Κοσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητάει να του επιστραφούν τα κατασχεθέντα έγγραφα

Χρησιμοποιεί ως νομικό «όπλο» τις αναρτήσεις του στο Truth

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ © EPA

Ο Ντόναλντ Τραμπ με αναρτήσεις του στο Truth, το Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης που του ανήκει, ζητά την επιστροφή εγγράφων που του κατέσχεσε το FBI.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε την επιστροφή ορισμένων εγγράφων που κατασχέθηκαν από την αμερικανική δικαιοσύνη κατά την έρευνα του FBI στο σπίτι του στη Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα - προφανώς με την εντύπωση ότι οι αναρτήσεις στην κοινωνική πλατφόρμα Truth έχουν νομική βαρύτητα.

Σε ανάρτησή του την Κυριακή, ο πρώην πρόεδρος έγραψε: "Με αντίγραφο αυτής της ανάρτησης, ζητώ με σεβασμό να επιστραφούν αμέσως αυτά τα έγγραφα στην τοποθεσία από την οποία πάρθηκαν. Σας ευχαριστώ!"

Φυσικά στο αμερικανικό Δίκαιο οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελούν νομικά έγγραφα. Σύμφωνα με ένα πραγματικό νομικό έγγραφο, ένα ένταλμα έρευνας που αποσφραγίστηκε την Παρασκευή, το FBI κατέσχεσε αρχεία που αφορούσαν άκρως απόρρητα θέματα εθνικής ασφάλειας. Έχει αναφερθεί ότι μεταξύ αυτών που πήραν πίσω οι ομοσπονδιακοί πράκτορες ήταν και έγγραφα που αφορούσαν πυρηνικά όπλα.

Ο Τραμπ αποκάλεσε την έκθεση για τα πυρηνικά όπλα "φάρσα" και ισχυρίστηκε ότι είχε την εξουσία να αποχαρακτηρίσει άκρως απόρρητα αρχεία όσο ήταν στην εξουσία. Δεν έχει προσκομιστεί καμία απόδειξη ότι όντως αποχαρακτήρισε τα εν λόγω αρχεία.

Έρευνα του FBI στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα
Έρευνα του FBI στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα © EPA/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Το Σάββατο, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το Fox News μετέδωσε ότι κατά την έρευνα στο Μαρ-α-Λάγκο την περασμένη Δευτέρα, το FBI κατέσχεσε κουτιά "που περιείχαν αρχεία που καλύπτονται από το απόρρητο δικηγόρου-πελάτη και ενδεχομένως από το εκτελεστικό απόρρητο".

Το Fox News ανέφερε επίσης ότι ανώνυμες πηγές ανέφεραν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων του Τραμπ να ελεγχθούν τα αρχεία αυτά από ανεξάρτητο τρίτο μέρος.

Η ανάρτηση του Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social -την οποία εγκαινίασε μετά την αποπομπή του από το Twitter με αφορμή την επίθεση στο Καπιτώλιο- φάνηκε να αποτελεί απάντηση στο δημοσίευμα του Fox News.

Ο πρώην πρόεδρος ανέφερε επίσης: "Ωραία! Μόλις μάθαμε ότι το FBI, στην περίφημη πλέον έφοδό του στο Μαρ-α-Λάγκο, πήρε κιβώτια με υλικό "δικηγόρου-πελάτη", αλλά και "εκτελεστικό" προνομιακό υλικό, το οποίο εν γνώσει τους δεν έπρεπε να πάρουν".

Ο πρώην πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει τους ισχυρισμούς περί κακομεταχείρισης για να ενισχύσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων και την τοποθέτησή του για μια πιθανή προεδρική υποψηφιότητα το 2024, και τα παράπονά του έχουν επαναληφθεί από υποστηρικτές του στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και σε ολόκληρη την αμερικανική δεξιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ