Κοσμος

Βρετανία: Βιβλιοθήκες και μουσεία θα γίνουν «θερμά καταφύγια» για τους οικονομικά ασθενέστερους

Ετοιμάζονται για σκληρό χειμώνα οι πολίτες που δυσκολεύονται με τους λογαριασμούς ενέργειας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σχέδιο στήριξης των οικονομικά ασθενών δρομολογείται στη Βρετανία – Δημόσιες βιβλιοθήκες και μουσεία θα επιτελέσουν ρόλο «θερμών καταφυγίων» - Αύξηση χρηματοδότησης ζητούν βουλευτές.  

Οι δημόσιες βιβλιοθήκες και οι αίθουσες τέχνης της Βρετανίας προετοιμάζονται να φιλοξενήσουν τους πολίτες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα κόστη της θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες.

Βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα καλούνται ήδη να διεκδικήσουν κονδύλια προκειμένου να ανταπεξέλθουν οικονομικά οι κοινωφελείς υπηρεσίες το διάστημα κατά το οποίο η χώρα θα δοκιμαστεί από το δριμύ ψύχος.

Τα κτίρια προορίζονται να γίνουν τμήμα ενός πανεθνικού δικτύου στέγασης με στόχο να ελαττωθούν οι θάνατοι που αποδίδονται σε κρυοπαγήματα στη Βρετανία. 

Το κάλεσμα για στήριξη της χρηματοδότησης, ώστε να κατορθώσουν να κρατήσουν τις υπηρεσίες τους ανοιχτές στο κοινό οι δημόσιοι οργανισμοί έρχεται την περίοδο που όλο και περισσότεροι Βρετανοί πολίτες μαστίζονται από τις ραγδαίες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας. Ενδεικτικά, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων εμφανίζονται να έχουν επταπλασιάσει τα έξοδα λειτουργίας τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Observer.

 Όπως επισημαίνει ο Άλιστερ Μπράουν, εκτελεστικός υπεύθυνος της βρετανικής Διεύθυνσης Μουσείων, «το κοινό αρχίζει να αντιλαμβάνεται την κλίμακα της κρίσης και δεν επιθυμούμε να περιορίσουμε τις ώρες υποδοχής των εκθεσιακών χώρων».   

Παρεμφερή παραδείγματα τα οποία παραθέτει το ρεπορτάζ του Observer, εμφανίζουν σημαντικό πολλαπλασιασμό των εξόδων θέρμανσης στις δημόσιες αίθουσες της Βρετανίας.  

Η κρίση του ενεργειακού κόστους προεκτείνεται ταυτόχρονα σε σειρά οργανισμών, όπως άσυλα υποδοχής και φιλοξενίας, οίκους φροντίδας ηλικιωμένων και σχολεία.

 Ακαδημαϊκοί κάνουν λόγο για «επιπτώσεις που θα έχουν αντίκτυπο σε πολλές μελλοντικές γενεές», ενώ εργαζόμενοι στον χώρο της εκπαίδευσης υπογραμμίζουν την έλλειψη στελέχωσης των ιδρυμάτων.

«Μας εγκαταλείπουν για άλλη μια φορά», δηλώνουν εργαζόμενοι που μόλις ανασκουμπώνονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης σπεύδουν να αναφέρουν την εκταμίευση κονδυλίων 3.7 δισεκατομμυρίων λιρών, ποσό το οποίο θα διανεμηθεί στις τοπικές αρχές προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις μονάδες μέριμνας. Θα αρκέσει να καλύψει το ποσό αυτό τις ανάγκες του νησιού με τον πληθυσμό των 67 εκατομμυρίων κατοίκων; Το επόμενο διάστημα θα δείξει.

Έως τότε, οι εκπρόσωποι της Βρετανικής κυβέρνησης επιχειρούν να ανακουφίσουν τις ανησυχίες των πολιτών με λόγια: «Καμία εθνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τους παγκόσμιους παράγοντες που καθοδηγούν τις τιμές της ενέργειας, αλλά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς κατά το επικείμενο διάστημα».  

* Με πληροφορίες από τον Observer