Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι γνωρίζουμε 173 ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή

Συνέπειες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, τεταμένες ισορροπίες και νέα δεδομένα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν γέφυρα στη Χερσώνα με αμερικανικά όπλα
Ουκρανοί Στρατιώτες © EPA

Τα δεδομένα που υπάρχουν 173 ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας.

Συνολικά 173 ημέρες έχουν περάσει από την ημέρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε την στιγμή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε, σχεδόν έξι μήνες μετά, πολλές ισορροπίες έχουν αλλάξει, το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό παγκοσμίως έχει υποστεί πλήγματα ενώ καθημερινά υπάρχουν εξελίξεις που αλυσιδωτά οδηγούν σε μεγάλου βεληνεκούς συνέπειες.

Τι γνωρίζουμε 173 ημέρες μετά την εισβολή των Ρώσων στο ουκρανικό έδαφος:

  • Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνει ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα θα επεκτείνουν τις διμερείς σχέσεις. Ο Πούτιν είπε στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ότι οι δύο χώρες θα "επεκτείνουν τις ολοκληρωμένες και εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις με κοινές προσπάθειες", μετέδωσαν τη Δευτέρα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Πιονγκγιάνγκ. Σε επιστολή του προς τον Κιμ για την ημέρα απελευθέρωσης της Βόρειας Κορέας, ο Πούτιν ανέφερε ότι οι στενότεροι δεσμοί θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας της κορεατικής χερσονήσου και της περιοχής της βορειοανατολικής Ασίας, ανέφερε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
  • Το πρώτο πλοίο του ΟΗΕ που θα μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά για την Αφρική είναι έτοιμο να αναχωρήσει με 23.000 τόνους σιταριού. Το MV Brave Commander θα κατευθυνθεί προς την Αφρική και "η Αιθιοπία θα είναι η τελευταία χώρα στην οποία θα παραδοθεί το φορτίο των 23.000 τόνων σιταριού", δήλωσε ο υπουργός υποδομών της Ουκρανίας, Oleksandr Kubrakov. Θα είναι το πρώτο φορτίο επισιτιστικής βοήθειας από τότε που το Κίεβο και η Μόσχα συμφώνησαν σε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον περασμένο μήνα για την απεμπλοκή των παραδόσεων σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.
  • Το πρώτο πλοίο που αναχώρησε από την Ουκρανία όταν άρχισαν και πάλι οι εξαγωγές σιτηρών προσέγγισε το συριακό λιμάνι του Ταρτούς την Κυριακή. Το πλοίο έφυγε από την Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες, αλλά το φορτίο του Razoni απορρίφθηκε από τον αρχικό αγοραστή του από το Λίβανο, δήλωσαν δύο ναυτιλιακές πηγές στο Reuters.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα βάλουν στο στόχαστρο Ρώσους στρατιώτες που θα πυροβολήσουν εναντίον ή από το κατεχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. "Κάθε Ρώσος στρατιώτης που είτε πυροβολεί στο εργοστάσιο, είτε πυροβολεί χρησιμοποιώντας το εργοστάσιο ως κάλυψη, πρέπει να καταλάβει ότι γίνεται ειδικός στόχος για τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών μας, για τις ειδικές υπηρεσίες μας, για τον στρατό μας", είπε.
  • Συνολικά 42 χώρες έχουν καλέσει τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως τις στρατιωτικές δυνάμεις της από το εργοστάσιο για τη διαφύλαξη του χώρου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και της ΕΕ. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει προειδοποιήσει για πιθανή πυρηνική καταστροφή εάν δεν σταματήσουν οι μάχες.
  • Ο Ζελένσκι προειδοποίησε όσους έχουν ρωσική υπηκοότητα να μην είναι συνένοχοι και να μην σιωπούν υποστηρίζοντας τον πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας. "Η σιωπή των ανθρώπων πλησιάζει το επίπεδο της συνενοχής. Και η απόρριψη του πραγματικού αγώνα κατά του κακού γίνεται η συνδρομή σε αυτό. Επομένως, αν έχετε ρωσική υπηκοότητα και σιωπάτε, αυτό σημαίνει ότι δεν πολεμάτε, σημαίνει ότι το υποστηρίζετε", είπε στην τελευταία του εθνική ομιλία.
  • Οι δυνάμεις της Ουκρανίας συνέχισαν να πλήττουν στρατηγικές γέφυρες που τροφοδοτούν τα ρωσικά στρατεύματα που κατέχουν την πόλη Χερσώνα, τη μόνη σημαντική τοποθεσία που κατέχουν οι εισβολείς στη δυτική όχθη του Δνείπερου, συμπεριλαμβανομένης της οδικής γέφυρας Αντονόφσκι και της διάβασης στον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα. Η Ουκρανία δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που διέσχισαν τον ποταμό Δνείπερο κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους στη νότια περιοχή αντιμετώπιζαν αυξανόμενες δυσκολίες μετά την καταστροφή γεφυρών.
  • Η Ρωσία λέει ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό της το Udy, ένα χωριό στην ανατολική περιοχή του Χάρκοβο, σύμφωνα με την τελευταία στρατιωτική της ενημέρωση. Το χωριό βρισκόταν υπό σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις.
  • Η προτεραιότητα της Ρωσίας την τελευταία εβδομάδα ήταν πιθανότατα να αναπροσανατολίσει μονάδες για να ενισχύσει την εκστρατεία της στη νότια Ουκρανία, ανέφερε η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών την Κυριακή. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία φαίνεται επίσης να εντείνει τις επιθέσεις στο ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς, σε μια προσπάθεια που πιθανόν να είναι μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει δυνάμεις στο νότο εναντίον της Χερσώνας.
  • Η σε μεγάλο βαθμό κρατική ενεργειακή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη στην ιστορία, αναδεικνύοντας τα κολοσσιαία κέρδη που αποκόμισαν τα πλούσια σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο κράτη κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα κέρδη της Saudi Aramco το τρίμηνο έως τα τέλη Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 90% στα 48 δισ. δολάρια (40 δισ. λίρες) και ξεπέρασαν τα σχεδόν 26 δισ. δολάρια που είχε βγάλει ένα χρόνο νωρίτερα. Η Kingdom Holding της Σαουδικής Αραβίας επένδυσε στους ρωσικούς ενεργειακούς ομίλους Gazprom, Rosneft και Lukoil μεταξύ 22 Φεβρουαρίου και 22 Μαρτίου, ανέφερε στο Twitter την Κυριακή.
  • Χώρες σε όλη την Ευρώπη έχουν ζητήσει από την ΕΕ να περιορίσει ή να εμποδίσει τις βραχυπρόθεσμες θεωρήσεις Σένγκεν για τους Ρώσους πολίτες. Η Ουκρανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Φινλανδία και η Τσεχική Δημοκρατία ζήτησαν νέους περιορισμούς. Η Πολωνία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο περιορισμών για τις ρωσικές τουριστικές βίζες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ