώς φοβόντουσαν ότι θα χάσουν την ψήφο των Καθολικών. Τώρα έχουμε το δικαίωμα και παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αυτή την ολοένα και πιο δύσκολη κατάσταση".

Το συμβούλιο των Αδελφών της Ιταλίας πρότεινε επιπλέον να επιτραπεί σε ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων, οι οποίοι ήδη διεισδύουν σε νοσοκομεία για να πιέζουν τις γυναίκες να μην τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους, να εργαστούν σε κλινικές οικογενειακής συμβουλευτικής. "Φανταστείτε μια γυναίκα να πηγαίνει σε μια κλινική για να ζητήσει άμβλωση και να βρίσκει φανατικούς ανθρώπους", δήλωσε ο Bora.

Η ίδια η Bora γνωρίζει πολύ καλά τις τακτικές των ακτιβιστών κατά των αμβλώσεων. Αφού συγκρούστηκε με την Giorgia Latini, δημοτική σύμβουλο του Μάρκε για την ισότητα ευκαιριών, σχετικά με τις αμβλώσεις, έλαβε 1.450 πάνες -που αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των αμβλώσεων στο Μάρκε το 2019- από έναν γιατρό, ο οποίος παρέδωσε την παρτίδα στα γραφεία του συμβουλίου, ενώ ο γιος του κρατούσε μια πινακίδα που έλεγε ότι έχει αίμα στα χέρια της.

Μια πολιτική προτεραιότητας τόσο για τους Αδελφούς της Ιταλίας όσο και για τη Λέγκα είναι να αντιστραφεί η μείωση των γεννήσεων στην Ιταλία. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, πιστεύουν, είναι η μείωση των αμβλώσεων με την παροχή οικονομικών κινήτρων που θα ενθαρρύνουν τις γυναίκες να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη.

Για ορισμένους, αυτός ο φανταστικός κόσμος θα ήταν ιδανικά καθαρόαιμος ιταλικός. "Ο ιταλικός πληθυσμός μειώνεται. Δεν λέω ότι οι αλλοδαποί δεν πρέπει να κάνουν παιδιά, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να αναπαράγονται οι Ιταλοί", δήλωσε ο Carlo Ciccioli, επικεφαλής της ομάδας των Αδελφών της Ιταλίας στο συμβούλιο της Marche, ο οποίος χαρακτήρισε τις αμβλώσεις ως "απόλυτη μάχη οπισθοφυλακής" και πέρυσι προκάλεσε αντιδράσεις όταν μίλησε για "εθνοτική υποκατάσταση" των ιταλικών παιδιών στα σχολεία.

Ο Ciccioli, γιατρός, ήταν μέλος της πτέρυγας της νεολαίας του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI), του νεοφασιστικού κόμματος που ιδρύθηκε από έναν υπουργό της κυβέρνησης Μουσολίνι και μετατράπηκε σε Εθνική Συμμαχία πριν γίνει Αδελφοί της Ιταλίας. Το 1974, πυροβόλησε στο πόδι έναν πολιτικό του αντίπαλο σε έναν δρόμο στην Ανκόνα, την πρωτεύουσα του Μάρκε.

Πηγή: Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ