Κοσμος

Χωρίς αποτέλεσμα οι προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρακωρύχων στο Μεξικό (βίντεο)

Επιχείρησε δύτης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγιδευμένοι ανθρακωρύχοι στο Μεξικό
Παραμένουν παγιδευμένοι οι ανθρακωρύχοι στο Μεξικό © EPA/ Antonio Ojeda

Παραμένουν παγιδευμένοι οι ανθρακωρύχοι στο Μεξικό. Άκαρπη η προσπάθεια δύτη να μπει σε πλημμυρισμένη στοά.

Παγιδευμένοι παραμένουν δεκάδες εργαζόμενοι σε στοά ορυχείου στο βόρειο Μεξικό εδώ και μία εβδομάδα μετά την κατάρρευση μέρους της. Στρατιώτης μπήκε για λίγες μόνο στιγμές στην πλημμυρισμένη στοά του ορυχείου.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τον στρατιωτικό, εφοδιασμένο με φιάλη οξυγόνου και μάσκα, αλλά φορώντας τη στολή του -όχι στολή δύτη- να κατεβαίνει σε μια από τις στοές μέσα σε μεταλλικό καλάθι, προτού βγει ξανά στην επιφάνεια λεπτά αργότερα.

Ο κυβερνήτης Μιγκέλ Ρικέλμε ανέφερε μέσω Twitter ότι δύτης του στρατού μπήκε στη στοά υπ’ αριθμόν 4 του ορυχείου, αλλά συνάντησε εμπόδια και δεν κατάφερε να προχωρήσει.

Η συντονίστρια της Πολιτικής Προστασίας Λάουρα Βελάσκες έλεγε νωρίτερα πως τα μέλη των σωστικών συνεργείων είναι «έτοιμα» να μπουν «οποτεδήποτε» στο ανθρακωρυχείο, σε βάθος 60 μέτρων, έπειτα από εξερεύνηση με υποβρύχιο drone.

Εκατοντάδες μέλη σωστικών συνεργείων, ανάμεσά τους δύτες των ενόπλων δυνάμεων, κινητοποιήθηκαν στην επιχείρηση με σκοπό τον εντοπισμό των αγνοούμενων ανθρακωρύχων. Οι ελπίδες των συγγενών πως θα βρεθούν ζωντανοί σβήνουν όσο ο χρόνος περνά.

Παγιδευμένοι ανθρακωρύχοι στο Μεξικό
Παραμένουν παγιδευμένοι οι ανθρακωρύχοι στο Μεξικό © EPA/ Antonio Ojeda

Κατά τις αρχές, οι ανθρακωρύχοι εκτελούσαν εργασίες εκσκαφής όταν έγινε διάτρηση φρεατίου υπόγειων υδάτων.

Η πολιτεία Κοαουίλα, πρακτικά η μόνη όπου εξορύσσεται άνθρακας στο Μεξικό, γνώρισε σειρά φονικών δυστυχημάτων σε ορυχεία στην πορεία των ετών. Το χειρότερο έγινε την 19η Φεβρουαρίου 2006, όταν 65 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν εξαιτίας έκρηξης αερίου στην Πάστα δε Κόντσος.

Rescuers in Mexico battle to free 10 trapped coal miners

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ